• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najava NBA plej-ofa: Da li će čudesni Janis pokazati koliko je čudesan? (drugi deo)

Autor Vladimir Ćuk

Sada znamo sve učesnike plej-ofa. U sjajnoj predstavi Portland je protiv Memfisa overio osmu poziciju na Zapadu. Danas pričamo o Istoku lige.

 Najava-NBA-plej-ofa-MONDO-kolumna-Vladimir-Cuk Izvor: Michael Reaves/Getty Images North America

Ovo je ona konferencija koja tek na bljesak odluči da se uključi u debatu koja strana lige je "jača".

Bilo komercijalno, bilo sportski. Ono što je kristalno jasno, to je da na Istoku mnogo više igrača trči bočno, a davno je Duda Ivković objasnio šta to znači. Tu pre svega mislim na momke iz ekipe sa slike iznad.

Dakle, NBA plej-of kreće.

Portland je overio kartu. Kakav je bio ovaj nastavak u "NBA mehuru", mislim da nas tek očekuju nestvarno dobre utakmice u doigravanju. Titula ima visoku cenu. Titula koja će ostati zapečaćena u istoriji, da je osvojena u potpuno čudnim uslovima. Videli smo da na neke igrače to pozitivno utiče, dok drugima očigledno nedostaje malo "gasa" od publike.

Na Istoku nije bilo toliko čupavo kao na Zapadu. Vašington je brzo ispao iz trke, a realno gledano nije ni trebalo tu da se nađe. Bez Bredlija Bila, a odavno bez Džona Vola (koji uredno proverava račun koji zadrhti kada legne uplata), nisu imali šta da traže u Diznilendu.

A sada je vreme za malo analize i onoga što nas čeka koliko već sutra.

Milvoki Baksi - Orlando Medžik

Ovo je sigurno najmanje neizvesna serija. Medžik godinama nije magičan. Imaju talenta, imaju najavu da bi mogli nešto da urade, ali i dolazak do plej-ofa je za njih uspeh. Iako konstantan i kvalitetan, čini se da Vučević nije onaj tip igrača koji nosi tim ka ogromnim visinama, niti može to da bude. Iza njega ko god da se poređa nema tu karateristiku.

Imaju gomilu mladih igrača, pre svega neiskusnih. Gordon igra uz dosta variranja u formi, iako se od njega upravo očekivalo da postane novi vođa tima. Markel Fulc konačno počinje da liči na koledž Fulca, ali tek iduća sezone može biti njegov upliv u potencijalne lidere Orlanda. Sve ostalo na rosteru ima kvalitet, ali nikako dovoljan da se suprotstavi snažnim Baksima.

Kada na sve to dodate povrede mladog Ajzaka, koji će dugo biti odsutan, a malo prilika za Moa Bambu (iako je pokazao da može i zna), onda dobijete rezultat koji će se desiti na kraju ove serije, a lične predikcije su da će raditi "metla".

Baksi su iznad Medžika u svakom segmentu igre. Šut spolja, prodor, skok na obe strane terena, odbrana. Ne postoji segment u kome su Baksi lošiji tim. Janis je ponovo u najužem izboru za MVP nagradu. Bio je besan i dekoncentrisan (odradio je Zidanov zahvat) na samom kraju ovog neobičnog nastavka sezone, ali nema sumnje da će "Greek Freak" ući u svoj ljutiti mod čim sudija da znak za početak plejofa.

Izvor: Andy Lyons/Getty Images North America

Milvoki ima sjajnog trenera, Majka Badenholzera. Trenera koji zna da od igrača dobrog kvaliteta, napravi tim visokog kvaliteta, kao što je uradio sa Hoksima. Posebno što ima igrača poput Janisa. Slagali se neki domaći stručnjaci ili ne, Kris Midlton je "ol-star" kalibar igrača.

Toliko lagano igra, da se često pitate (ako ste trenirali košarku) "kako ja nisam mogao ovako?".

Pored svih koji su proveli sezonu među Baksima, ističe se tajno oružje Milvokija. Iako u poznim godinama, Kajl Korver "sipa" trojke kao u najboljim danima. Čini se da mu sistem Majka Budenholzera savršeno odgovara. Spoljni igrači, sa dodatkom Janisa, često prodiru u reket i time ostavljaju otvorene pozicije za šut spolja, na kojima čekaju Korver i gle čuda, Bruk Lopez.

Još vesti o NBA ligi

Lopez je toliko postao legitiman šuter za tri poena da je čak instalirao svog brata blizanca u centarske trojkaše. Što se tiče ovog duela, Baksi imaju izuzetno popunjen tim. Već u sledećoj rundi će im biti potrebno totalno angažovanje svih snaga kako bi stigli do finala konferencije, a kasnije i finala lige koje ciljaju od starta sezone.

Ali nema nikakve dileme da u ovoj seriji Milvoki ide dalje.

Indijana Pejsersi - Majami Hit

Zašto će Baksi morati da potegnu sve svoje snage u sledećoj rundi? Upravo zbog ovog para koji vidimo. Dva tima koja su zaista to - timovi. Mada je skoro ceo istok karakterističan po tome. Sve su to timovi sa jednom ili nijednom super zvezdom. Timovi sa karakterom, a tu pre svega mislim na Majami i Indijanu.

Subjektivno sam naklonjen Majamiju, ali Indijana i te kako ima šanse da prođe dalje. Odmah posle predstava Devina Bukera, dolazi bivši igrač Sansa, Ti-Džej Voren, koga je Finiks dao budzašto. Voren je igrao kao da je u bajci. Sipao je sa svih pozicija beleživši rekorde karijere. Njemu izgleda prija igranje u ovim uslovima.

Kada pričamo o Vorenu, ne možemo da izostavimo Džimija "Baketsa" iz priče. Poznat je njihov raniji sukob, a poznat je i karakter Džimija. Batler je borac, srce ulice, koji pored toga što daje 100 odsto svakog dana, poznaje metode kojim ulazi u glavu protivničkim igračima. Upravo je pre par dana ušao u glavu Vorenu i zaustavio njegov šuterski spektakl.

"Zaključavanje" Vorena je sigurno zabrinulo trenera Pejsersa. Taman kada se raspucao, pojavio se Džimi koji ga je stavio u džep. Oladipo se još nije potpuno vratio u ritam. Brogdon traži formu, braća Holidej nisu dovoljna, dok je Majls Tarner bez centarske podrške Sabonisa. I to je to od Indijane.

Izvor: Pool/Getty Images North America

E sad, na drugoj strani imate odsutnog Kendrika Nana, koji je napustio tim da bi malo sredio glavu. Privatni problemi su ga naterali da izađe iz "mehura" gde će po povratku morati da bude u samoizolaciji. Međutim, Majami ima Tajlera Hiroua i Dankana Robinsona koji igraju sve bolje. Indijana će morati mnogo pažnje da obrati na preuzimanje i odbranu od šuta spolja, jer njih dvojica ne misle da stanu.

Olinik je standardno koristan. Bam Adebajo igra sezonu života i sve je bolji. Duel Adebaja i Tarnera će biti izuzetno zanimljiv. Dva snažna igrača, odličnih blokera i skakača. Defanzivno je Majami sigurno kvalitetnija ekipa, ofanzivno će prevagu odneti ekipa koja bude imala kvalitetniju selekciju šuteva.

Anketa

Ko osvaja Istok NBA lige?

  • Milvoki Baksi

    0% (0)

  • Toronto Reptorsi

    50% (1)

  • Filadelfija Seventsiksersi

    0% (0)

  • Majami Hit

    0% (0)

  • Indijana Pejsersi

    0% (0)

  • Boston Seltiksi

    50% (1)

  • Orlando Medžik

    0% (0)

  • Bruklin Netsi

    0% (0)

Ko osvaja Istok NBA lige?

Rezultati

Da ne zaboravimo Dragića, koji će odsustvom Nana dobiti još više prostora za svoje magije. Tu je i plejof čudovište, Andre Iguodala, koji u veteranskim godinama i dalje može dosta da pruži ekipi Majamija. Saigrač Batlera sa Marketa, Dža Krauder je sjajna podrška spoljnoj liniji. Indijana nema toliko dubok tim.

Gledajući sveobuhvatno, nemojte se čuditi ako Majami izbaci Indijanu posle pet utakmica. Batler se već spremio za Vorena i najavljuje nova zaključavanja. Majami je ekipa čistih boraca. Ratnici koji mogu sve ako se par kockica poklopi. Ako im ostavite samo deo nebranjen, uzeće vam sve.

Nemam ovde preveliku dilemu, gotovo siguran sam da Majami prolazi dalje.

Boston Seltiksi - Filadelfija Siksersi

Ovo je derbi prve runde. Dve ekipe koje pretenduju na finale. Dve ekipe koje imaju talentovane timove, sjajne pojedince. Boston je više tim nego što je Filadelfija. Embid se tamo ističe kao vođa koji vuče sve konce. Ima i na čemu da bazira svoje liderstvo, jer pruža "ol-star" partije na oba kraja terena.

Fila je bez Simonsa. Da li je to hendikep ili ne, tek ćemo videti, mada su na poslednjim utakmicama izgledali dobro. Koliko je Simons dobar za ekipu, toliko zatvara reket Embidu kada je lopta kod njega. Uložio je napor da osposobi šut sa distance, posebno za tri poena, čak se slavilo kada je pogodio trojku na otvaranju nove sezone. 

Nažalost, izgleda da se više radi o psihi, nego realnim nemogućnostima Simonsa.

Njegovo odsustvo će oduzeti jednu dimenziju u igri Siksersa, a dodati drugu, koja u današnjem poimanju košarke možda više znači nego Simonsovi prodori i povratni pasovi. Svakako, Tobajas Heris će dobiti više prostora za svoj šuterski repertoar, a već je pokazao da skakački može da nadoknadi odsustvo Bena. Embid neće imati veliku prepreku pod košem, jer Seltiksi nemaju adekvatne čuvare.

Izvor: Katelyn Mulcahy/Getty Images North America

Ako izađemo iz reketa, Seltiksi jesu silni. Džejson Tejtum izrasta u lidera ekipe, igra sjajnu sezonu i beleži partije koje ga mogu staviti među legendarne igrače ove franšize. Seltiksi ove sezone imaju čak tri igrača sa prosekom iznad 20 poena po meču, uz pomenutog Tejtuma, tu su Kemba Voker i Džejlen Braun.

U Kembi su konačno dobili plejmejkera kakvog je Bred Stivens želeo. Koji zna da organizuje igru. Koji ima siguran šut, uvek spreman za asistenciju i pre svega timski nastrojen igrač. Braun je eksplodirao ove sezone. Igra sigurno, konstantno i ne samo ofanzivno, već je defanzivno velika pretnja za svaki napad. Uz ostatak ekipe, čini se da su Seltiksi nešto bliže prolazu.

Ovde možemo da očekujemo svih sedam utakmica. Bilo bi lepo da već u prvoj rundi dobijemo seriju u maksimalnom broju utakmica. Od Embida mnogo toga zavisi, njegove volje i forme. Seltiksi već igraju timski i tu nema dileme da li su spremni. Videćemo koliko će Ben nedostajati Fili i da li će uspeti da nadoknade gubitak.

Dižem ruku za Seltikse, a nakon te sezone videćemo da li će Simons ostati član Siksersa.

Toronto Reptorsi - Bruklin Netsi

Posle Milvokija, ovo je serija u kojoj najmanje očekujem iznenađenje, a pod tim mislim na prolaz Bruklina. Bez Durenta koji je već odavno rekao da neće igrati u "Mehuru", Kajri Irving se sprema za sledeću sezonu, kada će sa Durantulom pokušati da napadne titulu.

Ostatak Netsa je za plejof i tu prestaju sva nadanja. Netsi imaju kompetitivan tim, ali im protivnik na koga nailaze ne daje previše nade za prolaz dalje. Karis Lavert je vođa ove ekipe, dok nema glavnih zvezda. Mladi bek je pokazao odlične partije u proteklih par utakmica, posebno je impresivan bio protiv Portlanda, koja Netsima apsolutno nije značila.

Izvor: Ezra Shaw/Getty Images North America

Veliki je broj povređenih igrača u ekipi iz Bruklina, toliko da su neki iz filijale dobili više šanse nego što su sanjali, kao što je Čioza. Sa tako tankim rosterom nemaju šta da traže protiv Toronta, osim časnog poraza. Oni to znaju. Reptorsi to znaju. Svi to znaju. Bitno je da predstava bude kvalitetna.

Toronto je svuda odlično popunjen tim. Centri su iskusni, dugo se poznaju i odlično sarađuju. Sjakam je dobio savršenu zamenu u liku Krisa Bušera, koji polako dobija nadimak "Novi Sjakam". Van Vlit, Lauri i Paule su ubitačni spolja. Terens Dejvis kao nedraftovan igrač da bi mogao da bude novo malo čudo.

Kako god da okrenete, Toronto ovde prolazi dalje. Samo je pitanje koliko će Netsi biti žilavi.

Uživajte u plejofu NBA lige. Čitamo se opet po završetku prve runde!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC