• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanci neće "ukrasti" medalju Rumunki: Kraj drame u Parizu nakon sedam dana!

Autor Dragan Šutvić

Ana Barbosu konačno može da se raduje osvojenoj bronzi na Olimpijskim igrama u Parizu.

 Gimnastika Olimpijske igre Ana Barbosu osvojila medalju Izvor: YouTube/TVR/Screenshot

Rumunska gimnastičarka Ana Barbosu prošla je kroz pravi pakao od kada je osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Sreću je iskusila na nekoliko sekundi tog 5. avgusta, pošto kada je pogledala na ekran ocjene su već bile prepravljene i shvatila je da njena medalja ide u ruke Džordan Čajls, takmičarke iz Amerike.

Međutim, nisu se predavali iz Rumunije, uložili su žalbu Sportskom sudu za arbitražu u Lozani i medalja je vraćena Ani Barbosu poslije pet dana, ali tu je počela nova drama. Sada su Amerikanci smatrali da su oštećeni, prezentovali su nove dokaze tako da je Rumunka ponovo strepila, ali sada više nema razloga da brine. Medalja će biti njena pošto su Amerikanci shvatili da ne mogu da opet dobiju na sudu.

Gimnastičarski savez SAD oglasio se na društvenim mrežama i objasnio da je Sud u Lozani odgovorio da prema njihovim pravilima nije moguće prezentovati novi dokaz i zato svakako neće biti razmatrana njihova žalba. Svjesni su poraza u ovom postupku, ali poručuju da će ipak "pravdu potražiti na drugi način", što je malo vjerovatno.


O čemu se radi i zašto je uopšte nastala cijela frka? U toku takmičenja američki tim uložio je žalbu na rezultat svoje takmičarke Džordan Čajls i tako joj je prvobitna ocjena promijenjena sa 13.666 na 13.766, pošto su smatrali da težina vježbe nije ocijenjena kako treba (prepravljena sa 5,8 na 5,9). Na taj način je Čajlsova ostala za 0.066 poena ispred Ane Barbosu i uzela je "njenu medalju", iako je prvobitno bila petoplasirana.

Rumuni su takođe bili nezadovoljni bodovanjem, i smatrali su da je i Ana Barbosu "zakinuta" i njihova žalba nije prošla na takmičenju, ali su na višoj instanci tražili pravdu. Sudu u Lozani uložili su primjedbu da je žalba Amerikanaca na bodovanje Džordan Čajls usledila prekasno, odnosno nakon predviđenog minuta za to. Žalba je usvojena i tim potezom je Ani Barbosu vraćena medalja, da bi potom Amerikanci dostavili dokaz da su sve uradili u skladu sa protokolom i da su se žalila na ocjenu poslije 47 sekundi. Ali, i da su u pravu, to sada ništa ne vrijedi.

Na kraju su najviše ispaštale dvije gimnastičarke. Igranje sa emocijama i mentalnim zdravljem već je dovelo do toga da Džordan Čajls obriše sve društvene mreže, dok ni Ana Barbosa ne može da proslavi osvajanje medalje na Olimpijskim igrama kao što je to zamišljala kao dijete.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC