• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plej-of u mehuru od NBA sapunice - Zapadna konferencija (prvi deo)

Autor Vladimir Ćuk

Počinje NBA plejof! Osvrnućemo se na prvu rundu zapadne konferencije uz predikcije ko ide u sledeću rundu, a ko će ostatak gledati iz hotelske sobe.

 nba-liga-plejof-zapadna-konferencija-najava-nikola-jokic-lebron-dzejms Izvor: Pool/Getty Images North America

Mehur nije još uvek pukao, ali na sve strane puca od prozivki, nervoze, neverovatnih partija viđenih autsajdera i rađanja novih “bubble” zvezda. Iako je u samom početku izgledao da će utakmice izgledati kao pozorišna predstava, dobili smo izuzetno kvalitetan završetak sezone.

Finiks je ispao iz trke za plejof. Ekipa koja je bez poraza odigrala u mehuru uz maestralnu rolu Devina Bukera, koji može biti legitimni MVP ovog dela sezone. Trenutno drži više od deset rekorda franšize Sansa, a tek mu je 23 godine. Sada Sansi imaju dosta svetliju budućnost.

U foto finišu za mesto u plejofu, Blejzersi su u poslednjoj sekundi izvukli srećnu kartu. Karis Lavert je promašio šut za pobedu i propustio Portland u borbi za poslednje mesto u plejofu. Karakteristično za ovaj nastavak je taj mini meč koji će se igrati.

Izvor: Christian Petersen/Getty Images North America

Naime, Memfis i Portland će igrati odlučujuću utakmicu za poslednju kartu za zapadni plejof. Pravilo glasi, da ako po završetku sezone, osmo plasirani tim ima manje od četiri pobede od tima na devetoj poziciji, te dve ekipe će ići u doigravanje. Upravo će se tim mečom završiti regularni deo i označiti početak plejof trke.

Dodatna stvar vezana za ovu utakmicu. Memfis kao deveti mora da dobije dve utakmice, dok je Portlandu kao osmom na zapadu dovoljna samo pobeda. Ostaje da vidimo da li će se nastaviti Dejmovo vreme ili će mladi Morant imati snage da Grizlije odvede do plejofa.

Miloš Jovanović je već pisao detaljno o specifičnosti igranja u ovakvim uslovima, tako da neću dužiti o tome. Ono na šta je nekima krenula suza je činjenica da Sparsi neće učestvovati u plejofu posle 22 uzastopne sezone, čime drže apsolutni rekord NBA lige i što ih stavlja na drugo mesto u istoriji američkog sporta.

Zapadna konferencija - Analiza

Prvo da krenemo sa jačom konferencijom. Ovo je strana NBA lige sa koje se očekuje da stigne novi šampion. Los Anđeles bi, prema kladionicama i stavu stručnjaka, bio taj grad koji bi dao novog šampiona. Da li će to biti 17-ta titula za Lejkerse ili prva za Kliperse, ostaje da vidimo.

Kao i svake sezone, nigde nije uklesano u kamenu da će dva tima iz El Eja ugrabiti trofej namenjen šampionu NBA lige. Konkurencija čeka i spremna je da se jako umeša u borbu. Kao što je već rečeno, ova titula će imati posebnu težinu, jer se igra u uslovima koji nikada do sada nisu postojali.

Los Anđeles Lejkersi - Portland Trejl Blejzersi ili Memfis Grizlisi

Lejkersi čekaju pobednika mini serije Portlanda i Memfisa. Ko god da prođe, autsajder je u ovoj seriji. Ako prođe Memfis, kvalitet, ali pre svega iskustvo, je na strani Lejkersa. Džejms i Dejvis su napravili savršenu komunikaciju. Obojica su igrači koji mogu da pokriju više pozicija, kao i igrači koje odlikuje više vrhunskih osobina.

Klupa Lejkersa je “duža”. Tu su veterani, neki manje, neki više uspešni. Kuzma je, bar se čini, ponovo pronašao svoju igru. Rešio se ofarbane kose i ponovo pokazao da nije zaboravio da igra košarku. Hauard igra, ali još bolje igra kad stvarno želi. Motiv mu ovog puta neće faliti.

Svakako, Lejkersi bi u toj seriji bili apsolutni favorti. Kada je Portland u pitanju, ne možemo reći da su Lejkersi apsolutni favorit, ali jesu tim koji je dosta bliži pobedi u toj seriji. Portland je prošle godine iznenadio gotovo sve. Ove godine Lilard kaže da imao Karmela, koji im je prošle godine nedostajao kako bi napali tituli.

Izvor: Harry How/Getty Images North America

Tražili su se dugo, pa su se našli u mehuru. Nurkić se vratio kao da nije bio povređen. Dejm igra u ludački dobroj formi, ali Si Džej kaska za prvom zvezdom. Karmelo je smršao. Vratio se na nivo Sirakjuza, a plejof je oduvek bio motiv više za njega.

Mana Portlanda je skok igra. Box out gotov da ne radi. Skupljaju uglavnom “slobodne” skokove. Jednako da li je na terenu Nurkić ili Vajtsajd. Ostali ne pomažu previše. Geri Trent, za razliku od ćaleta, više voli da provodi vreme na liniji za tri poena. Bez dileme, to je jako dobro radio, ali sada ide plejof gde nema greške, ali ima pritiska.

Svakako da bi meč Portlanda i Lejkersa uneo mnogo više zanimljivosti, nego potencijalna "metla" koja bi čekala Grizlije. Povredom Džeksona znatno su oslabili na krilnim pozicijama, a to je mesto odakle dolazi opasnost iz tabora Lejkersa. Druga strana je ta što možemo biti svedoci novom "Dame time" modu i uživati u duelu dva superstara.

Iz svih navedenih razloga, Lejkersi bi trebalo da budu sigurni učesnik polufinala zapadne konferencije.

Los Anđeles Klipersi - Dalas Maveriksi

Još jedan duel u kome bi manje poznat tim iz Los Anđelesa trebao da bude putnik za sledeću rundu. Dončič i Porzigins im sigurno ne daju mira. Svojim igrama su pokazali da su u fantastičoj formi. Kristaps kao da je nastavio tamo gde je stao. Beleži ogroman skok u igri u odnosu na onaj regularni deo sezone. jeste da se gotovo ne spušta u reket, ali avaj, to je današnji trend.

Luka je magičan. Ponovo obara rekorde, a do kada će, to samo on zna. Klupa Dalasa je daleko od klupe Klipersa. Iz prostog razloga što su na klupi Klipersa rezerve igrači čija kombinovana statistika često prevazilazi dobar broj startera. Jedan Luka je malo da pokrije sve to što nedostaje.

“Jeftinija” verzija Karija zna da ubacuje u serijama, ali za dobrog čuvara to nije teško rešavati. Bobi je previše trom za pokretljive Kliperse, te u tome treba tražiti prednost Klipersa u ovoj seriji. Nadati se kiksu Dončića i Porziginsa je amaterstvo. Fokus na ostatak tima je ono što je potrebno.

Izvor: Sean M. Haffey/Getty Images North America

Bobi Marjanović je pokazao da treba da ima više minuta, ali je pitanje da li će to dobiti protiv Klipersa koji imaju izuzetno brze visoke igrača. Pritom, jako snažne i dominantne u skoku. Pre će biti da će Bobi čekati svoju šansu u tih par minuta koje dobije, ne bi li pokušao da pokaže treneru da je naučio da se nosi sa bržim od sebe.

Kliperse ne treba previše komentarisati. Imaju, trenutno, najkompletnijeg igrača lige u liku Kavaja Lenarda. Dok Rivers ga je fino sačuvao za plejof. Razigravao je Pola Džordža koji je ušao u polemiku sa Lilardom, znajući da je u domenu fantastike da se ova dva tima sastanu.

Tim je popunjen do čepa. Osim prve dve violine, snaga je u rezervnom orkestru. Lu Vilijams i Montrel Herel su dva igrača od koga dosta zavisi uspeh Klipersa. Lenard i Džordž ne mogu sami. U svojom zlatnim rezervama vide gorivo za deo puta na kome im se delimično isprazne rezervoari.

Zaista ne vidim kako bi Dalas mogao ozbiljnije da parira Klipersima, pa stoga šaljem Kliperse dalje. Neko će se setiti Dalasa koji je osvojio titulu protiv super tima Majamija, ali je ovaj Dalas još uvek "zelen".

Denver Nagetsi - Juta Džez

Ovo će biti izuzetno zanimljiva serija. Svima je jasno da Gober može da brani Jokića, onoliko koliko mu Jokić to dozvoli. Najbolji centar lige je skinuo kilograme. Stigao je do rekorda u broju asistencija koje je do sad postizao jedino Vilt Čemberlen, u eri kada je izgledao kao Guliver u zemlji Luliputanaca. Jokić je glavna figura oko koje će se igra Denvera vrteti.

Meloun je probao razne kombinacije pre zvaničnog nastavka takmičenja, pa čak i da Jokić igra pleja u “high ball” petorci. Mladi Bol dobija šansu i pokazao je da može. Ono što je ključ kod Denvera, to je da se probudi Džamal Marej. Uz taj tandem glavnih igrača, svi ostali će igrati dosta rasterećenije.

Posebno je to bitno za Majkla Portera juniora, za kojeg se ispostavilo da je bio “krađa” drafta. Fanstatični koledž igrač je dugo vukao nezgodnu povredu. Potpuno se oporavio i počeo kontinuirano da beleži sjajne partije. Veliko pojačanje Denvera pred plejof.

Denver nema dobar skor u nastavku sezone (Juta je gora), ali se kroz utakmice čini da je dosta testirao. Minutaža je dosta varirala pojedinim igračima, pa čak i Jokiću. Imali su sigurno treće mesto i to mu je dalo prostora da proba zaista dosta trik akcija, kako bi ovaj plejof dočekali spremnije nego prošle sezone.

Izvor: MATTHEW STOCKMAN/GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Na drugoj strani je Juta koja je neprepoznatljiva. Kao da su Kirka Snajdera zamenili Mikijem Mausom. Nema tečne igre, nema čvrste odbrane, lopta malo kruži u napadu. Dosta siromašno izdanje Jute, gde se nije stekao utisak da imaju dozu rezervisanost. Konferencijski gledano, Džezeri imaju najgori skor što im sigurno neće dati startnu prednost.

Iako kažu da su Gober i Mičel shvatili “Mehur” kao novi medeni mesec, čini se da hemija u timu nije najbolja. Ingls nema konstantnu formu, a dosta je važan šraf u mislima trenera Snajdera. Konli i dalje traži formu iz Memfisa. Klarkson je pokazao solidnu formu, ali ručnu kočnicu za asistenciju nije još uvek podigao.

Jokić ima prednost u odnosu na Gobera. Pokretljiviji je, mnogo pametniji i zreliji kao igrač. Marej može da limitira Mičela. Denver je u ovom momentu jača ekipa na obe strane terena i što je najbitnije hemija u timu je odlična. Denver je individualno i timski gledano ispred Jute u svakom pogledu.

Možda će vas zanimati

Juta će sigurno biti omražena kod svih navijača, osim svojih, pre svega zbog vanserijskog truda u poslednjoj utakmici. Utakmica njima nije ništa značila za plasman, ali je Sparsima bila biti ili ne biti. Kao što rekoh, posle 22 godine više ih neće biti u plejofu. Svi bi sigurno menjali Sparse za Džezere.

Ako bih bio subjektivan, rekao bih Jokić i ekipa idu dalje. Ako bih bio objektivan, rekao bih da opet Denver ide dalje. Trenutno ne vidim kako Juta može da prođe dalje.

Hjuston Roketsi - Oklahoma Siti Tanderi

Za kraj spektakl! Sastaju se dva tima koja su učestvovala u razmeni tri tima, ali gde su dva superstara promenili voljno ili nevoljno dres. Ko će se kome tu osvetiti i da li će toga uopšte biti ostaje da vidimo. Ali da se podgreva atmosfera, podgreva se. Pre svega zbog čitanosti raznih sportskih portala.

Pre početka sezone, gledajući sastave timova, Tanderima su date minimalne šanse da dođu do plejofa. Oni ne samo što su stigli, već su bili na ivici da uđu u gornji deo tabele zapadne konferencije. Bili Donovan je odradio odličan posao sa ovom ekipom. Uradio je nešto što verovatno ni on nije očekivao.

Galinari kao da je sazreo preko noći i postao koristan za ekipu, pre nego za sebe. Kris Pol je igrao u nekim momentima kao u slavnim danima Lob sitija. Iznenađenja, pre svih, bio je mladi Šaj Gilđs Aleksander. Odigrao je kao mator. Kao da je već godinama u ligi. Dečko od koga možete tek očekivati odlične partije, eto već u plejofu. Jaka podrška dolazi od Šredera sa klupe.

Donovan je Adamsa ove sezone više koristio za box out, nego za sam skok. "Akvamen" je svojom snagom izolovao prostor oko koša, kako bi ostatak ekipe sigurno pokupio skokove. Na taj način je dobar deo tima povećao svoj skakački skor, a Tanderi su osigurali sigurnost u skoku.

Roberson se vratio. Značiće, pre svega, defanzivno. Mladi Bejzli je pokazao da sa klupe može dati veliki doprinos, kao i ostatak mladih snaga poput Diala. Osim tri do četiri igrača, Tanderi nemaju veliko plejof iskustvo i tu može biti nedostatak protiv Hjustona.

Izvor: Mike Stobe/Getty Images North America

Hjuston raspolaže ozbiljnom mašinerijom, kada je ofanziva u pitanju. Onaj ko limitira ostatak ekipe, osim Harden i Vestbruka, blizu je pobede. Hardena i Vestbruka teško možete limitirati, jer će oni igrati i tvrdoglavo šutirati, čak i kada su svesni da ne ide. Prateći formulu, šutiraj i moraš jednom pogoditi, viđaćemo serije koje će biti dobre ili loše.

Ostatak ekipe je, čini se, konačno po zamislima trenera. “Small ball” se igra u najveće, gde se Taker i Kovington smenjuju na mestu petice i četvorke. Kovington je čak došao do ozbiljnog broja blokada. Majk Dentoni je već jednom uveo novu filozofiju košarke u NBA, te sad pokušava opet. Videćemo da li će ovaj eksperiment biti uspešan.

Vestbruk poznaje trenera. Poznaje sistem. Pol je bio dugo među Rokitsima, ali je po njegovom odlasku sistem promenjen, pa je tako Hjuston tu u prednosti. Videćemo kako će Donovan koristiti Adamsa, pre svega. Kako će small ball Hjustona braniti dobro balansiranu petorku Tandera.

Harden je za svaku ekipu oružje masovnog uništenja. Nekada prosto rasturi protivnika svojom maestralnom igrom, ali zna jako dobro da uništi i svoju ekipu destruktivnim forsiranjem šuta. Čini se da se malo smirio, isto kao i Vestbruk. Ako su zaista shvatili da je tim na prvom mestu, Tanderi će teško imati šta da traže.

Ako, pak, stari saigrači da teraju po svom, Tanderima se osmehuje šansa da prođu u sledeću rundu. Eventualni poraz Hjustona je kraj Majkove filozofije. Pobeda je novi početak i mali znak da je ponovo uspeo da uvede revoluciju u NBA košarku.

Prednost dajem Hjustonu, ali bih voleo da Tanderi smognu snage da prođu dalje. Košarka koju igraju mu je mnogo bliža srcu od košarke koju demonstrira Hjuston.

NBA plejof najava
Izvor: Youtube / House of Highlights

Sutra je na redu Istok lige, koji je po kvalitetu i predikcijama stručnjaka lestvicu ispod Zapada, ali nikada se ne zna kada će neki novi Toronto iznenaditi favorita.



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC