DEFINICIJA PROFESIONALCA

Gledali smo "Jokića na četvorci", stiže "Bjelica na petici"!

Autor Nikola Janković

"Da budem iskren, volim nekada da igram 'peticu'", rekao je 208 centimetara visoki plej Crvene zvezde, krilo Fenerbačhea, povremeno i bek reprezentacije Srbije.

Izvor: Guliver, Maddie Meyer/Getty Images North America

Kada prvog dana avgusta u 2 ujutru započnu privođenje sezone 2018/19 kraju, rasterećeni zaostatkom od pet pobeda za osmim na Zapadu, moguće da će Sakramento Kingsi suprotstaviti Gregu Popoviču petorku sa Nemanjom Bjelicom na "petici".

Ukoliko se najnoviji iznuđeni eksperiment trenera Luka Voltona, koji nije promakao reporterima iz "balona", odnosi na obaveze u startnoj petorci - to ujedno znači i da će najkorisniji košarkaš Evrolige iz sezone 2014/15 i "top  5" trojkaš NBA lige iz ove, ući u klinč sa Džejkobom Peltlom i u 33. poziciji zaigrati na verovatno jedinoj poziciji na kojoj nije bio briljantan tokom karijere.

"Ovo je potpuno nepoznata situacija za svaki tim ovde u Orlandu. Posle pet meseci konačno sam srećan. Verujem i ostali ovde. Spremni smo za prvu poveru sutra", rekao je pred trening meč sa Majami Hitom večeras.

Debakl ideje Vlada Divca da će dovođenjem Dvejna Dedmona rešiti gorući problem u reketu pred ulazak u poslednju fazu "reizgradnje" doveo je Bjelicu pred izazov sa kojim se do sada susretao povremeno, kada je tok utakmice odlazio u neželjenom smeru.

Srećna okolnost po generalnog menadžera i njegovog asistenta Predraga Stojakovića je to što u timu imaju čoveka, koji o košarci previše zna - sa loptom i bez nje - da bi u toj ulozi podbacio.

"Beli" je oberučke prihvatio zadatak.

"Da budem iskren, volim nekada da igram 'peticu'", rekao je 208 centimetara visoki plej Crvene zvezde, krilo Fenerbačhea, povremeno i bek reprezentacije Srbije.

Upravo smo u dresu "orlova" prošlog leta u ovo vreme pratili eksperiment selektora Aleksandra Đorđevića nazvan "Jokić na četvorci", takođe iznuđenu varijantu igre sa prvim centrom NBA lige, Nikolom Jokićem, kao kreatora igre uz Nikolu Milutinova pod košem. I to je, direktno i konkretno, uticalo na igru i zadatke "Belog" kao najdominantnije četvorke koju smo imali od kada ga je Dušan ivković uveo u tim 2008. godine.

Izvor: MN PRESS

"'Petica' je naročito zanimljiva, kada se od mene očekuje da 'otvorim' prostor za igru", u jednoj rečenici je sumirao taktičku zamisao stručnog štaba, koji je u januaru od Bjelice dobijao 47, u februaru 46 odsto u šutu van linije 7,24.

Bjelica je u tom segmentu bio treći igrač lige u kojoj zauzima 173. mesto u kategoriji "zarade".

"Volim i to da radim. Volim da šutiram trojke i 'širim' teren, ali postoje i drugi načini na koje mogu da pomognem saigračima da budu bolji", podsetio je da je "meka ruka" samo jedno oružje iz njegovog arsenala.

Do isteka ugovora sa Kingsima ostalo mu je da zaradi još 6,825 miliona za ovu i nekih 300 hiljada dolara više za narednu sezonu, u kojoj će nositi logo "Air Jordan" na grudima i nastaviti da ubrzava tempo do gornjih granica mogućnosti "turbo" postave na spoljnim pozicijama - upravo onu na koju se Divac opkladio kada je započeo bolan proces.

Proces će, sudeći iz Bjeličine izjave, značiti i Bogdana Bogdanovića u petorci, u koju je više puta ulazio i izlazio od kasnog starta sezone i operacije meniskusa u septembru.

"Odlično mi je na terenu uz Badija i Bogija", otkrio je više od polovine Voltonove petorke za TV šou u "Diznilendu".

"Osećam se 'komotno'. Sviđa mi se", dodao je sa osmehom, tokom intervjua koji su mediji pratili preko "Zoom" aplikacije.

"Sve dok Volton od mene bude zahtevao da obavim posao u korist bolje igre celog tima, ja ću to uraditi", završio je rečenicom koja bi mogla da posluži i kao definicija pojma "profesionalac".