• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gist: Nakon sedam godina mogu da nosim crveno

Autor mondo.rs

"Neću da u ovoj fazi života igram košarku samo da bih je igrao. Hoću da pobjeđujem", kaže jedan od novih lidera crveno-bijelih.

 Dzejms-Gist-o-Zvezdi-i-Panatinaikosu-Nisam-smio-da-nosim-crvenu-boju-sada-ponovo-mogu Izvor: MN PRESS, YORGOS MATTHAIOS/INTIME

Američki centar Džejms Gist (33) vratio se u četvrtak sa Crvenom zvezdom u Atinu i počeo novu epizodu karijere tamo gdje je proveo čak sedam godina.

Na parketu Panatinaikosa, čiji je dres nosio od 2012, evroligaški veteran predvodio je ekipu Milana Tomića, ali nije uspio da je dovede do trijumfa pred tribinama koje su ga lijepo dočekale.

Očekivano, Gist je uoči utakmice dobio uramljen dres i aplauz bivših saigrača i navijača, a u intervjuu za portal "Eurohoops" govorio je o svojoj odluci da se iz Atine preseli u Beograd.

"Imao sam druge opcije, ali Crvena zvezda je bila najbolja za mene. Dobio sam šansu da pređem u tim sa sjajnim navijačima. Drugačije je igrati za dobar tim koji igra pred malim brojem navijača. Tada imate samo svoju energiju. Zato je nastup pred mnogo navijača uticao na moju odluku."

"Takođe, prešao sam u tim koji hoće da osvaja trofeje. Osjećam se u dobroj fazi karijere, u kojoj i dalje mogu da pomažem svom timu da pobjeđuje. To sam takođe razmotrio. Neću da u ovoj fazi života igram košarku samo da bih je igrao. Još imam ciljeve i još hoću da pobjeđujem", objasnio je Gist.

Da li je zamišljao sebe u crveno-bijelom poslije sedam godina u zelenom?

"Igrao sam u crveno-bijelom prije Panatinaikosa. Igrao sam za Lokomotivu Kubanj, a prije toga sam četiri godine nosio crveno-bijelo na univerzitetu Merilend. Igrao sam u tim bojama prije Panate. Kada sam došao u Panatinaikos bilo mi je zanimljivo da ne bi trebalo da nosim crvenu boju. Većina stvari koje sam imao bila je crvene boje i jedna mi je od omiljenih. U Panatinaikosu sam razmišljao da li ću uvrijediti neke ljude ako se pojavim obučen u crveno", nasmijao se Gist.

Upitan za Zvezdin nastup u Evroligi, odgovorio je da je osnovni cilj njegovog novog tima da "bude čvrst i da se takmiči".

"Evroliga će biti veoma zahtjevna, došlo je mnogo velikih pojačanja i formirano je dosta timova koji imaju ambiciju da uđu na F4 i u plej-of. To mi je bila velika motivacija ovog ljeta. Lični cilj mi je isti kao i timski, da pomognem da ekipa bude uspješna. Kada je tako, onda se i ja osjećam uspješno."

Na pitanje koja mu je najdraža uspomena iz Panatinaikosa, Gist je "premotao film" na finale grčkog plej-ofa 2013. godine.

"Osvojili smo tada titulu i dobili 3-0 u seriji ekipu koja je osvojila Evroligu (Olimpijakos). To je bila naša titula i naša godina da osvojimo i Evroligu. To je bilo nezaboravno vrijeme."

Uz priznanje da mu iz Atine najviše nedostaje suvlaki, Gist je odgovorio i na pitanje da li se kaje zbog nekih stvari u karijeri.

Na primjer, zbog suspenzije nakon korišćenja kanabisa u proleće 2015. godine. Zbog toga je bio suspendovan iz serije za titulu.

"Trudim se da ne živim sa kajanjem. Živim život koji želim da živim. Tada se dogodio splet nesrećnih okolnosti i sve to je bilo 'dublje' nego što ljudi misle. Neću da pričam više o tome, ali nije bilo ono što svi misle. Teško je bilo sjediti i gledati to zbog nečega što je izašlo o meni, ali ne žalim. To je život. Ne možete da ga premotate unazad."

Poslije povlačenja Olimpijakosa iz prve lige, grčko prvenstvo ostaće ove sezone uskraćeno za najveće derbije. Gist nije želio da komentariše novu okolnost, da Panatinaikos u finalu neće igrati protiv najvećeg rivala.

"Nisam više u Grčkoj, na to bi trebalo da odgovore Grci. Nisam više tu, tako da me to više ne brine. Moram da se fokusiram na naše rivalstvo u Beogradu, protiv Partizana", dodao je Gist.

Amerikanac će u glavnom gradu Srbije debitovati za Zvezdu u nedjelju, protiv Primorske, u prvoj utakmici u renoviranom "Pioniru".

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC