• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džumhur dobio prvi set 6:0, pa izgubio od 175. tenisera svijeta: Ništa od nastupa u glavnom žrijebu US opena

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Najbolji bh. teniser nije stigao do glavnog žrijeba posljednjeg grend slema sezone.

 Damir Džumhur Izvor: pepphoto / Horst Mauelshagen / imago sportfotodienst / Profimedia

Damir Džumhur napredovao je na ATP listi i stigao do 81. mjesta, što je njegov najbolji plasman u posljednjih pet godina, ali to mu nije pomoglo da se domogne glavnog žrijeba US opena.

Najbolji bh. teniser, ujedno i jedini predstavnik BiH u kvalifikacijama, eliminisan je već u prvom kolu. Bolji od njega bio je Aleks Bolt, 175. teniser svijeta, koji je slavio 2:1 u setovima.

Iako je Džumhur odigrao maestralno prvi set, dobio ga bez izgubljenog gema (6:0) za samo 20 minuta, Australijanac je uspio da se vrati u meč, napravi veliki preokret u preostala dva seta i dođe do plasmana u drugo kolo kvalifikacija, gdje će igrati protiv domaćeg takmičara Nišeša Basavaredija.

Za razliku od prvog seta, Sarajlija u drugom nije uspio da napraviti niti jedan brejk. Bolt je u šestom gemu oduzeo servis Džumhuru i onda mirno stigao do 6:3, a isti rezultat viđen je i u odlučujućem setu.

Odmah na startu Džumhur je izgubio gem na svoj servis, ali je uspio da se vrati i izjednači na 2:2. Ipak, u sedmom gemu Bolt je ponovo stigao do brejka i povratka za bh. tenisera nije bilo. Australijanac je do kraja još jednom oduzeo servis Džumhuru, iskoristio drugu meč loptu i eliminisao ga.

Podsjetimo, Džumhur ove godine igra nešto bolje nego prethodnih. U 2024. godini uspio je da osvoji dva turnira, čelendžere u Hrvatskoj (Zagreb) i Dominikanskoj Republici (Santo Domingo), nakon čega je popravio svoj plasman.

Ipak, na grend slemovima nije imao uspjeha i ispadao je u kvalifikacijama. Na prvom, Australijan openu, zaustavljen je u drugom kolu, na Rolan Garosu kao i na US openu "zapeo" je već na prvoj stepenici, dok je najdalje stigao u kvalifikacijama za Vimbldon. Prošao je dvije prepreke, prvo Tristana Skulkejta iz Australije, a zatim i Nika Harta iz Dominikanske Republike, da bi u odlučujućem meču predao duel Špancu Alehandru Moru Kanjasu.

Posljednji put u glavnom žrijebu jednog grend slema Džumhur je nastupio prije dvije godine. Tada je na Australijan openu 2022. u prvom kolu turnira bolji od njega bio Pablo Anduhar.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC