• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od njega je Srbija kupila teniski turnir: Kum Brene i Bobe, milijarder, otac 35 djece, humanitarac

Autor Dragan Šutvić

Filmska priča o teniskom i poslovnom magu iz Rumunije

 jon-cirjak-srbija-open-biografija-kum-brene-i-bobe-milijarder-35-djece-teniser-hokejas Izvor: MN PRESS/NEBOJŠA PARAUŠIĆ

Srbija konačnoponovo dobija teniski turnir, koji će se održavati u Beogradu, a preuzet je od Budimpešte. Direktor će biti Đorđe Đoković, brat najboljeg tenisera svijeta Novaka, koji je i sam uložio napore da se takmičenje vrati u glavni grad.

Inače, jedan od suvlasnika tog turnira bio je i legendarni Rumun Jon Cirjak, nekadašnji teniser, hokejaš, trener, biznismen, kolekcionar automobila, kum Brene i Bobe, milijarder, otac 35 djece, humanitarac i prijatelj Srbije.

Možda će vas zanimati

Cirjak sada ima 81 godinu, a kao teniser je bio u Top 10 ATP. Njegovo sadašnje bogatstvo procjenjuje se između 1,5 i 2 milijarde dolara.

Ali, Cirjak novac nije zaradio samo od tenisa, naročito ne od turnira, kojih i nije osvojio mnogo tokom karijere. U singlu je osvojio Minhen 1970. godine, a iste godine došao je i do pehara u dublu na Rolan Garosu.

U dublu je bio uspješniji i tu je osvojio ukupno 22 titule, ali je gotovo sav novac napravio po završetku karijere.

Bio je uspješan agent nekolicine tenisera, od toga je sjajno zarađivao, ali je gro svog bogatstva stekao tek poslije devedesetih.

Cirjak je nakon pada pada režima Nikolajea Čaušeskua vratio u Rumuniju i iskoristio svoje kontakte iz Njemačke da postane zastupnik Metro AG, zatim i Mercedesa.

Taj novac je dalje uložio u osiguravajuću kompaniju, privatnu banku, prvu u Rumuniji, koja mu je donijela najveće bogatstvo, zatim avio kompaniju, turističku agenciju. Danas zapošljava oko 20.000 ljudi i direktor je masters turnira u Madridu, koji želi da izdigne na nivo grend slema.

Osim poslovnog, Cirjak je imao i buran privatni život. Sada živi u Monte Karlu sa troje djece koje je dobio u braku, ali sam kaže da ima 32 vanbračne djece, a takođe brine i o 300 napuštenih mališana, kojima je sagradio pravi mali privatni raj u Brašovu.

Cirjak je u Srbiji poznat i kao kum Lepe Brene i Bobe Živojinovića.

On je u maju 2014. godine, tokom stravičnih poplava koje su zadesile Srbiju donirao je 100.000 evra za pomoć ugroženima.

On inače zna da uživa u životu, kolekcionar je automobila i motora, a u kolekciji ih ima više od 400, među kojima su i automobili koje su vozili Al Kapone, Semi Dejvis džunior i Elton Džon.

Pogledajte!

Kolekcija Jona Cirjaka
Izvor: YouTube/shmee150

(MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC