• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorijski vikend za Formulu 1: "Mali" Šumaher prvi put vozi, Alonso se vratio posle dve godine!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nova sezona F1 počinje ovog vikenda, trka je u Bahreinu a ovo su rezultati prvog treninga!

 formula-1-bahrein-trka-prvi-trening-sumaher-alonso Izvor: Tanjug/AP Photo/Dan Istitene/Pool

Nakon prošlogodišnje sezone, koju bi mnogi rado zaboravili, najpre zbog korone, potom zbog jezive nesreće koju je doživeo Roman Grožan, počinje nova godina za Formulu 1!

Možda će vas zanimati

Prvi trening održan je u Bahreinu, gde će u nedelju deset timova voziti za prvu nagradu u ovoj sezoni. Najbrži je bio Maks Ferstapen iz Red bula, drugi na treningu bio je Valteri Botas (Mercedes) dok je treći bio Lando Noris (Meklaren).

Ova sezona donosi i dva imena o kojima se mnogo priča - sin Mihaela Šumahera, Mik Šumaher, prvi put vozi F1 i to pod bojama Hasa, dok se Fernando Alonso vraća u Formulu nakon dve godine, vozeći za Alpajn, što je novo ime Renoa.

Prvi rezultati najiščekivanijeg novajlije, koji je ostvario zapažene rezultate u Formuli 2, i šampiona-povratnika, nisu baš obećavali - Alonso je na treningu bio 16, dok je Šumaher bio na 19. poziciji, jedini iza njega bio je njegov timski kolega Nikita Mazepin.

Izvor: Tanjug/AP/Kamran Jebreili

Mladi Šumaher odabrao je da njegov bolid nosi broj 47, što je mnoge zbunilo, a na F1 YouTube kanalu je objasnio zbog čega je odabrao baš taj broj.

"Kada saberem datume rođenja članova svoje porodice, dobijem broj 47. Znam da su fanovi mislili da je broj u čast mog oca, kao 'za broj sedam' (for seven, prim. aut), nisam o tome razmišljao ali mi se dopalo i takvo tumačenje", rekao je on.

Kvalifikacije će biti održane u subotu, dok je trka na programu u nedelju u 16 časova po našem vremenu.

"Rokade" u timovima

Za Mercedes i dalje voze Luis Hamilton i Valteri Botas, dok je u drugim timovima došlo do promene vozača pa i imena samih timova. Za Red bul voze Maks Ferstapen i Serđo Perez, "preletač" iz Rejsing pointa, koji je ove godine promenio ime u Aston Martin i za taj tim sada voze Lens Strol i Sebastijan Fetel, koji je izgubio mesto u Ferariju u jednom od većih skandala prošle godine.

Danijel Rikardo prešao je iz Renoa u Meklaren, gde se pridružuje Landu Norisu. Reno je promenio ime u Alpajn i zadržao Sebastijana Okona, dok se na velika vrata vraća Fernando Alonso, koji je nešto pre početka sezone imao i jezivu saobraćajnu nesreću zbog koje mu je operisana vilica.

Izvor: Tanjug/AP/Kamran Jebreili, Pool AP

Šarl Lekler ostao je u Ferariju i društvo mu u ovoj sezoni pravi Karlos Sajnc (Meklaren), za Alfatauri vozi Pjer Gasli a drugo mesto, koje je prošle godine prilalo Aleksanderu Albonu, zauzeo je novajlija Juki Cunoda.

Osim Mercedesa, ni Alfa Romeo ni Vilijams nisu menjali vozače pa ćemo i u ovoj sezoni gledati Kimija Raikonena, Antonija Đovijacija, Džordža Rasela i Nikolasa Latifija.

Has se nakon dve očajne sezone zahvalio na saradnji Kevinu Magnusenu i Romanu Grožanu, koji se i dalje oporavlja od nesreće nakon koje je, kako kaže, "shvatio šta je zaista bitno". Na njihovo mesto dolaze Mik Šumaher i Nikita Mazepin.

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC