• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanov ultimatum i dalje stoji, vrijeme ističe: ABA liga je i dalje blokirana, rješenje se mora pronaći!

Autor mondo.rs

Strane su čvrsto ukopane: Partizan sa jedne, svi ostali sa druge strane

 Ultimatum KK Partizan - ABA liga izbacivanje FMP blokada Izvor: MN PRESS

Nije dobro u ABA ligi. Partizan ne odustaje od namjere da se FMP izbaci iz prve i prebaci u drugu ABA ligu i ne želi da se saglasi sa tim da se vlasnička prava prebace na klub iz Železnika, što je uslov da se takmičenje odvija jer ta odluka mora biti jednoglasna.

Svi ostali klubovi su na drugoj strani i imaju samo jednu želju – da igraju. Crvena zvezda i FMP imaju svoje interese, dok ostatak lige samo želi da se takmičenje nastavi jer je to ono od čega žive. Liga je već dva mjeseca u blokadi.

Kako saznaje MONDO, Partizan će dozvoliti prenos prava samo uz jedan uslov: da druga strana pristane na arbitražu Suda za sportsku arbitražu u Lozani (CAS). U suprotnom, pristanak neće dati i liga pravno neće moći da se igra.

Kao što znate, CAS je vrhovno tijelo za sve sportske sporove u svijetu, ali nije sud nego arbitraža, što znači da obje strane moraju da pristanu na njegove odluke. Logično je pretpostaviti da FMP neće pristati na to.

Šta se onda dešava?

Iako ste vjerovatno pročitali da će Partizan biti izbačen iz ABA, to nije tačno, kako sada stvari stoje. Opet, kako se krajnje nezvanično moglo čuti, pominjala se opcija da crno-bijeli istupe iz lige!

Kako je liga blokirana i šta traži Partizan?
  • Svi klubovi iz elitnog takmičenja moraju da upišu svoj udio u sudski registar. Partizan se protivi upisu udjela FMP Železnika zbog navodnog sukoba interesa sa Crvenom zvezdom, jer tvrdi da isti ljudi vode . Ako se taj problem ne riješi i klubovi ne upišu svoj udeo u sudski registar, ABA liga nema legitimitet i takmičenje ne može da počne. Ako svi klubovi upišu svoj udio, da se konačno reši pravni status ABA lige, onda sporovi mogu da se rješavaju i na sudu.

Iako zvuči drastično, ovako nešto je realnije od izbacivanja jer klubovi u ABA prosto ne gledaju stvari na taj način, već, rekosmo, samo žele da igraju. Slična situacija je bila krajem prošle sezone, kada se govorilo o načinu na koji će sezona biti okončana, kada klubove sa začelja vrh tabele uopšte nije zanimao, već samo opstanak.

Sad, ako "druga strana", u ovom slučaju FMP ne prihvati uslov Partizana za CAS, šta se onda dešava? Liga po svojim pravilima ne može da se igra, a nijedna strana tu neće da odstupi. Treba reći i da liga prethodnih godina nije bila "u pravnim okvirima", zbog čega je Crvena zvezda tužila sudu u Zagrebu, koji je nadležan za sporove unutrar lige.

Sad, postoji i pitanje da li Partizan može da pristane na registraciju FMP-a, odnosno da ga prihvati u vlasničkoj strukturi ABA, pa onda da ga tuži sudu i traži izbacivanje? To je dobro pitanje, na koje za sada nemamo odgovor, a svakako može biti postavljeno u budućnosti.

Kao što smo rekli, moguće je da će Partizan zaprijetiti istupanjem i osnivanjem nove regionalne lige. To zaista zvuči pomalo nevjerovatno, ali to se moglo čuti. 

Tu djeluje da je logičnije da ostali klubovi prosto izbace Partizan i naprave novo takmičenje, ako ovaj spor crno-bijelih sa ostalima dođe do tačke sa koje nema povratka. U isto vrijeme, svi nezvanično tvrde da ne žele da budu u blokadi i ne igraju zbog zahtjeva crno-bijelih.

ABA liga treba da počne za manje od mjesec dana, a klubovi ranije moraju da usvoje protokole za epidemiju koronavirusa, tako da ovo pitanje mora biti riješeno jako, jako brzo.

Da li će i kako će biti riješeno, to je drugo pitanje.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC