• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kokoškov: U opticaju su svi igrači, pa i Kaminski, ali to je apstraktno

Autori mondo.rs Autori Glas Amerike

Novi selektor košarkaške reprezentacije Srbije Igor Kokoškov za "Glas Amerike" kaže da je svjestan šta ga čeka na novoj funkciji, a o potencijalnom reprezentativcu Frenku Keminskom kaže da je to daleko od realizacije.

 Kokoškov - Svi sa srpskim pasošem mogu u reprezentaciju Srbije Izvor: MN PRESS

Igor Kokoškov je sa reprezentacijom Slovenije 2017. godine postao prvak Evrope pobeduivši u finalu selekciju Srbije. Srpski trener je u Sloveniji stekao status "kralja". Dve godine kasnije, Kokoškov je dobio priliku da vodi selekciju zemlje u kojoj je rođen.

Pomoćni trener Sakramenta kaže u intervjuu za "Glas Amerike" da je svestan kakav ga posao čeka, da zna kakvi su standardi postavljeni generacijama unazad. O potencijalnim reprezentativcima kaže da su svi koji imaju kvalitet, koji vrijede i imaju srpski pasoš dolaze u obzir. Pa i Frenk Kaminski, košarkaš Finiksa, ali...

Možda će vas zanimati

"Odrastao sam u Beogradu, u Srbiji, to je moja zemlja, to je moj tim. Odrasli smo gledajući plejadu fenomenalnih igrača i trenera koji su napravili svoje ime i afirmisali ime nacionalne selekcije. Odrastao sam u tom ambijentu, u tom miljeu i to su najljepše košarkaške godine. To ostavlja trag gde god da sam poslije otišao. Evo 20 godina sam u NBA, u Americi, ali korijene, naravno, košarkaške korene vučem iz Srbije i uvijek sam to apostrofirao da sam srpski trener i evropski trener koji radi U NBA", rekao je Kokoškov u razgovoru za "Glas Amerike".

Dolazi u delikatnom trenutku. Reprezentacija Srbije je na posljednjem Svjetskom prvenstvu, uprkos velikim očekivanjima, završila na petom mjestu. Nije obezbijedila plasman na Olimpijske igre, a to je jedan od prvih ciljeva pred Kokoškovim.

"To su standardi. Neke druge reprezentacije bi vjerovatno imale paradu i svoje balkone kada bi bili peti na svijetu, ali to nisu standardi stare jugoslovenske reprezentacije i srpske reprezentacije danas. Naši standardi su malo drugačiji, tako da i očekivanja su malo veća i to je nešto što su prošle generacije uspostavile kao realnost. To se od nas očekuje, to je sigurno velika čast, kao što ste pomenuli, ali i velika obaveza. Očekuje se mnogo, ta očekivanja su realna i tu nema ništa između. Jednostavno, mogu da postoje momenti situacije, problemi, ali su uvek očekivanja, krajnja očekivanja i rezultati - vrlo jasno definisani", odgovorio je novi selektor Srbije.

On će paralelno raditi u Sakramentu i sa reprezentacijom Srbije, ali ističe da će svoj posao raditi profesionalno i odgovorno.

"Ja nemam dilemu i, nažalost ili na sreću, moj primarni posao je u NBA, a moje zadovoljstvo je rad sa nacionalnom selekcijom. Tako da to iziskuje više vremena, više sati, ali svestan sam, to nije nešto što prvi put radim i iz iskustava od posljednjih deset godina u radu sa nekim drugim reprezentacijama, znam šta me očekuje. To je jedan glomazan posao i nisam imao dilemu u vezi sa tim da li želim ili ne želim to da radim, nego jednostavno - ti preuzimaš obavezu da to radiš na jedan valjan i profesionalan način. Kažem, očekujem i znam koliko posla treba da se uradi, samo više rada", objašnjava Kokoškov.

"Moj uslov je bio da prihvatim cijeli paket obaveza, da ne budem selektivan kao selektor, da preuzmem samo neka, nazovi, velika takmičenja. Da radim sve, pa i 'prozore', što nije bilo lako".

O igračima...

"Mi imamo dvojicu reprezentativaca ovde u Kingsima, mislim da to olakšava, ali ne favorizujemo nijednu ligu. Ovo je najbolja liga na svijetu, ali pratimo i Evroligu i ostale lige, ABA liga i tako dalje… jednostavno svi potencijalni reprezentativci će biti razmatrani, gledani, praćeni i sigurno da ćemo donositi neke odluke kako sezona protiče", rekao je Kokoškov.

Jedno od imena koje se ovih dana pojavilo u medijima u Srbiji je košarkaš Finiksa Frenk Kaminski, koji ima srpsko porijeklo. Šta se dešava u vezi sa tim?

"Ja sam zaista vrlo, vrlo dosadan za medije, jer ja se, a to je stvar mog vaspitanja i sportskog i privatnog, ne bavim ekskluzivitetima. Nažalost, nekad jedna poluinformacija može da bude mnogo važnija od istine. Kaminski… ja ne znam tu situaciju, to je jedno od pitanja, koje mi je postavljeno u relativno dugom intervjuu, koje je izvučeno iz konteksta kao ekskluzivitet i bombastičan naslov. A odgovor, ja bih rekao ovako… svako ko ima zvanično zakonsko pravo, ko ima srpski pasoš, dobar je košarkaš, ima talenta i kvalitet, potencijalni je reprezentativac. Znači, mi nemamo nikakav zvaničan kontakt sa Kaminskim, imamo našeg trenera Darka Rajakovića tamo (u Finiksu, prim. aut) i on će vjerovatno imati taj kontakt, da vidimo gdje je, šta je itd, ali kažem to je nešto što je u ovom trenutku vrlo apstraktno. U jednom trenutku ćemo napraviti inicijalni kontakt i vidjeti koliko je to realno. Ponavljam, nema nikakvog ekskluziviteta, ali generalno naš stav je da svako ko ima talenat, potencijal, zaslužuje, srpski je državljan, jeste potencijalni srpski reprezentativac".

Prva akcija koja čeka Kokoškova je već u februaru, kada Srbija u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021 igra utakmice sa Gruzijom i Finskom.

"Dobro znamo javno mnjenje, navijači nacionalne selekcije znaju da postoje lige koje ne mogu da daju svoje igrače, to je NBA, to je Evroliga. Znači, oslonićemo se na igrače koji su slobodni, zdravi voljni da pomognu i to je šansa za neke mlade igrače da se nametnu i da pokažu da imaju potencijal i talenat za neke buduće akcije, ali februar je prva akcija", rekao je Kokoškov.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC