• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdin kondicioni trener: Potrebna su 2-3 mjeseca, rizik je za karijere

Autor Mladen Šolak

"Pauza je ostavila značajne posljedice na fizičku spremu igrača"

 Aleksandar-Lukman-kondicioni-trener-Crvene-zvezde-izjava-korona-virus-trening Izvor: MN PRESS

Košarkaši Crvene zvezde vratili su se timskim treninzima. U utorak su radili na klupskim terenima na Malom Kalemegdanu, pod vođstvom kondicionog trenera Aleksandra Lukmana.

Kao i sve njegove kolege, iskusni stručnjak ima pred sobom situaciju sa kojom se nisu sretali ni treneri ni igrači, jer su prethodna dva mjeseca proveli zatvoreni u domovima, daleko od terena, teretana i košarke u cjelini.

Možda će vas zanimati

U razgovoru za klupski sajt, Lukman je rekao da je pauza ostavila značajne posljedice na igračima.

"U karijeri svih naših košarkaša i profesionalnih sportista nije postojala situacija da naprave pauzu od dva mjeseca i da toliko ne budu u sistematskom trenažnom procesu. To što su dobili da rade kod kuće ne može se nazvati sistematskim radom i to je ostavilo značajne posljedice na njihovu fizičku spremu".

Prema njegovim riječima, aerobni kapacitet igrača je opao, što znači da je opala i njihova snaga za vježbanje, trčanje...

"Aerobni kapacitet je prilično opao kod igrača, kolege iz moje struke znaju da je to jedan od većih problema, jer relativno kratko opada poslije dvije nedjelje mirovanja, pa poslije 20 dana, mesec dana... Taj kapacitet u tim okolnostima zna da opadne i za 50 odsto. Pad od 20-30 odsto je doživjela većina naših igrača i potrebno je dva do tri mjeseca da se vrati na neki optimalni nivo. Kome padne za 50 odsto, njemu je za tih 20 potrebno u principu godinu dana. Možete to da zamislite?".

Objašnjavajući šta to znači za nastupe igrača, Lukman je rekao...

"Nije to specifična karakteristika, ali bez nje se ne može. Mogu da odigraju 10 minuta dobro, pa da više ne mogu. Mogu da odigraju jednu utakmicu dobro, pa da ne mogu pet. Dakle, duže će im trajati oporavak i neće moći da prate zahtjev koji će nametati Evroliga i ABA liga. Uz to, ko nema optimalni aerobni kapacitet izložen je daleko većem riziku od povreda upravo iz tog razloga nemogućnosti oporavka i nadolaska utakmica".

Zvezdin kondicioni trener rekao je da većina igrača neće biti u potrebnoj kondiciji za napore koji bi mogli da uslijede ako sezona bude nastavljena.

"Dakle, direktno im utičemo na zdravlje i karijeru, jer niko ne zna koji tip povreda mogu da budu", dodao je on.

Lukman je rekao i da je opšti imunitet igračima pao.

"Koristimo ovaj uvodni ciklus da se uvedemo u trening i da se adaptiramo. Da suplementima i boravkom na otvorenom vratimo taj imunitet na poželjne nivoe. Uz treninge i slabiji imunitet, oni su podložniji ne samo koroni, već i bilo kojoj zarazi. Zato moramo da vodimo računa. Trenutak je delikatan, ima dosta problema i zadataka, ali ne predajemo se i pokušaćemo da najbolje moguće spremimo igrače u onome što nam preostaje, dodao je Zvezdin kondicioni trener.

Izjava kondicionog trenera Zvezde Aleksandra Lukmana.
Izvor: YouTube/KK Crvena zvezda mts

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC