ABA liga

HAOS U ZADRU: Prekid, trener pogođen u glavu, pražnjenje dvorane, pa pobjeda Igokee m:tel u dramatičnoj završnici VIDEO

Autor Nebojša Šatara

Igokea m:tel svašta je preživjela u Zadru, ali je na kraju uspjela da stigne do treće vezane pobjede u ABA ligi!

Izvor: ABA League/KK Zadar/Zvonko Kucelin

Nakon dva vezana trijumfa, kojom su prekinuli dugačku seriju neuspjeha, košarkaši Igokee su došli u goste ekipi Zadra, koja je najveće iznenađenje u ABA ligi i stigli do "het-trika" kojim su gotovo sigurno osigurali opstanak u regionalnom takmičenju!

Ipak susret je obilježio i prekid u finišu prvog dijela 23. kola zbog divljanja domaćih navijača, koji su potom odstranjeni, da bi gosti iz Laktaša poslije čak 2.5 sata stigli do vrijednog trijumfa u penal završnici!

ZADAR - IGOKEA 67:68 (22:21, 16:20, 13:14, 16:13)

Najzaslužniji za novo slavlje "igosa" bio je Nikola Tanasković sa dabl-dabl učinkom od 21 poena i 10 skokova, Nenad Nerandžić je postigao 12 koševa, a veliki doprinos u bitnim momentima dao je i mladi plej Ognjen Stanković sa šest pogodaka, od kojih četiri maestralnim zakucavanjima, uz četiri skoka.

Poslije uvodnih četiri razlike za Igokeu m:tel, uslijedila je serija 9:0 Zadrana i natjerala Vladimira Jovanovića da pozove minut odmora (20:13). Nakon savjeta srpskog stručnjaka "igosi" su zahvaljujući Nikoli Tanaskoviću, koji je povezao nekoliko poena, a onda i Harisu Delaliću smanjili na samo "minus jedan" na isteku prve četvrtine (22:21).

Do sredine drugog kvartala, gosti iz Laktaša su napravili mini seriju 9:3 i poveli sa pet razlike (25:30) pa je tajmaut pozvao i trener dalmatinske ekipe Danijel Jusup. 

Zadrani su pokušavali da vrate prednost, međutim, "igosi" su se uspješno branili do tri minuta prije kraja kada je došlo do prekida meča.

Sudije su tražile da jedan navijač hrvatskog tima napusti tribine dvorane "Krešimir Ćosić", što je on uporno odbijao, pa je morao da to zatraži i trener Jusup. U nezadovoljstvu su se pridružili još poneki navijači Zadra, koji su se čak sukobili sa redarima, pa je prekid potrajao nekoliko minuta.

Samo što je susret nastavljen (31:33), sudija Uroš Oberknežević ponovo je tražio da bude odstranjen i drugi navijač, a potom je nepoznatim predmetom pogođen u glavu i domaći trener Danijel Jusup!

Arbitri su zatim napustili parket u Zadru dok se ne isprazni cijela dvorana - oko hiljadu ljudi!

Meč je poslije pražnjenja "Krešinog doma" nastavljen i do odlaska na regularni, a ne prinudni odmor, Aleksandrovčani su sačuvali vođstvo od "plus tri".

Igokea m:tel je u trećoj četvrtini povela i sa 11 razlike (40: 51), međutim Zadar je uspio do odlučujućih 10 minuta da smanji na samo "minus četiri" (51:55). Mladi plej "igosa" i kadetske selekcije Srbije Ognjen Stanković bio je odličan u trećem periodu sa četiri poena i četiri asistencije.

Poslije dugo vremena, Zadrani su potom preuzeli konce i igre i napravili preokret, pa se ušlo u neizvjesnu i dramatičnu završnicu. Rezultat je bio neriješen 65:65 na 40-ak sekundi prije kraja, Marko Jošilo je uhvatio defanzivni skok, da bi Stefan Đorđević pogodio jedno slobodno bacanje za poen prednosti ekipi iz Laktaša.

Potom je fauliran Luka Božić, koji je bio precizan s penala za 67:66 za domaće, pa je Jovanović pozvao posljednji minut odmora na 8.5 sekundi do kraja. Nikola Tanasković je takođe fauliran i pogodio je oba bacanja, a u posljednjem napadu Zadar nije pogodio trojku i Igokea je stigla do velike pobjede - 67:68!

U zadarskom taboru prednjačio je Luka Božić sa 18 koševa, osam skokova i devet asistencija, ali nije uspio da spriječi 13. poraz dalmatinskog tima.

(mondo.ba)