• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Paklen zadatak za Novaka i Srbiju, rivali su grend slem finalisti!

Autor Nikola Lalović

Srbija nema pravo da se opusti, a evo i zašto!

 dejvis kup srbija kazahstan težak zadatak Izvor: MNPRESS

Srbija je zahvaljujući dramatičnoj pobjedi Rusije nad Španijom u dublu stigla u četvrtfinale Dejvis kupa gdje će biti veliki favorit u duelu sa Kazahstanom.

Kazahstanci su uspjeli da prođu kao prvi iz grupe B pošto su savladali Švedsku i Kanadu. Iako je Mihail Kukuškin izgubio prvi meč od Elijasa Imera, posle toga je Kazahstan bio perfektan.

Bublik je dobio drugog brata Imera, a Nadovjesov i Golubjev su bili bolji u dublu. U drugom kolu su bili stopostotni pa je Kukuškin u duelu sa Kanadom dobio Šnura, a Bublik Pospišila, dok su Golubjev i Nadovjesov bili bolji u dublu.

A sada ih poslije petog plasmana u finale na putu ka istorijskom uspjehu čeka Srbija! Malo je falilo da se Srbija sastane sa Kazahstanom u četvrtfinalu Dejvis Kupa 2014. godine, ali tada je srpski tim zaustavljen u osmini finala protiv Švajcarske (bilo je 3:2), dok je Kazahstan tesno savladao Belgiju, da bi potom sa 3:2 izgubio od Švajcaraca.

OD STALJINGRADA DO KRIMA – NIKO NIJE KAZAHSTANAC

Izvor: MN PRESS

Svi teniseri, pa i selektor imaju kazahstanske papire, ali niko nije Kazahstanac, niko nije rođen u toj zemlji. Najbolji teniser ove selekcije je Aleksandar Bublik, trenutno 36. na svijetu koji je sve do 2016. godine nastupao za Rusiju. 

Njegov kolega iz tima iskusni Andrej Golubjev rođen je na obali Volge, a pod zastavom Kazahstana je zajedno sa Bublikom 2021. godine napravio veliku senzaciju. Njih dvojica su se našla u finalu Rolan Garosa u konkurenciji muških parova, iako ih niko tu nije vidio. Uzeli su jedan set, ali su Erber i Mau na kraju obradovali domaću publiku.

Dimitri Popko je 180. na ATP listi, a iako je rođen u Sankt Petersburgu još sa 15 godina je pristao da igra za Kazahstan. Poznato ime je i Mihail Kukuškin koji je rođen u Volgogradu (nekadašnjem Staljingradu) i koji je cijelu karijeru proveo pod zastavom susjeda Rusije.

Tu je i Aleksandaar Nadovjesov, rođen na Krimu koji je sve do 2014. godine igrao pod zastavom Ukrajine, ali već sedam godina nastupa za Kazahstan. Čak je i selektor Juri Šukin kao teniser nastupao za Kazahstan iako je rođen u Kislovsku, jednom banjskom mjestu na obroncima ruskog Kavkaza.

KAKO PAMTE SRBIJU?

Najbolje je pamti Dmitri Popko! On je u Srbiji osvojio dva turira, prvo fjučers u Beogradu 2015. godine u singlu, a onda isti taj turnir sa Kirilom Dimitrevom u paru. Dobro zna i člana našeg tima Nikolu Ćaćića sa kojim je nekoliko puta u karijeri igrao dubl, a u oktobru 2017. godine osvojili su zajedno turnir u Antalji. 

Prvi reket Kazahstana Aleksandar Bublik se još sjeća poraza od Dušana Lajovića u drugom kolu Australijan opena ove godine, a najmanje sreće sa žrijebovima tokom karijere imao je Andrej Golubjev. On je čak četiri puta nalijetao na Novaka i do sada nikada nije bio ni blizu da mu uzme čak ni set.

Mihail Kukuškin koji je daleko od nekadašnje forme sada uglavnom igra taj drugi singl za Kazahstan, a u karijeri ima dva ATP poraza od Srba – Krajinović ga je dobio 2019. godine na Indijan Velsu, a Novak 2014. godine u Šangaju.

Ali ono što Kazahstanci najviše pamte je duel Dejvis Kupa iz 2016. godine kada su se Srbija i Kazahstan sreli u svetskoj grupi. Taj okršaj je opomena za srpske tenisere da nikako ne smiju da se opuste.

Tada je bilo 3:2 i Srbija je iako je igrala na domaćem terenu vrlo teško stigla do pobjede. Iz tog tima za Srbiju sada igra Novak Đoković dok je Viktor Troicki selektor, dok je tim Kazahstana gotovo nepromijenjen – tada su u Beogradu nastupili Nedovjesov, Golubjev i Kukuškin.

Novak je prvo rutinski savladao Nedovjesova, ali je Kukuškin u tri seta bio bolji od Troickog, a kada je dubl Golubjev/Nedovjesov u dobio Đokovića i Zimonjića poveo je Kazahstan.

Sutradan je Novak morao da igra dva taj brejka i pet setova da bi pobijedio Kukuškina, a onda je odlučujući poen donio Troicki rutinskom pobjedom nad Nedovjesovim.

Sada se nadamo istom krajnjem ishodu, a ovoga puta ima mnogo manje prostora za greške. Igraju se dva singla i dubl i ako neko "kiksne", teško će Srbija proći dalje. 

U oba singla Srbija je siguran favorit, ali u dublu Kazahstan ima kombinaciju koja je stigla do finala grend slema. Zato ne smije biti opuštanja! 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC