• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šokantna ispovijest Jelene Dokić: Prošla sam kroz pakao, preživjela sam i tu sam da pomognem drugima

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Jelena Dokić prošla je kroz tešku životnu priču i izuzetno je potresna njena ispovijest o nasilju koje je trpila od oca.

 jelena dokic zivotna prica zlostavljanje i tenis Izvor: MN Press/dokic_jelena

Jelena Dokić rođena je u Osijeku 12. aprila 1983. godine. Predstavljala je prvo Australiju, pa Jugoslaviju, pa Srbiju i Crnu Goru, a u penziju je otišla 2014. godina. Osvojila je šest titula, bila četvrta teniserka svijeta, ali je nažalost mnogo više ljudi pamte po teškoj životnoj priči.

Njen život obilježilo je zlostavljanje od strane oca Damira Dokića, zbog čega je razmišljala i o samoubistvu. Sve do doprinijelo je do raznih zdravstvenih problema, dobijanja na kilaži, raznih uvreda, prozivki, depresije, velike patnje...

Danas, kao osoba koja je preživjela sve to i uspjela da ostane na nogama je u ulozi voditeljke tokom Austrailjan opena, uzima intervjue od sadašnjih zvijezda "bijelog sporta" i ne stidi se da priča o svojim mukama. Zašto? Zato što želi da podijeli to sa svima kako bi možda pomogla nekome ko prolazi kroz nešto slično u životu.

"ZLOSTAVLJANJE I IZBACIVANJE NA ULICU"

Jelena je tokom karijere igrala četvrtfinale Australijan opena i Rolan Garosa, osminu finala US opena i najveći uspjeh je polufinale Vimbldona 2000. godine kada je izgubila od Lindzi Devenport. Očekivano, bila je tužna zbog poraza, ali je to bio samo početak problema.

"Kada sam počela da igram tenis i udarila prvu lopticu, otac me je tukao. Stvari su postajale gore iza zatvorenih vrata... Poslije tog polufinala Vimbldona sam sjedila u sektoru za igrače, plakala. Otac je vikao da sam obrukala porodicu tim porazom. Nije mi dozvolio da odem u hotel, već mi je rekao da se snađem, da spavam na ulici ili šta god, da ne mogu da se vratim. Nisam imala gdje, ostala sam tu, čekala da svi odu i spavala sam u tom sektoru za igrače. Našli su me usred noći jer su tada čistili taj sektor", prepričala je Jelena.

Napisala je biografiju "Nesalomiva" u kojoj je pisala o svim problemima sa kojim se suočavala, posebno o zlostavljanju i svemu što je preživjela sa ocem Damirom. "Otečene i krvave potkoljenice, u modricama. Cijele noći sam bila šutirana oštrim cipelama zbog poraza. Imala sam samo 17 godina. Dan-danas osjećam bol u potkoljenicama zbog tog prebijanja. Zbog svake rane postoji ožiljak. Preživjela sam, ali nažalost ne preživi svaka žena ili djevojka i to je mučna stvarnost. Pričam sve ovo zbog njih, za njih se borim, za one koje nemaju glas."

HTJELA DA SE UBIJE

Zbog velikih problema da depresijom i anksioznošću Jelena je otkrila da je u aprilu 2022. godine razmišljala da oduzme sebi život. "Umalo sam skočila sa balkona na 26. spratu 28. aprila 2022. godine. nikada neću taj dan da zaboravim. Sve je u magli, nema tona, slike, ništa nema smisla. Samo suze, tuga, depresija i bol. Konstantno sam plakala prethodnih šest mjeseci, krila sam se u kupatilu i brisala suze. Život mi je bio u rasulu, samo sam htjela da bol i patnja prestanu. Ne znam ni sama kako sam povukla sebe sa ivice tog dana. Profesionalna pomoć mi je spasila život. Nije lako ovo pisati, ali sam ja osoba koja je otvorena, iskrena i ranjiva i vjerujem da dijeljenje naših priča pomaže da prođemo kroz to i da se međusobno pomažemo."

Uspjela je da pronađe snagu, da razbistri misli i da nastavi borbu. "Na putu sam oporavka, neki dani su bolji, nekad napraviš korak unaprijed, nekad unazad, borba traje. U redu je da si tužan, ali moraš da se boriš. To me motiviše. Nemojte da se stidite svojih osjećanja, samo vjerujte", ispričala je Dokićeva.

"POGLEDAJTE DOBRO OVU SLIKU"

Izvor: Instagram/dokic_jelena

"Jedino pitanje je - da li se nešto promijenilo u 20 godina? Toliko sam ljuta, tužna i razočarana zbog straha, nasilja, zlostavljanja i ubijanja koje žene i djevojke trpe od ruku muškaraca. Ove moje slike su od prije 20 godina. Cijeli svijet se smijao zbog mog uznemirujuće agresivnog i pijanog oca. To je bio naslov, ali niko nije brinuo o dvoje maloljetne djece koje su odlazile kući sa ovom osobom. Na ovoj slici sam imala 16 godina, a moj brat je imao osam. I još gore, niko nije kritikovao njegovo uznemirujuće, agresivno i zabrinjavajuće ponašanje"

"Za to vrijeme, iza scene bila sam tučena, šutirana, udarana i govoreno mi je da ću biti ubijena. Lijeva slika čovjeka bila je smiješna svima, a za slike desno niko nije brinuo. Niko se nije javio da osudi njegovo ponašanje. Jedna sam od srećnica koje su preživjele i još su ovdje. Ali ima mnogo žena koje nisu. Ako ih ne ubije nasilje koje prema njima izvrše muškarci, onda imaju ozbiljne traume i posljedice na mentalno zdravlje. Žive u strahu i mnogo ih je bilo silovano ili fizički ili emotivno ranjeno za čitav život. Da li bi i danas nešto bilo drugačije?"

"NOVAČE, DA LI ME SE SJEĆAŠ?"

Izvor: eurosport

Jelena Dokić i Novak Đoković imali su emotivan susret na Australijan openu prošle godine. Evocirali su uspomene na svoj prvi susret u Melburnu koji se dogodio 2006. godine.

  • "Drago mi je da te vidim Jelena, nisam te vidio godinama"
  • "Da li pamtiš kada sam te prvi put vidjela ovdje na Australijan openu?"
  • "2007... Ne, 2006"
  • "Da, 2006."
  • "Došao si ovdje 2008. i rekao si 'Zdravo, ja sam Novak Đoković, da li me se sjećaš?'. Rekla sam ti - 'Da, sjećam te se, a nisam te se sjećala, jer smo se sreli dvije godine ranije. Sada definitivno znam ko si", nasmijala se Jelena
  • "Da ti uzvratim komplimente, ugledao sam se na tebe. Igrala si za Australiju, ali dolaziš iz našeg regiona, govorimo isti jezik, bila si velika zvijezda u to vrijeme, bio sam srećan što sam mogao da igram sa tobom. Sjajno je vidjeti te ponovo", odgovorio joj je Novak
  • "Moje je bilo zadovoljstvo", rekla je Jelena Dokić

UVREDE ZBOG KILAŽE

Izvor: Profimedia

Često Dokićeva trpi razne komentare na društvenim mrežama koji se odnose na njenu kilažu. Nazivaju je raznim imenima zbog toga, tako je bilo poslije jedne fotografije koju je objavila. Na jednoj strani bila je njena slika iz igračkih dana na kojoj je bila mršava, na drugoj slika od tog dana. Tada je imala emotivno izlaganje svim hejterima.

"Vi na ovoj slici vidite razliku u težini i veličini, ali ću vam ja reći šta je prava razlika. Ova djevojka na prvoj slici je prestravljena na smrt, prebijana. Ova druga je preživjela sve i oporavlja se od svih trauma. Lice na ove dvije fotografije govori sve i uvijek ću prije izabrati ovu drugu, ako to znači da sam srećna. Okreula sam se hrani kako bi preživjela, ali sam sada ovdje i uspjela sam. Tu je odgovor, da jednom i zauvijek to kažem. Prošla sam kroz pakao, preživjela sam i tu sam da pomognem drugima. Svi oni koji još ne shvataju poentu, to je na vama. Ljepota nije u izgledu, već u tome da imaš lijepo srce i dušu. Ostaću na tome", napisala je Jelena i zapušila usta svima.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:18
Šta doručkuje Ana Ivanović
Izvor: instagram/anaivanovic
Izvor: instagram/anaivanovic

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC