• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kukoč: I četiri poena vode u NBA

Autor mondo.rs

Legendarni hrvatski košarkaš, osvajač tri šampionska prstena sa Čikagom, povlači paralelu između "njegovog" vremena i aktuelne situacije.

Znači li vam nešto ime Jaroslav Koroljev?

Da ne biste išli na "Google", u pitanju je sada 29-godišnji ruski košarkaš, koga su Los Anđeles Klipersi izabrali kao 12. pika na draftu 2005. godine.

Koroljev je odlučio da odmah potpiše ugovor, ali sa samo 18 godina nije bio spreman da se izbori sa velikim izazovom. U Klipersima je proveo dve sezone, nastupio na ukupno 34 utakmice, u proseku igrao pet minuta i beležio jedan poen.

Nakon toga se vratio u Rusiju, pa imao neuspeli pokušaj povratka u NBA kroz razvojnu ligu (NBDL), zatim je igrao za manje prvoligaške timove u Španiji, Rusiji i Grčkoj, da bi minulu sezonu proveo u drugoj španskoj ligi.

O takvim momcima, koji kao još neformirani igrači odluče da odu u najjaču ligu na svetu - poslednjih godina ih je sve više - govorio je za hrvatske medije Toni Kukoč, osvajač tri titule sa Čikago Bulsima i jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, danas član Stručnog saveta Hrvatskog košarkaškog saveza.

On je primetio da je u SAD došlo do pada kvaliteta i da su se timovi više nego ikad pre okrenuli talentima izvan granica te zemlje.

"
Kada smo mi odlazili u NBA, činili smo to kao prvaci Evrope, sa olimpijskim medaljama. Danas imate 19-godišnjake koji idu tamo sa prosekom od četiri poena i tri skoka, ali idu jer po nečijoj proceni imaju mogućnost da se razviju u super igrače. A, NBA klubovi te uzmu i za godinu-dve procene možeš li ili ne. I tu neki igrači mogu dosta da izgube", izjavio je Kukoč, a preneo "Večernji list".

Jedan od pozitivnih primera takvog pristupa je naš Nikola Jokić, koji se u Denveru izborio za minute i ulogu i na kraju bio proglašen trećim "rukijem" godine.

Međutim, na jednog Jokića ima ko zna koliko "Koroljeva".

Kukoč smatra da su mladi igrači generalno nestrpljivi i da su takve odluke
kod većinenjih motivisane primarno novcem.

"Finansije su danas osnova bavljenja sportom i danas je gotovo nemoguće da neko igra za svoje zadovoljstvo, za 10 hiljada dolara, ako zna da negde može da dobije 10 miliona. Prevelika je razlika u novcu da bi igrač imao želju da od sebe napravi košarkaša, a ne čoveka koji ima novca. I zbog toga ne treba nikoga osuđivati", rekao je splitski "Pink panter".

On je otkrio da je tek u osmoj NBA sezoni, kada je iz Čikaga prešao u Filadelfiju, dobio veći ugovor od onog koji je kao evropski superstar imao u Benetonu iz Treviza, nakon transfera iz Jugoplastike 1991. godine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC