• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neću više da igram, nemam za šta! Predao titulu i rekao kraj! Otkrio da li će se ikad vratiti

Autor Haris Krhalić

Aktuelni prvak svijeta više ne osjeća nikakvu sklonost prema svojoj tituli i borbi za nju. Zato je iznenadi sve porukom da je završio.

 Magnus Karlsen se povukao Izvor: Instagram/magnus_carlsen

Petostruki uzastopni svjetski šampion u šahu Magnus Karlsen (31) najavio je da će se povući i da neće braniti titulu koja je u njegovom vlasništvu još od 2013, kada je imao samo 22 godine. Odluku o kraju karijere saopštio je cijelom svijetu i priznao da se osjećao veoma dobro kada je prelomio da je kraj. Razmišljao je o tome duže od godinu dana.

"Nisam motivisan da odigram još jedan meč. Prosto, osjećam da nemam više šta da ostvarim. Siguran sam da bi taj meč bio interesantan zbog istorijskih razloga i drugih stvari, nemam nikakvu sklonost prema tome da odigram. I prosto, neću igrati", rekao je Norvežanin, inače strastveni ljubitelj fudbala.

Iako je sljedeće godine trebalo da ponovo igra protiv Jana Nepomnjačnog, to se neće dogoditi, pa će Rus igrati protiv Kineza Dinga Lirena. A pobjednik će biti novi šampion svijeta. Norvežanin je pobijedio Nepomonjačnog u Dubaiju, ali nije uživao. "Mečevi su povremeno bili interesantni, na momente i zabavni, ali sve u svemu – osjećam da nije trenutak da igram za titulu prvaka svijeta".

Karlsen je u svom podkastu otkrio da će igrati na turnirima i da mu to prija. "Uživam u tome, više nego da igram za titulu prvaka svijeta i iskreno ne vidim da ću uskoro prestati da igram šah", dodao je Karlsen, koji će sljedeći turnir igrati ovog ljeta u Hrvatskoj.

Norvežanin je postao velemajstor sa 13 godina, a najbolji šahista svijeta sa 19. Osvojio je titulu 2013, kada je savladao Visvanatana Ananda i potom je četiri puta odbranio svjetski tron. Prvi put upravo protiv Ananda, a onda protiv Sergeja Karjakina, Fabijana Kruane i Nepomknjačnog.

Nije potrebno dodatno objašnjavati koliko će svjetski šah izgubiti time što je ostao bez svjetskog šampiona, daleko najpopularnijeg igrača i jednog od najinteresantnijih velikana u istoriji. Na sajtu "chess.com", on je proglašen za drugog najboljeg šahistu u istoriji iza Garija Kasparova, ispred Bobija Fišera.

"Mislim da Magnus nije umoran, samo mu je dosadilo da igra previše mečeva", rekao je Kasparov o povlačenju norveške senzacije, koja je prethodnih godina veoma zainteresovana i za poker. Ipak, svi se pitaju da li će opet vidjeti Norvežanina za stolom, u borbi za najveće priznanje?

"Ne odbacujem mogućnost da se vratim u budućnosti. Ali isto tako, ne bih previše računao na to", dodao je Karlsen.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC