• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Željko Obradović o ONOM košu u Istanbulu (FOTO)

Autor mondo.rs

Trofejni srpski trener Željko Obradović ponovo se prisetio Istanbula 1992. godine i lude trojke Aleksandra Đorđevića koji je Partizanu donela titulu prvaka Evrope.

 Zeljko-Obradovic-Patizan-sampion-Evrope-u-Istanbulu Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Taj koš uticao je na njegovu karijeru i život. I karijeru i život Aleksandra Đorđevića. I živote mnogih navijača Partizana.

"Dva poena prednosti za Špance, Đorđević... Trojkaaa!!! Vreme je isteklo, vreme je isteklo!", vikao je u mikrofon čuveni sportski komentator Dragan Nikitović prenosi uzbudljivo finale košarkaškog Kupa šampiona Partizan - Huventud.

To je bilo 16. aprila 1992. godine, kada je Aleksandar Đorđević pogodio nemoguću trojku (kasnije je u karijeri tu magiju ponavljao), za pobedu Partizana nad Huventudom 71:70 i tutlu prvaka Evrope za beogradski klub.

 To je bio drugi završni turnir (Fajnal-for) za Partizan i drugi od tri koje je Đorđević odigrao u karijeri.

Huventud je poslednji napad završio pogotkom za 70:68, a Đorđeviću i Partizanu je ostalo 9 sekundi do kraja... Đorđević je pretrčao ceo teren (Amerikanci za to imaju izraz "coast to coast") i zastao pred linijom koja označava šut za tri poena. Podigao se i pogodio!

U emisiji "U obruču" TV Arena sport, Željko Obradović, tadašnji trener Partizana, što mu je bio prvi trenerski posao u karijeri i praktično je preko noći igračku opremu zamenio za trenersku, bio je upitan o tom košu i šta se dešavalo u njegovoj glavi u toj uzbudljivoj istanbulskoj noći.

"Mi smo tu utakmicu imali dobijenu, ali smo ušli u nekakvu završnicu... onako kako smo ušli. Đofreza je dao mnogo težak koš, iz duplog izbačaja. I onda je Koprivica dodao do Saše (Đorđevića). Ne znam da li je Saša o tome pričao, ali mi smo taj šut vežbali na treninzima, zajedno smo radili. I uvek je to bilo na kraju treninga: 'Sad ga dajem, zadnja sekunda... koš!'. Znate ono, kao šalimo se, a ustvari živiš za tako nešto. Saša je tehnički besprekorno izveo taj šut, okrenuo se, naskočio, kolenima se okrenuo, rukom se okrenuo i dao je koš koji je normalan da se da. Naravno, težina tog koša je da je to poslednji trenutak i svi smo govorili da nam je taj koš svima promenio život, na neki način".

Izvor: MN Press/arhiva



Obradović je podsetio da je Đorđević isti taj potez ponovio na proslavi desetogodišnjice tog uspeha Partizana.

"U 'Pioniru je uzeo loptu isti šut je ponovio i ponovo je dao. On je imao taj skok-šut koji je bio fenomenalan, iz punog trka da daš, kz driblinga da naskočiš. To se danas retko vidi u košarci. On je baš imao skok-šut koji je školski primer".  

Ceo intervju Obradovića za TV Arena sport pogledajte OVDE

Partizan - Huventud 71:70 (40:30)

PARTIZAN: Danilović 25, Đorđević 23, Stevanović 6, Nakić 5, Koprivica 4, Šilobad 4, Dragutinović 2, Lončar 2, Rebrača. Trener: Željko Obradović.

HUVENTUD: Prisli 20, Tomas Đofreza 18, Viljakampa 13, Rafael Đofreza 8, Morales 6, Tompson 5, Pardo, Ruf. Trener: Lolo Sainc.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC