• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjajna priča "Rukavice": Majkl Džordan, najveći!

Autor mondo.rs

Geri Pejton, nekadašnji NBA plejmejker, pisao je o jednoj od svojih prvih naučenih lekcija u ligi. Kako je spoznao ko je Majkl Džordan, a ko su ostali.

NBA veteran Gari Pejton (49) igrao je u najjačoj ligi na svetu od 1990. do 2007, osvojio jednu titulu, devet puta učestvovao na Ol-staru i ostao upamćen kao jedan od najuticajnijih plejmejkera.

Legenda ugašene franšize Sijetl Supersoniks, poznat i po nadimku "Rukavica", bio je majstor odbrane i jedini igrač na svojoj poziciji koji je osvojio nagradu "defanzivac godine".

U NBA je stigao 1990, sa Oregon Stejta i sa mnogo motiva za dokazivanje. Danas, sa vremenske distance od 27 godina, smatra da je imao i sreću da mu jedno od prvih NBA iskustava bude "sudar" sa Majklom Džordanom, u kojem je shvatio i svoje mesto kao rukija, ali i mesto najvećeg košarkaša svih vremena.

Pejton je napisao tekst za portal "The Players tribune" i prenosimo najzanimljiviji deo, o Džordanu.

"Imam i priču o Majklu da vam ispričam.

Igrali smo utakmicu u predsezoni protiv Bulsa. Bio sam ruki, što znači da je bilo 1990. godine. Bili su to Bulsi, ali još ne 'Bulsi Majkla Džordana' ako me razumete. Bilo je to neposredno pre njihove serije od tri titule i još ih je pobeđivao Detroit u plej-ofu 1988. i 1989.

'Em-Džej bio je na klupi većinu vremena, a ja nisam shvatao da je to bila samo predsezona i da on ne igra uobičajeno jako u predsezoni. Čuvao me je 'Bi-Džej Armstrong i dao sam mu 19 poena. Bio sam ruki, tako da se podrazumeva da sam govorio svašta. Govorio sam sr*nja Bi-Džeju i trčao sam pored klupe, govorio sr*nja i Majklu. Gledao sam ih. Osećao sam se sjajno.

Nekoliko nedelja kasnije, igrali smo protiv Bulsa prvi put u ligaškom delu sezone. Kod kuće, u Sijetlu. Spremao sam se, čekao sam i bio spreman. I naravno, svi su govorili o tome kako su to Bulsi, kako Majkl dolazi u grad. Razmišljao sam 'OK, dao sam im 19, znam da mogu sa Majklom, nema problema'.

Tako smo i izašli na parket pre utakmice i svi su se rukovali na sredini terena.

Em-Džej nije hteo da mi pruži ruku.

Okrenuo se ka Bi-Džeju i rekao mu 'Ostavi j*benog rukija meni', izgovorivši to toliko glasno da su svi mogli da čuju.

'Sr*nje, OK', pomislio sam. 'Pa j**i ga, hajde da vidimo'.

Utakmica je krenula, pratio sam Majkla i video sam da je Fil Džekson počeo da poziva akcije - četiri, pet, šest puta uzastopno je zvao akcije za Majkla. A, Majkl je pogađao četiri, pet, šest puta uzastopno. Majkl je bio na drugom nivou, za koji nisam ni znao da postoji.

Za nekoliko minuta, ušao sam u problem sa faulovima i otišao sam na klupu. Posle toga nisam mnogo vremena proveo na terenu. Pamtim da sam završio utakmicu bez poena i sa ukupno sedam ili osam minuta u igri. Em-Džej je išao sve do 33.

Ali, to nije bio kraj svega. Pri kraju utakmice sedeo sam na klupi i Em-Džej je došao do nas. Išao je pravo ka meni dok je utakmica još trajala. Trener je stajao odmah do nas. Cela klupa je gledala u njega.

Pogledao je pravo u mene. 'Ona sr*nja koja si govorio u predsezoni?"

Luda stvar je da Majkl nije bio ni ljut, ni bilo šta slično. Žvakao je j*benu žvaku.

'Ovo ovde je prava stvar. Dobro došao u NBA, mali druže', rekao je.

Bulsi su osvojili te sezone titulu, a onda još pet pre nego što je završio", napisao je Pejton o najboljem u istoriji ove igre.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC