• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto su Hrvati 1995. otišli sa podijuma? "Zbog sudijske krađe!"

Autor Mladen Šolak

"Šta smo se mi njih, bojali?!", pitao je poznati bivši hrvatski košarkaš.

 Zašto su Hrvati 1995. otišli sa podijuma? "Zbog sudijske krađe!" Izvor: MN PRESS

Evropsko zlato reprezentacije Savezne republike Jugoslavije u Atini 1995. ostalo je upamćeno kao jedan od najznačajnijih sportskih uspjeha srpskog sporta od raspada SFR Jugoslavije.

Ekipa Dušana "Dude" Ivkovića postala je prvak kontinenta, zaljubila generacije i u taj tim i u košarku, a slika srpskog tima na podijumu postala je kultna.

Možda će vas zanimati

Dok su srpski košarkaši slavili uspjeh i svim glasom pjevali himnu "Hej Sloveni", kraj njih su stajali samo vicešampioni Evrope, Litvanci. Trećeplasirani su bili Hrvati, ali oni su napustili podijum.

Od tog trenutka hrvatska reprezentacija više nije osvojila medalju, pa se taj post dugačak četvrt vijeka naziva i "atinskim prokletstvom". Nakon tog silaska i pokazivanja nepoštovanja i prema rivalima i prema takmičenju, više se nisu vratili na podijum.

Iako je decenijama unazad tumačeno da je iza tog gesta stajala politika, nekadašnji hrvatski košarkaš Franjo Arapović rekao je da je to bio protest zbog suđenja u polufinalu.

On je to izjavio gostujući u "Podcast Inkubatoru".

"Ne vjerujem u to praznovjerje (o 'prokletstvu'), ali nismo mi sišli s postolja zbog Srbije toliko zbog krađe. Onda će Srbi normalno prijaviti da smo otišli zbog njih. Kao da se mi nešto njih bojimo? Oni hoće da prikriju to što je bila krađa u polufinalu. Isto kao i Lamonika u Beogradu protiv Španije, što je bila krađa"" rekao je on, misleći i na četvrtfinale Eurobasketa 2005.

Izvor: MN PRESS

Potom se još jednom vratio na Atinu.

"Koliko sam razgovarao sa Stojkom (Vrankovićem) i igračima koji su igrali 1995, oni su mi rekli da nisu otišli zbog Srba, već zbog krađe. Šta su mogli, da nas kazne zbog toga? Pa hajde onda da vidimo video snimak, pa da vidimo odluke sudija i ko je pomogao da Đorđević zabije trojku", dodao je Arapović.

Hrvatska je u tom polufinalu izgubila od Litvanije 80:90, a Srbija je pobijedila Grčku 60:52). Trojka na koju nekadašnji prvak Evrope sa Cibonom vjerovatno misli dogodila se dvije godine kasnije, kada je Đorđević uz zvuk sirene srušio Hrvatsku.

Tadašnji selektor Hrvata: Telefonska veza sa Tuđmanom

Na klupi Hrvatske tog ljeta je sjedio Aleksandar Petrović, koji je u jednom intervjuu rekao o tom događaju: "Znam da je iz dvorane postojala telefonska veza s Banskim dvorima gdje je sjedio tadašnji predsjednik države Franjo Tuđman i dogovoreno je solomonsko rješenje. Ide se da se uzme medalja, ali će se nakon toga napustiti podijum. Bila je to politička odluka i gledano s ove vremenske distance, greška. Lično, to nikad ne bih napravio".

"Normalno da će Grci pomoći Srbima, a ne Hrvatima. Ne može te niko očima vidjeti iz zemalja koje su naslonjene prema Jugoslaviji, koje i danas misle da je ovo Jugoslavija. Ima još takvih. Oni su se odmah trebalo nazivati kako su bili, Srbija. Šta znači to Jugoslavija? Šta će, oni uzeti moju olimpijsku medalju iz Seula? Možda su imali pretenzije da naprave malu Jugoslaviju, da uzmu malo Crne Gore, malo Slovenije, malo Hrvatske, svake republike polako. Tako se raspala Jugoslavija. Zovi se Srbija, velika, mala, šta me briga", rekao je Arapović.

Zlatne medalje iz Atine
Izvor: MN PRESS

Arapović je priznao da je Srbija sportska nacija koja ima šampione ne samo u košarci, već i u tenisu, atletici, muškoj i ženskoj odbojci, vaterpolu...

"Budimo realni, oni su u sportu velesila", dodao je on.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC