• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manijački napad koji je svijet prećutao - samo su nastavili dalje!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Monika Seleš je bila čudo koje je stalo na putu Štefi Graf, a onda je manijak sve promijenio.

 Na današnji dan izbodena Monika Seleš Izvor: MN Press/YouTube/MISTER DENY/Printscreen

Na današnji dan prije tačno 29 godina desila se jedna od najvećih tragedija u istoriji tenisa, pošto je jedan manijak umalo ubio djevojčicu koja je bila na putu da postane najveća ikada! Tada je Nijemac Ginter Parhe, psihotični navijač Štefi Graf, utrčao između gemova na teren na turniru u Hamburgu i nožem u leđa ubo Moniku Seleš!

Na početku nikome nije bilo jasno koliko je povreda ozbiljna, ali je na kraju rana bila duboka četiri centimetra i udaljila je tada najbolju teniserku svijeta sa terena nekoliko godina!

Tada 19-godišnja Seleš osvojila je čak osam grend slemova, a posljedice su bile više psihičke nego fizičke! Iako je oporavak sa fizičke strane trajao dugo, ona jednostavno nikada nije uspjela da prevaziđe strah i traumu koju je doživjela, a kada je konačno nastavila karijeru osvojila je još samo jedan grend slem trofej, na Australijan openu 1996. godine.

Napad koji se desio na terenu jeste bio šokantan, ali je sve što je slijedilo bilo još neverovatnije. Parhe je šest mjeseci proveo u pritvoru i na kraju dobio uslovnu kaznu od dvije godine uz obavezu liječenja. A "Malu Mo" je posebno pogodilo što su se u Hamburgu pravili da se ništa nije desilo! 

"Iskreno sam vjerovala da će prekinuti turnir kad sam dobila nož u leđa. Ali ne, tenis je samo biznis u kojem je novac na prvom mjestu. Izgledalo je kao da su svi imali neku korist od toga što su me uboli nožem", razočarano je rekla Monika Seleš za "L'Ekip". 

A KAKVA JE TO BILA DOMINACIJA...

Izvor: MN PRESS

Ona je u trenutku kada je ubodena imala tri titule na Australijan openu zaredom, a vidjelo se da je pred njom velika karijera kada je sa samo 16 godina 1990. godine osvojila Rolan Garos!

Nekoliko godina ranije na sceni se kao furija pojavila Nijemica Štefi Graf koja je od 1987. do pojavljivanja Monike Seleš 1990. godine brutalno dominirala, ali do tog kobnog meča protiv Magdalene Malejeve u kome je Selešova brutalno napadnuta i povređena teniserka iz Jugoslavije je za tri godine osvojila osam grend slemova!

Poslije uboda se vratila na teren tek 1995. godine, a nakon perioda ponovnog hvatanja forme osvojila je možda i svoj najposebniji grend slem trofej!

"Dvije i po godine poslije tog ranjavanja, došao je Australijan open 1996. kao nešto posebno, bio mi je to prvi grend slem poslije tog incidenta u Hamburgu. Ujedno, bio je i posljednji na kom me je gledao moj otac, a da je bio zdrav i da nije morao da ide na medicinske terapije", prisećala se Selešova.

Sada mnogi kažu da Novak Đoković zapravo još uvijek "juri" rekord po broju sedmica na teniskom vrhu, jer je 367 nedelja na vrhu, dok je Štefi Graf na kraju karijere imala 377 nedelja. 

Sve je bliži tom broju Novak. ali ko zna koliko bi lestvica bila visoko da krvnički ubod u leđa nije ostavio Moniku Seleš na "samo" 178 nedelja na prvom mjestu!

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hu

Od koga se možeš nadati nožu u leđa,osim od nijemaca i muslimana.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC