• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zamislite da Srbija uhapsi Jana Torpa i drži ga satima? Novaka zna od malih nogu, nikad se bez toga ne bi ukrcao u avion

Autor Haris Krhalić

Prvi čovjek Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković uputio je pismo kolegi u Australiji. "Kako bi Roling Stounsi bez Mika Džegera?!"

 Predsjenik Olimpijskog komiteta o Đokoviću Izvor: MN PRESS

Predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković odmah je objavio saopštenje nakon što je Novak Đoković u Australiji zadržan na granici, a sada se obratio i svom kolegi - predsjedniku Olimpijskog komiteta Australije, Džonu Koutsu.

Maljković je u pismu izrazio snažan protest zbog tretmana kojem je Novak trenutno izložen, a uz to pozvao ga je da u duhu olimpijskih vrijednosti da doprinos u riješavanju nepravde sa kojom se susreće najbolji sportista svijeta.

"Poštovani kolega, dragi sportski prijatelju, siguran sam da je i Vas, baš kao i cijelu sportsku javnost, šokirala odluka australijske administracije da najboljem sportisti sveta onemogući legalan pristup svojoj teritoriji. Uskratiti Novaku Đokoviću igranje na Australian Openu, jeste kao i slušati Roling Stonse bez Mika Džegera, dakle neprirodno", poručio je Maljković.

Legendarni srpski trener i predsjednik OKS-a naglasio je da su australijske vlasti uzele na sebe "pravo koje im nikako ne pripada", da svojim odlukama utiču na plasman tenisera na ATP listi.

"Iako sam po vokaciji pravnik, moram priznati da bolje poznajem kontinentalno nego anglosaksonsko pravo. Ipak, mojoj pravničkoj logici izmiče razumijevanje tretmana kojem je podvrgnut moj sportista, najbolji teniser svijeta Novak Đoković", napisao je Maljković pa dalje obrazložio tu poruku:

"Ukoliko se ispostavi kao tačna informacija da je moj zemljak podvrgnut surovoj pravdi Australije za razliku od ostalih sportista sa identičnim medicinskim statusom, kako bih mogao da okarakterišem ovu situaciju sem jasno i očevidno diskriminatorsku? To nas dovodi do one Orvelove sentence da 'su sve životinje iste, ali da su neke istije od drugih'".

Maljković je izrazio čuđenje porukom, kako je naveo, "izvesne Džale Pulford" (ministarke sporta države Viktorije), koja je otvoreno rekla da se nada da će Rafa Nadal osvojiti Ozi Open.

"Da li je moguće da jedna politička ličnost ima u isto vrijeme pravo da bude navijač jednog sportiste, a direktno donosi odluku o sudbini njegovog najvećeg konkurenta? Štaviše, ta osoba sebi daje za pravo da taj svoj stav, mimo svih diplomatskih uzusa javno iznosi na televiziji", dodao je Maljković.

Prvi čovjek OKS-a upitao je kolegu..

"Kod nas u Srbiji, rasizam je zakonom zabranjen. Koliko znam tako je i kod vas? Osim, očigledno u slučaju Novaka Đokovića.

Zamislite, dragi prijatelju, da naš lokalni šerif, uhapsi Jana Torpa na Beogradskom aerodromu i da ga kao kriminalca ispituje sedam časova, da mu oduzme svu njegovu imovinu i sredstva komunikacije. Zamislite da mu na njegov Božić, koji za razliku od katoličkog, pada 7. januara vi zabranite kontakt sa sveštenikom. Ja to ne mogu da zamislim. Ne zato što je gospodin Torp veličanstven sportista, već zato što je Srbija pravna država. Kod nas je takvo poimanje prava i pravde nezamislivo.", naveo je Maljković.

On je istakao da je uvjeren da Đoković nije prekršio nijedan pozitivni propis ili zakon koji je na snazi u Australiji.

"NOVAK SE NIKAD NE BI UKRCAO U AVION..."

"Ukoliko Australija želi da je i ubuduće smatramo za demokratsku i uređenu, ona će morati ili da poštuje i dosljedno sprovodi svoje zakone, ili da ih u parlamentu mijenja. Novak, koga znam od malih nogu, nikada ne bi ušao u avion u Malagi i krenuo na put a da prethodno nije bio u posedu svih potrebnih dokumenata. Budući da sam životno vezan za Malagu, mogu i lično da posvjedočim kako ne postoji niti jedan procenat šanse da španske vlasti dozvole ukrcavanje na avion nekome ko nema dokumenta potrebna za pristup nekoj destinaciji".

Maljković i njegov prvi saradnik u OKS-u Žarko Zečević leteli su prošlog ljeta na Olimpijske igre u Tokio sa Novakom.

"Na Olimpijske Igre u Tokiju putovao sam zajedno sa Novakom. Iako najveća zvezda tih Igara, sve svoje administrativne obaveze i prema našem Olimpijskom komitetu i prema zemlji domaćinu ispunjavao je besprijekorno i bezpogovorno. Nikakav poseban tretman niti je tražio, niti je dobio. Novak je poseban samo po svojoj sportskoj veličini, inače je tipičan skromni srpski mladić koji pomaže ljudima u nevolji i koji ne očekuje pomoć kada je nepravda nanesena njemu".

"Tako danas, on stoički i u tišini podnosi nehuman tretman vašeg “ekstradicionog“ kazamata, u društvu vaški i pacova. Njegova tišina, glasnija je od buke koju dižu vaši političari. Govorimo o istom onom Đokoviću koji je prvi uputio pomoć vašoj zemlji kada su je zahvatili katastrofalni požari. Pominjući ga na svojim tviter nalozima neke prolazne političke pojave neće ostati trajno zabilježene u istoriji Melburna kao što će to ostati Novak, jer ma kakva konačna odluka vaše administracije bila, on će ostati najveći i neprevaziđeni šampion Ozi Opena".

Za kraj, Maljković je još jednom uputio apel kolegi iz Australije da učini sve što može i da ustane u odbranu olimpizma, pravnih normi i čovečnosti. "Služiće vam na čast svaki vid pomoći koju pružite jednom divnom čoveku kakav je Novak".

Maljković je pismo završio porukom za Novaka - želim da mu duh Božića obasja srce i tu zatvorsku sobu u kojoj je zarobljen uz naš pozdrav: “mir Božiji Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!“

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC