• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivamo! Novak će papreno naplatiti maltretiranje: Dobio je Australiju, a advokati poručuju da će pasti i odšteta!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nakon drame u Australiji sve oči uprte su u Novaka Đokovića i na njegov sljedeći potez.

 Novak-Djokovic-odsteta-Australije-zbog-sudjenja Izvor: Profimedia

Federalni sudija Entoni Keli presudio je u korist Novaka Đokovića i vratio vizu srpskom teniseru koji je, za sada, na slobodi i moći će da se takmiči na Australijan openu. Ipak, konačna odluka biće donijeta možda već večeras, a do tada još uvijek postoji mogućnost da se "ukine" presuda Federalnog suda i da se Novak Đoković deportuje iz Australije, uz trogodišnju zabranu ulaska u zemlju.

Dok prava drama u Australiji i dalje traje, jedno od glavnih pitanja jeste kako će se zakonski razriješiti ovaj slučaj i  hoće li Đoković moći da naplati štetu koja mu je nanijeta. Na ovo pitanje odgovorili su srpski advokati. 

ŠTETA 500.000 DOLARA?

Prema riječima advokata Stevana Avramovića, ukoliko Novak Đoković konačno pobijedi na sudu, prva stvar na koju ima pravo jeste naplata troškova, kao što je poručio i sudije Entoni Keli.

“Treba najprije da se naplate dosadašnji troškovi angažovanih advokata i suda. Prema sadašnjim informacijama troškovi iznose oko 200.000 dolara. Tu su zatim naknade štete i druge vrste vansudskih troškova, pa očekujem da će sve ukupno iznositi bar 500.000 dolara”, kaže advokat Avramović.

Prema njegovim riječima šanse da se ponovo krene u proces i da Đoković ipak bude na zakoniti način protjeran iz Australije su sve manje.

“Proces je već napola izgubljen. Istovremeno, nije došlo do novih saznanja koja bi bila na štetu Novaka Đokovića. To je dovelo tužioce u Australiji u lošu poziciju, naročito zato što se mišljenje javnosti okrenulo protiv njih. Ipak, slučaj nije ni malo lak i neozbiljan, već borba tek predstoji”, kaže Avramović.

BILA SU MU USKRAĆENA OSNOVNA LJUDSKA PRAVA

Prema riječima advokata, napravljen je veliki broj grešaka i "brljotina" od samog početka, koje sada moraju nekako da se isprave.

“Prvo, došlo je do lošeg tretmana prema jednom od najpoznatijih sportista na svijetu. Novak ima sva prava da bude nezadovoljan i da želi nadoknadu štete jer je poslije ljeta koji je trajao više od 24 sata bio zatvoren. Nije imao pravo da pozove advokate, da izlazi iz prostorije, prema nekim informacijama čak nije mogao ni na svjež vazduh, dok nije imao ni redovne obroke. To su osnovna ljudska prava koja su ugrožena”, kaže advokat.

ŠTA KAŽE NOVAKOV ADVOKAT?

Da podsjetimio, Goran Draganić, advokat Novaka Đokovića, rekao je da će Novakovi australijski branioci ozbiljnu pažnju posvetiti proceduralnim propustima.

"Siguran sam da će pravni tim iskoristiti te ozbiljne propuste, koji su načinjeni tokom saslušavanja. Imali smo prilike da vidimo kako i na koji način su ta proceduralna ponašanja ozbiljno ugrozila Novakova prava. On je poslije 25 sati dugog leta tražio da čuje predstavnike Teniske asocijacije Australije, svoje advokate, da se malo odmori i da da izjavu nakon toga. Veoma zanimljiva je bila komunikacija koja se vidi u transkriptu, gdje je moglo da se vidi kako su se ponašali imigracioni službenici - supervizori Ministarstva unutrašnjih poslova".

Draganić je naglasio da je uvjeren da će sudija suditi pravedno.

"Ja sam siguran da će Federalni sud Australije i gospodin Entoni Keli da se postave na način da se izdignu iznad prizme politike i da će sudija Keli donijeti odluku koja će za Novaka predstavljati posljednju oazu pravde. Moramo da sačekamo i da idemo korak po korak. Želim da vjerujem da će sud donijeti odluku na osnovu zakona i na osnovu svih činjenica koje sam pomenuo i za koje sam siguran da su pedantno obrazložene u žalbenom postupku Novakovog pravnog tima u Australiji".

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC