• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obradović za MONDO: Beograd i Bolonja su takođe neregularni!

Autor Pavle Knežević

Trener Monaka priča za MONDO o eventualnom nastavku sezone i trenutnoj situaciji, ali se priseća i prošlosti

 Saša Obradović za MONDO: Beograd i Bolonja su takođe neregularni! Izvor: MN PRESS

Optimisti mogu da zaključe da postoje neki pomaci kada je u pitanju košarkaška sezona u Evropi i svetu. Realisti znaju da je odgovore nemoguće dati, a u takve spada i trener Monaka, legendarni košarkaš reprezentacije i Crvene zvezde Saša Obradović.

On je u razgovoru za MONDO pričao o mogućim rešenjima sezone u Evropi ("svako je nefer i neregularno"), ali i o svom životu i radu u doba pandemije. Imali smo vremena, pa smo popričali i o nekim stvarima iz prošlosti.

Možda će vas zanimati

I da, ono što crveno-beli deo košarkaškog sveta zanima, pričali smo i o Zvezdi.

Ali, prvo aktuelnosti. U trenutku prekida francuskog prvenstva Monako je bio prvi na tabeli, a bio je i prvi u grupi Evrokupa, obezbedivši tako sebi prednost domaćeg terena u četvrtfinalu.

Takmičenje je prekinuto, ali postoje ideje kako da se završi, ali bilo kakvo prekrajanje rasporeda je nefer, pa i neregularno, misli Obradović.

"Bilo koji model da se usvoji, neće da bude fer. Jedino je fer ako se odigra po prvobitnom sistemu takmičenja, sve drugo je manje regularno, a i to je pitanje da li će da se odvija. Mislim da Evrokup može najbrže da se završi, jer može u jednom turniru da se dobije pobednik", odgovara trener.

Ideju o "fajnal ejtu" smo čuli i ranije, od sportskog direktora Virtusa, koji je predložio da se igra u Bolonji, preko predsednika Partizana koji je rekao da bi najpoštenije bilo da se igra u Beogradu, jer crno-beli imaju najbolji učinak u dosadašnjem toku sezone.

"To je isto neregularno. Ako mene pitate, kad već nagađamo i idemo u neregularnost, onda bi čist neutralan teren možda bio najviše fer. U redu, što bi bilo fer da Partizan igra na neutralnom terenu, ali zašto je fer da mi svoje četvrtfinale isto igramo na neutralnom terenu? Mi smo se za to izborili, a možda iz tog četvrtfinala...Svaki model i spekulacija da bi se favorizovalo zbog najboljeg rezultata, svakako je neko oštećen. Po meni jedino ispravno, ako se već pravi neregularni model, da bude na neutralnom terenu", kaže Obradović.

Izvor: MN PRESS

Njegov Monako je bio prvi u trenutku prekida francuskog prvenstva. Kako tamo stoje stvari sada?

"Ne zna niko, ne možemo ni mi da znamo kako će da bude i šta će da se dešava. U Francuskoj je prvenstvo ponovo odloženo, kao i u Evroligi i Evrokupu. Za domaće prvenstvo su nam predstavili neka četiri modela, a svaki je nelogičan i neostvarljiv", počinje Obradović priču.

Ti modeli su svi oni koje smo čuli za druga takmičenja: igranje kad god se steknu uslovi, pa makar to bio i septembar ili oktobar, pa onda kreativno prekrajanje rasporeda, ali i neki inovativni, tipa prenošenja rezultata iz prve faze u drugu sezonu?!

"Ma, uglavnom nema smisla nikakvog. Što se tiče, Evrolige i Evrokupa, mislim da je mali procenat da može da se desi nastavak. Glavom sam ja i dalje tu, razmišljam i radim kao da će se desiti sutra, ali očekuješ najgore. Stalno sam na vezi sa stručnim štabom, imamo sastanke, vodimo računa, pričamo, iako mi kao klub nemamo određen budžet, mada sigurno da moraju da očekuju manje. Tako očekujemo, tako se spremamo", kaže Obradović.

Francuska je jedna od zemalja koja je najteže pogođena koronavirusom. U Monaku, koji ima oko 40.000 stanovnika, trenutno je aktivan 71 slučaj, dok su tri osobe preminule na dan 18. aprila. Kakve su mere u kneževini?

"Ograničeno je kretanje i prilično su tu striktni: samo jedan član porodice može da izađe napolje, ali si ograničen na sat vremena. Uzmeš papir na kome napišeš adresu, razlog i vreme izlaska. Ja sam platio kaznu od 135 evra, jer greškom nisam napisao vreme. Nema tu nikakve milosti", priča Obradović.

Kako on provodi vreme tokom karantina?

"Meni nije problem da budem kod kuće, imam sve što treba, lepo vreme, veliku terasu i stvari gde mogu da treniram i radim. Mogu da radim 'rekruting' za sledeću sezonu. Mogu da izađem uz obalu, ali ne na plažu, ali uz obalu da uradim fitnes. Kad prođe dan, onda sam uz familiju koju nisam viđao dok sam bio u Rusiji", priča on.

Toliko o aktuelnostima. Što se tiče košarke u Srbiji, da se vratimo na jednu od uvek zanimljivih tema. Obradović je jedan od naših najboljih trenera danas, a u isto vreme je i legenda Zvezde, koja je u poslednje tri godine promenila četiri trenera…

"Ja tu opciju nikad nisam odbacivao. Uvek sam je isticao kao mogućnost, to je uvek u vazduhu. Sad, kad dođe do toga, ima tu niza pitanja: da li ću da budem dovoljno dobar, da li će me hteti, da li će imati nekog, da li ću ja imati nekog... To su pitanja 'od – do'. O tome se razmišlja kad bude na stolu. Da li bih mogao, da li bi trebalo - to su stvari na koje ne bi mogao da utičeš i ne treba da se opterećuješ", objašnjava Obradović.

Izvor: MN PRESS

"Kad se sve stavi na papir i kada se vidi kako je na terenu. U ovom momentu je stvarno rano, ali vreme će pokazati da li ću biti kandidat. U ovom sportu nema mesta takvom načinu razmišljanja. Kad god sam razmišljao o jednom i o drugom pravcu, nešto se desilo. Prestao sam da razmišljam dugoročno, više kratkoročno", rekao je Obradović.

Tokom vanrednog stanja RTS je reprizirala finale Evropskog prvenstva iz 1995. godine, što je Obradović na Tviteru prokomentarisao rečima da ne zna da li bi sebe tada ubacio da je on trener.

Da podsetimo, te 1995. na "kecu" je tadašnja Jugoslavija imala Zorana Sretenovića, osvajača tri titule prvaka Evrope sa Jugoplastikom, današnjim Splitom, dok je Obradović pre toga dobio otkaz u Limožu, odnosno Božidar Maljković je doveo Denija Janga iz NBA.

Srpski plejmejker se vratio u Zvezdu i sa njom osvojio titulu. Onda je 1994. potpisao za Albu, a nemačka klupska košarka nije tada bila posebno cenjena u Evropi...

Iako je tada Sretenovićeva karijera bila na zalasku, a Obradovićeva još nije dostigla vrhunac, jasno je da su neki videli kao rizik to što Dušan Ivković forsira pet godina mlađeg igrača u odnosu na svog trofejnijeg kolegu. Kao što znamo, to je rezultiralo zlatom, prvim od četiri koja je Obradović osvojio sa "plavima".

Izvor: MN PRESS

Pobunili smo se kod Obradovića zbog svoje primedbe, ali on je pojasnio šta je mislio.

"Ja sad kao trener isto mogu da kažem: ti u toku utakmice praviš odluku, a ta odluka može da bude potpuno nelogična nekom. Ne kažem da sam bio u glavi nelogičan. Svi koji su bili na klupi su imali razloga da budu tu i da nemaju straha da će nešto loše da se desi. Svih tih 12 su bili najbolji u svojim klubova", počinje Obradović.

"E, sad, da li sam imao hrabrosti ili ludosti da bih stvari koje su se tada desile... možda ne bih probao? Na primer, kada na kraju utakmice da praviš faul, a kad ne? I to je odluka koju trener mora da donese bez šablona mora da donese...Stvar momenta i reakcije u momentu i to pravi razliku. Ali, ne samo na kraju, već i u toku utakmice – da li si doneo dobru ili manje dobru odluku", objasnio je on.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC