• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Hrvatskoj nikog nije zanimala - sada igra najbolji tenis u životu: Dvije titule za 7 dana!

Autor Haris Krhalić

Bernarda Pera je rođena u Zadru, ali nastupa pod zastavom SAD jer u Hrvtskoj nije bilo sluha za njen talenat.

 Bernarda Pera o tenisu u Hrvatskoj i početku karijere Izvor: Instagram/bernardapera/printscreen

Američka teniserka hrvatskog porijekla igra najbolji tenis karijere. Bernarda Pera je stigla do druge uzastopne titule, a pobjeda protiv Kontavejt u Hamburgu bio je njen 12. uzastopni meč na kojem nije izgubila set. Djevojka rođena u Zadru 1994. godine stigla je do titule i u Njemačkoj, nakon što je prethodne nedjelje u finalu Budimpešte savladala Aleksandru Krunić.

Ovi impresivni rezultati skrenuli su pažnju na talentovanu teniserku koja već godinama ne nastupa pod zastavom Hrvatske. Rođedan Zadranka veliki dio života provela je u Zagrebu, ali od 16. godine živi u SAD čiji je pasoš kasnije i uzela. Tu zemlju predstavlja od 2013. godine, a nedavno je objasnila i zašto.

Iako bismo uskoro mogli da je vidimo među 50 najboljih teniserki svijeta, Bernarda tvrdi da joj u Hrvatskoj nisu dali dovoljno pažnje. Bilo joj je teško da uklopi sve dnevne obaveze jer tenis nije pretjerano popularan u zemlji, pa bi tokom čitavog dana morala da ide sa jednog na drugi kraj Zagreba.

"Imala sam američko državljanstvo preko oca bez obzira na tenis. Kada mi je bila potrebna finansijska podrška, tamo mi je bilo malo lakše. Nismo uspjeli poplaćati turnire, trenere. Ipak je ovo skup sport, a roditelji u početku plaćaju sve", pričala je Hrvatica, a prenosili mediji iz te zemlje.

Ovako izgleda Bernarda:

O njenoj promjeni državljanstva za hrvatske medije govorio je i otac Valter, koji je bio daleko oštriji. On je u intervjuu datom prije nekoliko dana pominjao koga je sve molio za pomoć kako bi njegova ćerka nastavila karijeru pod zastavom Hrvatske.

"Iskreno, jedna od težih odluka za sve nas, prije svega za Bernardu koja je imala veliku želju biti dio reprezentativnog hrvatskog teniskog svijeta. Ali, mi kao porodica nismo više mogli da pratimo njen put kroz tenis, dok se Amerikanci nisu previše dvoumili, prihvatili su je kao svoju i omogućili su joj izvrsne uslove. Ma tražio sam od svih, pokucao na vrata Hrvatskog teniskog saveza i Grada Zadra, međutim, nisam naišao na razumijevanje. Očigledno nisu imali sluha za Bernardin kvalitet. Neću ići daleko, zadržaću se u Zadru i kazati 'Imate u gradu teniski dragulj i to ne znate cijeniti!'. Ne mogu takav odnos nazvati nikako drukčije nego sramotnim", ispričao je otac teniserke.

Bernarda je ipak pronašla način da stigne u svjetski vrh, a nakon druge titule na WTA nivou čeka je novi skok na listi. Ona će od naredne nedjelje biti 54. teniserka svijeta, što joj je najbolji rezultat u karijeri.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC