• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako možete da protjerate Ruse, a niste sportiste iz Kine? Britanac je bijesan na Vimbldon - To su dvostruki aršini!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Britanski novinar Oliver Braun prozvao je organizatore Vimbldon zbog odluke da protjera Ruse sa turnira.

 Britanski-novinar-napao-Vimbldon-zbog-Rusa Izvor: Profimedia

Vimbldon je odlučio da zabrani sve ruske i bjeloruske tenisere zbog rata u Ukrajini, a njihova odluka podigla je mnogo bure u javnosti. Prije svega u Rusiji, gdje je Kremlj odmah reagovao i poručio da će najviše time zapravo izgubiti Vimbldon, dok je jedan od prvih koji je stao u zaštitu kolega tenisera i Novak Đoković.

Čak ni britanski mediji nisu jednostrano na strani Vimbldona, pa je tako vodeći novinar britanskog "Telegrafa" Oliver Braun u svom autorskom tekstu poručio da su organizatori razotkriveni zbog "dvostrukih aršina".

U tekstu je opisano da je Vimbldon "tradicionalno bio apolitičan", ali je sada donio odluku koja sve mijenja. Postojala je mogućnost da kraljica na stogodišnjicu otvaranja Centralnog terena na Vimbldonu čestita i veliča nekog od ruskih tenisera, recimo Danila Medvedeva, sve dok za to vrijeme traje rat u Ukrajini.

Vimbldon nije želio ni da ostavi otvorenu takvu mogućnost i preventivno je "protjerao igrače" iz Rusije i Bjelorusije, čak iako teniseri i teniserke na turnirima predstavljaju praktično sebe, ne igraju pod zastavom svoje države.

"Rijetko, ako i ikada, Vimbldon je odlučio da napravi tako transparentan potez u kome isključuje igrače samo po nacionalnosti. U obrazloženju zaključuju da imaju dužnost da prate Vladu svoje zemlje, odnosno da rijetko ko nudi utočište Rusima ili Bjelorusima u Londonu dok se sankcioniše svaki njihov oligarh. Ipak, i ovdje možete videti PR motive u igri. Da li bi Vimbldon to uradio da Medvedev nije drugi na svijetu ili da Sabalenka, četvrta dama na WTA listi, nije rodom iz Bjelorusije? Sama činjenica da agresori u Ukrajini posjeduju takva dva talenta koja mogu da osvoje Vimbldon stvaraju otvorenu mogućnost za sramotu zemlje. Čak iako se Medvedev odrekne Putina i Rusije, i tvrdi da je antiratnog stava, globalni spektakl finala Vimbldona bi napravio propagandu Putinu", navodi autor teksta sa britanskog "Telegrafa".

Britanski novinar dalje dodaje da odluka Vimbldona povlači nove poteze u budućnosti, odnosno rizikuje da stvori presedan koji će u nekim uslovima biti nemoguće održati.

Anketa

Da li se slažete sa odlukom o izbacivanju Rusa i Belorusa sa Vimbldona?

  • To je prestrogo, nemaju veze sa ratom!

    95.74% (45)

  • Tako i treba, nek su ih suspendovali!

    2.13% (1)

  • Trebalo je da igraju bez obeležja

    2.13% (1)

Da li se slažete sa odlukom o izbacivanju Rusa i Belorusa sa Vimbldona?

Rezultati


"Ako ruski pojedinci mogu da budu kažnjeni za zločine svoje države, da li će onda Vimbldon izbaciti Džanga Šuaja i Ženg Ćingven, kineske teniserke koje su stigle do 70 najboljih na WTA listi. Na kraju krajeva, oni takođe predstavljaju zemlju koja je, kao i Rusija, optužena za genocid", navodi Braun i podsjeća na progon Ujgura u provinciji Sinđang.

Dalje se navodi da "nedosljednost već izaziva neslaganje" u svijetu tenisa pošto je ATP ocijenio da odluka Vimbldona ima "potencijal da napravi štetan presedan", što će donijeti samo nove razdore u tenisu.

"Glavni argument protiv zabrane je da bi ona mogla da kriminalizuje nevine igrače. Rubljov je još u februaru napisao 'bez rata, molim vas', ugrozivši tako bezbjednost svoje porodice. Teško je održati taj stav da mu čitava karijera bude uništena zbog odluke Kremlja (...) Ovo rješenje kojima zabranjuju Rusiju, ali održavaju dvostruke aršine u odnosu na Kinu, ne donosi ništa", zaključio je kolumnista britanskog lista.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC