• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sljedećeg ponedjeljka počinju Paraolimpijske igre: BiH predstavlja 16 sportista

Autor Dragan Šutvić

Paraolimpijske igre trajaće do 5. septembra

 paraolimpijske igre tokio 16 sportista Izvor: FENA/Jasmin Hasečić

Na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, koje se održavaju od 24. avgusta do 5. septembra, Bosnu i Hercegovinu predstavlja 16 sportista.

Bosnu i Hercegovinu će u Japanu predstavljati reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci koju čine: kapiten Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Ermin Jusufović, Adnan Manko, Adnan Kešmer, Asim Medić, Nizam Čančar, Stevan Crnobrnja, Jasmin Brkić, Safet Alibašić i Mirzet Duran.

Možda će vas zanimati

Za medalju će se boriti i bacač kugle Dževad Pandžićm BiH nakon niza godina ima i predstavnicu u streljaštvu na Paraolimpijskim igrama - Zerinu Skomorac, a tu je i Ervin Bejdić, višestruki državni rekorder.

U Tokio, takođe, putuje i najmlađi učesnik Paraolimpijskih igara, stonoteniser Haris Eminović.

Za medalje će se na Paraolimpijske igre boriti 4.400 sportista iz gotovo 160 država.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci osvajač je brojnih medalja i priznanja. Jedina je reprezentacija u BiH koja je donosila medalje sa Paraolimpijskih igara, a u svojoj kolekciji posjeduju dvije zlatne i tri srebrene medalje sa Paraolimpijskih igara; tri zlata, dva srebra i jednu bronzu sa svjetskih prvenstava, te 12 evropskih odličja – od kojih devet zlatnih, jedno srebro i dvije bronze.

I bacač kugle Dževad Pandžić, pored ostvarene A paraolimpijske norme je bio i učesnik Paraolimpijskih igara u Londonu 2012. i Riu 2016. godine, a osvojio je drugo mjesto sa 10,67 m na Open Srbija u Kruševcu 2019. godine, te 8. mjesto na Svjetskom prvenstvu 2019.u Dubaiju.

Izvor: FENA/Jasmin Hasečić

Proglašavan je više puta za najboljeg sportistu paraplegičara u Kantonu Sarajevo i BiH.

Najbolji ostvareni rezultati iz streljaštva Zerine Skomorac su: 18. mjesto na Svjetskom kupu u Osijeku 2019. gdje je ostvarila normu za Svjetsko prvenstvo i Paraolimpijske igre, potom 2. mjesto na gran priju u Novom Sadu 2019. i 35. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Sidneju 2019.

Paraolimpijac u streljaštvu Ervin Bejdić je višestruki državni rekorder a u Tokio putuje s A normom i direktnom kvotom, a njegovi najbolji rezultati u karijeri su: 5. mjesto u disciplini zračni pištolj u Novom Sadu 2019, 5. mjesto u disciplini malokaliparski pištolj 50 metara u Novom Sadu gran pri i 16. mjesto u disciplini malokalibarski pištolj 50 na Svjetskom prvenstvu u Sidneju 2019. godine.

Najmlađi učesnik Paraolimpijskih igara stonoteniser Haris Eminović je ostvario sljedeće rezultate: zlatna medalja na Svjetskom kupu u Finskoj 2019. godine, zlatna medalja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, Balkanski kup u Bugarskoj, 5. mjesto na Svjetskom kupu Aleksandrija 2020, 4. mjesto ekipno na Svjetskom kupu Aleksandrija 2020 i bronzana medalja Svjetski kup Češka 2021.
Trenutno je na Svjetskoj rang listi 6. junior svijeta.

Eminović će na ceremoniji svečanog otvaranja Paraolimpijskih igrama nositi zastavu Bosne i Hercegovine, dok će na ceremoniji zatvaranja ta čast pripasti Zerini Skomorac.

(mondo.ba/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC