• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj velike atletske karijere! Dvostruka svjetska šampionka se povukla u 38. godini: Znala sam da je vrijeme...

Autor Dragan Šutvić

"S mirom u srcu, zahvalna na svakom centimetru i svakom pljesku, okrećem novu životnu stranicu."

 Atletika Blanka Vlašić kraj karijere Izvor: MN PRESS

Jedna velika sportska karijera danas je završena:

Blanka Vlašić, legendarna hrvatska atletičarka, objavila je da se povlači u 38. godini!

Možda će vas zanimati

Tokom bogate karijere, skakačica u vis obradovala je Hrvatsku osvajanjem 11 medalja na velikim takmičenjima. U ovoj disciplini je, između ostalog, postala šampionka svijeta na otvorenom 2007. u Osaki i 2009. u Berlinu, a ima i dva odličja sa Olimpijskih igara.
Bila je srebrna u Pekingu 2008. godine, te bronzana na posljednjim održanim Igrama, u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Sada je, zbog problema sa povredama, došao kraj velikoj karijeri...

"Dragi prijatelji atletike, drage moje navijačice i navijači,

još od Rija se trudim zakrpiti povredu, punih četiri godine nade da ću još jednom stati pred letvicu i izazvati samu sebe. Dišem sport od svog rođenja, skok u vis je nedjeljivi dio mene i tako će uvijek biti. Zato sam pustila da odluka o prestanku karijere dođe prirodno. Mnogi su mi i prije osvojene bronze u Riju govorili da odustanem, kako sam već napravila puno. Ali, da sam ih slušala, ne bih osvojila još jedno olimpijsko odličje, medalju koja mi posebno znači jer sam je osvojila doslovno s jednom zdravom nogom. To natjecanje je izvuklo sve iz mene, pa i ono što nisam znala da imam.

Godine nakon toga su donijele bezbrojne rehabilitacijske tretmane, nadu, pa razočaranje, i tako u nedogled. Ipak, iako bi posmatraču sa strane bilo na prvi pogled jasno da je vrijeme da se posvetim novim izazovima u životu, odluka je morala biti moja. Prije nego što je došla, prošla sam sve faze tugovanja i za mene je to bilo najteže razdoblje u karijeri. I tek nakon svega, u jednom sasvim običnom i mirnom danu, na srce mi je sjelo: 'Gotovo je'. Znala sam da je vrijeme i bila sam potpuno mirna. Naprotiv, osjetila sam olakšanje koje nikad ne bih imala da sam 'išla preko reda' i naprasno stala onda kada su mnogi mislili da treba.

U cijelom tom procesu imala sam veliku podršku svoje porodice, oca i trenera Joška, Bojana i prijatelja. Znali su da je to borba kroz koju moram sama proći i izboriti se za odluku čiste glave. Svaki sportista će me razumjeti - rastanak nije lagan. Ostavljamo iza sebe velike emocije, osvojene vrhunce, pobjede nad samima sobom, veličanstvene trenutke koje se riječima ne daju opisati. Ali, to sve ostaje dio nas. Dio koji nosimo u budućnost. I ja nosim sve svoje uspjehe i neuspjehe i utkaću ih u neku novu priču. Stoga ću uvijek ostati u sportu. Svojim iskustvom i znanjem želim trajno i aktivno doprinositi daljem razvoju svjetske atletike i sporta uopšte.

Ponosna sam na svoju karijeru. Prije svega zahvalna sam Bogu na blagoslovu talenta i okolnostima u kojima je taj talent mogao procvati. Prijateljima i navijačima koji su vjerovali i skakali zajedno sa mnom. Iako je atletika individualni sport, uvijek sam se osjećala kao dio ekipe, jer nisam skakala samo za sebe. Istrčati počasni krug s hrvatskom zastavom za mene je uvijek bila najveća čast. S mirom u srcu, zahvalna na svakom centimetru i svakom pljesku, okrećem novu životnu stranicu.

Vaša Blanka", napisala je hrvatska atletičarka u pismu objavljenom u hrvatskim medijima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC