• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta "orlovima" donosi pobeda, a šta poraz?

Autor mondo.rs

Utakmica Srbija - Francuska je jedna od onih posle koje ni gubitniku ne bi trebalo da bude previše teško i žao. Naprotiv.

 Šta "orlovima" donosi pobeda, a šta poraz? Izvor: MN PRESS

U najavi košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama, napisali smo da po pitanju plasmana u četvrtfinale iz A grupe ne bi trebalo da bude ozbiljnijih dilema, jer su Kina i Venecuela daleko slabije od SAD, Francuske, Srbije i Australije, dok smo u grupi B predvideli krajnje izjednačenu borbu svih selekcija osim Nigerije.

Mečevi prva dva kola protekli su potpuno u skladu sa generalnim prognozama, s tim da se grupa u kojoj su Španija, Litvanija, Brazil, Argentina i Hrvatska sada čini još težom i komplikovanijom nego pre takmičenja.

Španija, aktuelni prvak Evrope, zabeležila je dva poraza u neizvesnim završnicama i trenutno zauzima peto mesto, što znači da je i povratak kući posle prve faze postao realna opcija.

U našoj grupi je reprezentacija SAD odigrala dve lake utakmice, protiv Kine i Venecuele. Na redu su ozbiljniji rivali, ali nove pobede "Amera" i prvo mesto pred četvrtfinale gotovo niko ne dovodi u pitanje.

Australija je završila veliki deo posla savladavši Francusku i Srbiju. Time je praktično obezbedila drugu poziciju, može da je izgubi samo senzacionalnim kiksom u poslednja dva kola.

To nas dovodi do utakmice Srbija (1-1) - Francuska (0-2), koja se igra u sredu od 19.15 časova i može se posmatrati kao direktna, praktično odlučujuća borba za treće mesto.

"Orlovi" se posle sastaju sa SAD i Kinom, a "trikolori" sa Venecuelom i SAD.

Postavlja se samo pitanje, da li je na "duže staze", u kontekstu borbe za najviši mogući plasman na čitavom turniru, bolje biti treći ili četvrti u grupi?

Argentina 2-0, Litvanija 2-0, Brazil 1-1, Hrvatska 1-1, Španija 0-2. Ne može se reći da je bilo koji tim poželjan protivnik u četvrtfinalu, a isto tako ni protivnik za izbegavanje. Dakle, treći ili četvrti u A grupi, praktično je svejedno što se tiče prve "nokaut" utakmice u Riju.

Razlika, i to nezanemarljiva, pojaviće se u polufinalu, kada će se sastati pobednici parova A1 (pretpostavka je da će to biti SAD) - B4 i A3 - B2.

To znači da će pobednik meča Srbija - Francuska, pod uslovom da ne bude senzacija, kao realni limit na OI imati polufinale i borbu za bronzanu medalju.

Poraženi će u četvrtfinalu morati na najuspešniji tim susedne grupe, ali sa pogledom na polufinale, u kome će čekati A2 (Australija) ili B3. Ta staza do finala i sigurnog srebra "na papiru" je znatno prohodnija od prethodne.

Anketa

Kojom varijantom biste bili zadovoljniji?

  • Poraz od Francuske, četvrto mesto i SAD ne pre eventualnog finala

    56.25% (9)

  • Pobeda nad Francuskom, treće mesto i SAD u eventualnom polufinalu

    43.75% (7)



Argentina, koja je u Londonu 2012. bila treća u grupi sa SAD, u polufinalu je "muški poginula" i u drugom susretu sa NBA asovima (83:109, posle 97:126 u grupi), a potom ostala bez bronze, izgubivši od Rusije.

Španija, koja je (namernim) porazom od Brazila u poslednjem kolu grupne faze postala B3, tada je navukla na sebe gnev sportske javnosti, ali joj to nije smetalo da posle preko Francuske i Rusije dogura do finala i osvoji srebro.

Naš selektor Aleksandar Đorđević i igrači odlučno su odbacili mogućnost kalkulisanja, poručivši da se u svakoj utakmici ide na pobedu i da bismo, u suprotnom, mogli da dođemo u situaciju da porazom od Kine u poslednjem kolu uopšte ne uđemo u četvrtfinale.

Pozdravljamo takav način razmišljanja. Neki smatraju i da je lakše igrati za bronzu posle glatkog poraza od SAD, nego "tesnog" od reprezentacije približnog kvaliteta.

Može da se desi i da Australija napravi senzaciju, pa pobedi SAD i osvoji A grupu. Ili da Amerikanci ispadnu, recimo, od Španije u četvrtfinalu, pa da sve kombinacije vezane za polufinale padnu u vodu.

Ali, ako sve bude "kako treba", pozicija A4 ima bolju perspektivu od pozicije A3.

U tom smislu ni eventualni poraz od Francuske ne bi trebalo shvatiti kao svaki drugi poraz, već kao šansu da se dođe tamo gde nismo bili od Atlante 1996. Do borbe za zvanje olimpijskog šampiona.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC