ZVANIČNO!

Otvorena istrage zbog pokušaja namještanja finala Evrokupa: Skandal o kom bruji čitava Evropa!

Autor Nebojša Šatara

Poslije optužbi sudije iz Ukrajine, Evroliga je zvanično otvorila istragu povodom pokušaja namještanja finala Evrokupa.

Izvor: Profimedia/Sputink

Nakon što je ukrajinski sudija Mikola Ambrosov ispričao da mu je nuđen mito uoči druge utakmice finala Evrokupa 2021. godine, Evroliga je odlučila da otvori istragu i utvrdi činjenice. Ubrzo bi trebalo da saznamo šta se zaista desilo uoči utakmice Monaka i UNIKS-a za titulu drugog po kvalitetu evropskog takmičenja.

Prema riječima Ambrosova, njemu su poznate košarkaške sudije Ilijas Koromilas (Grčka) i Boris Rižik (Ukrajina) nudili mito od 10.000 evra kako bi namjestio pomenuti meč finala. Sudija je dobio i instrukcije šta treba da uradi, ali je odbio mito i nijednog trenutka se nije dvoumio. Monako je inače pobijedio taj meč 86:83 i došao je do titule prvaka Evrokupa, a samim tim i do plasmana u Evroligu.

U svjetlu posljednjih dešavanja i ozbiljnog skandala koji je pogodio Evroligu nakon intervjua ukrajinskog sudije, Evroliga se oglasila i u četiri tačke naglasila šta će biti sljedeći koraci.

  • Integritet svih košarkaških sudija Evrolige zasnovani su na čvrstom pridržavanju moralnih i etičkih principa, odnosno vrijednosti kao što su poštenje, čast i pouzdanost.
  • Evroliga prati veoma strog protokol kako bi garantovala da su sve utakmice odigrane u fer-plej okruženju, praktikujući politiku nulte tolerancije na mito i korupciju
  • Evroliga će otvoriti internu istragu kako bi se razjasnije izjave ukrajinskog sudije Mikole Ambrosova
  • Kada se istraga završi, Evroliga će javno objaviti njen ishod. Ako se pronađu dokazi, primijenićemo sve neophodne mjere ili sankcije protiv bilo kog pojedinca koji je možda umiješan.