HM...

Embid je "najlažniji MVP" ikad! Evo dokaza! Kad je najvažnije, Džoel je nestao - to se Nikoli Jokiću nikad nije desilo!

Autor Nebojša Šatara

Džoel Embid je žarko želio da dobije MVP priznanje, ali ga nije opravdao.

Izvor: Profimedia

Džoel Embid je "oteo" nagradu za najkorisnijeg igrača sezone u NBA ligi (MVP) Nikoli Jokiću poslije dvije godine, a iako je u javnosti kukako da je zaslužuje - mečevi u plej-ofu dokazali su da ipak nije nivo srpskog centra. Da biste bili MVP, neophodno je pronaći i način da se nosite sa pritiskom, a čini se da to Embid nije mogao - pošto su ga svjetla reflektora nakon podizanja priznanja potpuno zaslijepila.

Ne samo da je opet ostao bez finala Istoka, nego je njegova Filadelfija ispustila prednost od 3:2 koju je mogla da "ovjeri" na domaćem terenu. Umjesto toga, izgubili su u majstorici poslije debakla u kome je Embid bio najlošiji akter, a uprkos tome što je šutirao 28 odsto iz igre - za neuspjeh je okrivio svoje saigrače.

To je prva teza koja potvrđuje da sa takvim razmišljanjem i ophođenjem prema saigračima Džoel Embid ne može da bude MVP, dok je druga možda još validnija. ESPN je objavio podatak zbog kog se i centar Filadelfije sigurno "crveni" pošto se nikada u istoriji NBA lige nije desilo da brojke zvanično najkorisnijeg košarkaša toliko opadnu na prelazu iz regularne sezone u plej-of, gdje se igra daleko ozbiljnija košarka.

Izvor: Profimedia

Džoel Embid je tako regularni dio sezone, u kome je podsjetimo Jokić optužen da "budži statistiku", prosječno bilježio 33,1 poen po meču i zvanično je bio najbolji strijelac takmičenja. Ipak, kada je počeo plej-of, njegov prosjek poena pao je na 23,7. Tako nešto se nikada nije desilo zvaničnom MVP-u.

Pad za 9,4 poena je najveći u istoriji NBA lige i jasno govori da nešto sa pravilima nije u redu, odnosno da bi možda najbolje bilo sačekati da se plej-of završi - ili dođe do samog finala - kako bi se proglasio najkorisniji igrač sezone. 

S druge strane zanimljivo je pogledati i prosjeke Nikole Jokića. U sezoni kada je dobio prvu MVP titulu - Jokić je prosječno bilježio 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,3 asistencije, dok se u plej-ofu iste sezone to se "popelo" na 29,8 poena, 11,6 skokova i pet asistencija. Prošle sezone je regularni dio sezone Nikola Jokić završio sa prosjekom od 27,1 poena, 13,8 skokova i 7,9 asistencija, da bi ponovo bio efikasniji u plej-ofu, doduše na malom uzorku od pet mečeva - 31 poena, 13,2 skokova i 5,8 asistencija.

Ako pogledamo i ovu sezonu, kada je Jokić tokom regularnog dijela imao prosjek od 24,5 poena, 11,8 skokova i 9,8 asistencija, pa pogledamo da sada ima prosjek od šest poena više - jasno je ko je MVP. Jokićeva statistika u plej-ofu glasi 30,7 poena, 12,8 skokova i 9,7 asistencija.

(MONDO)