• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hamilton za kraj pobijedio i koronu, ali nije Verstapena: Sezona je završena, vidimo se na proljeće!

Autor Dragan Šutvić

Ovako je Formula 1 spustila zavjesu za sezonu 2020!

 Hamilton za kraj pobijedio i koronu, ali nije Verstapena: Sezona je završena, vidimo se na proljeće! Izvor: Tanjug/Pool via AP/Hamad Mohammed/Pool Reuters

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobijedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Abu Dabija, posljednjoj u ovogodišnjem šampionatu. Verstapen je krenuo sa pol pozicije, vodio je od početka do kraja trke i ostvario drugu pobjedu u sezoni, ukupno 10. u karijeri.

Drugo mjesto zauzeo je vozač Mercedesa Valteri Botas sa 15,976 sekundi zaostatka, a treći je bio njegov timski kolega, sedmostruki svjetski šampion Luis Hamilton, koji se vratio na stazu nakon što se oporavio od korona virusa. On je kroz cilj prošao sa 18,415 sekundi zaostatka za pobjednikom.

Možda će vas zanimati

Vozač Red Bula Aleksandar Albon zauzeo je četvrto mjesto, a peto i šesto mjesto vozači Meklarena Lando Noris i Karlos Sainc. Te pozicije omogućile su Meklarenu da osvoji treće mjesto u šampionatu konstruktora. Protiv Sainca je pokrenuta istraga zbog spore vožnje u boksu, a odluka o eventualnoj kazni biće objavljena kasnije.

Vozač Renoa Danijel Rikardo zauzeo je sedmo mjesto, a on je osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke, osmi je bio Pjer Gasli iz Alfa Taurija, deveto mesto zauzeo je Esteban Okon iz Renoa, a 10. je bio Lens Strol iz Rejsing Pointa.

Sezona je zbog pandemije korona virusa počela u julu, Mercedes je obiležio takmičenje osvajanjem sedme šampionske titule, a njegov vozač Luis Hamilton osvojio je sedmu šampionsku titulu i izjednačio se jsa Mihaelom Šumaherom.

Izvor: Tanjug/Pool via AP/Hamad Mohammed/Pool Reuters

U ovoj trci na bolidima Mercedesa bila su ispisana imena svih zaposlenih u fabrici koji su ove godine učestvovali u osvajanju šampionske titule.

U današnjoj trci Fetel je posljednju put vozio za Ferari, pošto će od naredne sezone voziti za Aston Martin, a u italijanskoj ekipi zamijeniće ga Sainc, koji je danas posljednji put vozio za Meklaren. Vozač Rejsing Pointa Serhio Peres danas je vozio posljednji put za tu ekipu pošto nema ugovor za narednu sezonu. On nije završio trku zbog kvara na motoru.

Posljednju trku za Reno vozio je Danijel Rikardo, pošto će od sljedeće sezone voziti za Meklaren, a na stazi Jas marina posljednji put u Formuli 1 nastupio je Kevin Magnusen, koji je vozio za Has.

Verstapen je dobro startovao sa pol pozicije i sačuvao je prvo mjesto, ispred Botasa, Hamiltona, Norisa, Albona i Sainca. Peres je loše startovao i sa 19. pao je na 20. mjesto, dok je Fetel obišao timskog kolegu Leklera za 12. mjesto.

U drugom krugu Gasli je dobro obišao Okona za deveto mjesto, a Verstapen je u tim trenucima vozio najbrži krug i stekao 1,8 sekundi prednosti nad Botasom.

Alobon je u šestom krugu obišao Norisa za peto mjesto, Britanac je na kratko uspio da vrati poziciju, ali je Albon ponovo bio uspješniji. Peres je u tim trenucima vozio dobro, pa se do osmog kruga popeo na 14. mjesto. On je u 10. krugu morao da odustane zbog otkazivanja motora, poslije čega je uvedeno virtuelno vozilo bezbjednosti.

Odmah su brojni vozači otišli u boks na zamjenu guma, a Hamilton je zatim rekao ekipi da ne misli da je to dobra strategija. Na stazu je u 11. krugu izašlo vozilo bezbjednosti, a trka je nastavljena u 14. krugu, poveo je Verstapen ispred dvojca Mercedesa.

Rikardo, koji nije išao na zamjenu guma, vozio je kao peti, ispred Norisa i Fetela i Leklera, koji takođe nisu išli u boks. Sainc je dobro vozio, obišao je Leklera za osmo mjesto. Fetel je u 16. krugu obišao Sainca, koji je ubrzo vratio sedmo mjesto i vratio se iza Norisa.

U 19. krugu za deveto mjesto borili su se Strol i Lekler, a uspješniji je bio vozač Rejsing Pointa. Ubrzo je Leklera obišao i Gasli, a u 23. krugu i Okon. Lekler je zatim otišao u boks i na stazu se vratio kao posljednji.

Verstapen je siguran bio na čelu, do 25. kruga stekao je 4,9 sekundi prednosti nad Botasom. Sedmostruki svjetski prvak je poslije toga rekao ekipi da misli da gume neće izdržati do kraja trke.

Gasli je u 30. krugu obišao Strola za deveto mjesto, a ubrzo i Fetela i našao se na osmom. Fetel je u 36. krugu otišao na zamjenu guma i na stazu se vratio kao 15. Rikardo je u 40. krugu otišao u boks i vratio se na stazu kao sedmi iza Sainca, a ispred Gaslija.

Verstapen je bio siguran na prvom mestu, stekao je 12 sekundi prednosti na Botasom, kome se Hamilton primakao na 1,8 sekundi zaostatka, sedam krugova prije kraja.

Izvor: Tanjug/AP/Kamran Jebreili, Pool AP

U završnici trke Albon se primakao Hamiltonu, ali nije uspio da ga pretekne. Okon i Strol su se do samog kraja borili za deveto mjesto, vozač Renoa je uspio da ga pretekne i kao deveti je završio trku. U poslkednjem krugu Rikardo je "oteo" Verstapenu dodatni bod za najbrži krug trke.

(Beta)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC