• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi NBA igrači (da, i Lebron) nosiće Džordana na grudima u sezoni 2020-21!

Autor Nikola Janković

Malo po završetku prikazivanja serijala o najboljem igraču svih vremena, nastavak dominacije...

 NBA igrači u dresovima Nike sa Džordanovim obrisima Izvor: Netflix screenshot

Kada na jesen počne NBA sezona 2020/21, na dresovima svih igrača - računajući i ljubičasto-zlatnu "23" Lebrona Džejmsa - biće zašiven kultni "Air Jordan" logo, odlučila je kompanija "Nike", koja je pre pet godina izdvojila oko milijardu dolara da "skine" logo konkurentskog "adidasa" sa najboljih košarkaša današnjice.

Iz Oregona su pred šestu sezonu saradnje poručili da će prepoznatljivi "swoosh", zaštitni znak kompanije od osnivanja ovog giganta 1964, ustupiti najskuplje mesto za reklamu u američkom profesionalnom sportu "sestrinskom" brendu, koji već 36 godina skupo naplaćuje prava na lik i delo najboljeg košarkaša svih vremena, Majkla Džordana - zahvaljujući čemu je on sam, nedavno postao, prvi sportski milijarder uz Tajgera Vudsa.

Već smo pisali kako se to dogodilo ispod naslova "Najskuplja greška u istoriji sporta".

Izvor: Twiiter/@OfficialNBABuzz - Netflix screenshot

NBA je od brenda "Nike" dobio 247 procenata unosniji ugovor u odnosu na onaj iz 11 godina duge saradnje sa "adidasom".

Linija "Air Jordan" je vremenom postala samo samostalnija u odnosu na vlasnika i predstavlja bi ozbiljnu zverku na tržištu sportske opreme i da nastupa samostalno, o čemu svedoči i podatak da je amblen "Jumpman" - Džordanova silueta dok "kuca" raširenih nogu - ostvario prihod od milijardu dolara u poslednjem kvartalu 2019. godine.

Naredne, u aprilu, svet je zaključan u stanove i osuđen na život bez sporta netremice pratio svaku od deset epizoda dokumentarnog programa pripremanog 20 godina, sa namerom da se mlađi obrazuju, a stariji podsete kako je igrao Majkl Džordan, a već u julu nastavljena je njegova svojevrsna dominacija na tržištu vrednom previše milijardi da bi stalo pred pandemijom koronavirusa.

Izvor: Jonathan Daniel / Stringer - Maddie Meyer / Guliver

"Nike" će "šivenje" najmanje tri garniture za svaku od 30 ekipa, uz nekoliko "specijala" za praznike i dane "latinosa"; prepustiti kolegama iz radnje "Air Jordan", u kojoj su unosne ugovore i personalizovane patike dobili brojni superstarovi, od Rasela Vestbruka, do Luke Dončića. 

"King" Džejms, međutim, ostao je vezan za "Nike" praktično od završetka srednje škole, ali će 17 godina kasnije - hteo-ne hteo - morati da "navuče" dres sa siluetom čoveka na čiju se GOAT titulu namerio od dana kada je zakoračio u NBA fabriku profita, na jesen 2003. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC