• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krv, sreća, suze i znoj - 10. Novakova!

Autor mondo.rs

Novak Đoković u finalu US Opena ponovo pružio fantastičnu partiju i savladao Rodžera Federera 3:1, za osvojenu 10. grend slem titulu u karijeri!

Kasnilo je finale više od tri sata, ali ga je vredelo čekati...

Tačno 200 minuta trajalo je fenomenalno finale dvojice najboljih tenisera današnjice, posle kojih je zadovoljniji ipak bio naš teniser.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković podigao je i deseti grend slem trofej u karijeri u Njujorku, nakon što je u finalu US Opena bio bolji od Rodžera Federera 3:1 (6:4, 5:7, 6:4, 6:4).

Đokoviću je ovo drugi trofej na US Openu, u šest finala koliko je igrao, a već od ponedeljka biće prvi teniser u Open eri koji ima više od 16 hiljada poena.

NOVAK: THIS IS SPARTAAAAAAA!

Takođe, igrao je četiri finala grend slema ove sezone, pa ostaje velika žal za onim porazom u Parizu od Stena Vavrinke, ali nije trenutak za manje lepe trenutke iz ove sezone...

Novak je fantastično ušao u meč, dok je njegov protivnik imao problema sa servisom. Napravio je ogroman broj grešaka, kako iz bekhenda i iz forhenda, što je Đoković uspeo da iskoristi u svoju korist. Viđena su tri brejka, i nekoliko lepih poena, ali je ipak nešto ružno obeležilo prvi set.

Novak Đoković se okliznuo, na reklo bi se nedovoljno osušeni teren, iskrenuo stopalo, a potom oderao podlakticu, šaku i koleno. I to samo poen nakon što je napravio brejk. Federer je ekspresno iskoristio neugodnu situaciju u kojoj se Novak našao, pa je odmah uzvratio ribrejkom.

Nole je međutim stabilizovao svoju igru i već u sedmom gemu napravio novi brejk, koji mu je bio dovoljan za prvi set.

U drugom setu se Federeru vratilo za svaku grešku...

Iako je dominirao tokom čitavog seta, u kome je vezao čak tri gema bez izgubljenog poena, ali je za izjednačenje u setovima morao da sačeka poslednji "regularni" gem. Novak je igrao za taj-brejk, ali ga je tada Federer "brejknuo".

Kako je završio drugi, tako je ušao i u treći set Rodžer Federer.

Igrao je vrlo agresivno, na Novakov servis izlazio gotovo na mrežu, ali je Novak osvojio brejk više u trećem setu. Počistio je Rodžera sa terena za 5:4, a njemu tada nije pomogao ni fantastični servis, sve je Novak uspeo da vrati.

U četvrtom setu je prevladala psihološka prednost.

Novak je set odmah otvorio brejkom, pa imao i dva brejka prednosti i servirao na 5:2 za pobedu u meču. Međutim, Federer se nije predavao i ozbiljno je ugrozio Novaka i prišao mu na 5;4. I ne samo to, Novak je u poslednjem gemu ovog meča spasao čak tri brejk lopte, a onda iskoristio prvu meč loptu za VELIKU POBEDU pred 23.000 navijača koji su bili protiv njega.

Tom pobedom osvojio je drugi trofej na US Openu, a ukupno 10. trofej na grend slemovima, i postao sedmi teniser po broju osvojenih "slemova".


NAJAVA MEČA:

Na prošlogodišnjem US Openu desilo se veliko iznenađenje da su finalisti neočekivano bili Marin Čilić i Kei Nišikori, ali ovoga puta nije bilo prostora za neko čudo.

Od početka, pa do kraja turnira, dva čoveka su prikazala ubedljivo najbolji tenis i zasluženo su se plasirala u finale.

(1) Novak Đoković – (2) Rodžer Federer  -  3:1 (6:4, 5:7, 6:4, 6:4)

Po 42. put će ova dva tenisera "odmeriti snage", a Novak će, u odnosu na Sinsinati kada je imao priliku da "povede" u međusobnim duelima – sada igrati za izjednačenje sa Švajcarcem, ali i ono što je mnogo važnije, za drugi trofej US Opena i deseti grend slem u karijeri.

Novaku je ovo šesto finale US Opena, a u čak četiri je poražen - jednom i od Federera.

Ovaj duel će po mnogo čemu biti spektakl, a podatak koji najbolje govori o tome kakvu sezonu je imao Novak glasi ovako:

Novak po prvi put u karijeri igra sva četiri grend slem finala u jednoj sezoni.

Do sada ima dva trofeja i poraz, a pre njega su ovo uspeli samo Rod Lejver (1969.) i rival sa druge strane mreže - Rodžer Federer. I to tri puta, tri sezone zaredom 2006., 2007. i 2008. godine.

Novak je do četvrtog finala grend slema ove godine stigao posle dobrih, ali i ne tako blistavih partija.

Do polufinala Novak je eliminisao Souzu, Haider – Maurera i Sepija (po 3:0), a onda je Bautistu-Aguta i Felisijana Lopeza pobeđivao rezultatom 3:1. U oba meča problematičan je bio drugi set u kome Novak nije ličio na samog sebe.

Međutim, ubedljivo najbolju partiju u dosadašnjem toku turnira pružio je u polufinalu, kada je za nepunih sat i po, prosto zbrisao Marina Čilića. U tom meču izgubio je samo tri gema.

Federer je prosto blistao na ovom turniru, pa niko ne može da veruje da ima 35 godina!

Do finala je stigao bez izgubljenog seta i redom je eliminisao Majera, Darsisa, Kolšrajbera, Iznera, Gaskea i Vavrinku.

U odličnoj je je formi i u finale turnira, koji je osvajao pet puta, se konačno vraća posle 6 godina.

Novaku je u Sinsinatiju mnogo problema zadavao kik-servisom, ali i ranijim ulaskom u teren prilikom riterna. Da li je Novak spremio taktiku za to? Videćemo uskoro.

TOK MEČA:

6:4 - POBEDAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! 3:1 U SETOVIMA!

Spasao je Novak tri brejk lopte i iskoristio prvu meč loptu!

5:4 - Pritisak na Đokovića, potreban mu je odličan servis gem.

5:3 - BREJK!

Euforija na tribinama, Federer je ostao u meču. "Brejknuo" je Novaka kada su svi očekivali da je Federer gotov.

5:2 - BREEEEEEEEEEEEEEEEEJK!!!!

Krenuo je Federer u ovaj gem sa mišlju da će ga završiti za 60 sekundi, ali ga je to skupo koštalo. Novak je posle 0:30 počeo sjajno da riternira, odužio poene, a onda osvojio još jedan brejk i sada Federeru u ovom setu beži za čitava dva.

A JEDAN GEM MU FALI ZA TITULU!

4:2 - Važan gem. Ponovo Novak stiže do dva gema razlike, ali nije bilo lako. Federer je imao brejk loptu, ali se Novak ponovo izvukao. Prošlo je tačno tri sata igre.

3:2 - Odličan gem za Rodžera, ali smo videli i jedan prelep potez našeg tenisera. Kako bi Federer, u trenucima sujete rekao, "ošamario je" lopticu Novak i ostvario prelep poen iz riterna.


3:1 - Nije bio bezopasan Federer, ali je Novak nekim izuzetnim vinerima došao do trećeg gema u ovom setu. Kao da Novak sada igra opuštenije i "mirne ruke" udara.

2:1 - "Upisuje" se i Federer u ovom gemu. Još uvek ima ambicije u ovom meču, o tome najbolje govori način na koji je odigrao ovaj gem. Bacao se na svaku lopticu. Ima 15 vinera više od Novaka.

2:0 - Potvrđuje Novak brejk. Možda i najvažniji gem u dosadašnjem toku meča.

1:0 - BREJK!

Nije mogao bolje da počne ovaj set. Novak je iskoristio drugu brejk loptu koju je izborio i uhvatio "poljuljanog" Federera, koji kao da je malo stao. Igra znatno nesigurnije u odnosu na start prethodnog seta.

Koliko su izjednačeni? Ovoliko.

-----------------------------------------------------------

6:4 - SEEEEEEEEEEEET! NOVAK VODI 2:1!

Bilo je jako komplikovao izboriti vođstvo, imao je Federer dve brejk lopte, da se vrati u meč - ali se Novak ponovo nije predavao. Presudna je bila jedna duža razmena na 30:40, koju je prekinula sutkinja, na kraju se ispostavilo - opravdano zbog auta. U ključnim trencuima ponovo je Novak igrao najbolji tenis i ako mu servis uopšte ne radi. Toliko znači mentalna stabilnost.

5:4 - BREEEEEEEEEEEEEEJK!!!

Kakav gem Novaka, posle onakvog prethodnog. Počistio je Rodžera sa terena u ovom gemu i serviraće za 2:1 u setovima. Federeru nije sada pomogao ni fantastični servis, sve je Novak uspeo da vrati.

4:4 - Preživeo je Novak! Izuzetno težak gem za njega, spasao je dve brejk lopte, IAKO je imao 40:0. Kao da se posle toga zainatio, posebno što publika aplaudira i kad ne pogodi prvi servis, a ne nešto više... Za sada je ostao u setu.

3:4 - Opet nula, Federerov specijalitet u ovom meču. Takva tri gema je vezao u drugom setu, a sada je povezao dva. Novak mora da ga ugrozi na njegov servis.

3:3 - Odličan tenis. Đoković je imao 0:30, ali se potpuno vratio u meč i vezao četiri uzastopna poena, pre svega terajući Federera da greši iz bekhenda. Federer je ponovo izlazio na mrežu za vreme Novakovog servisa...


2:3 - Federer je sada u psihološkoj prednosti... Za manje od 60 sekundi, i bez prave razmene udaraca, dobija peti gem ovog seta.

2:2 - BREJK!!!

Pala je Đokoviću koncentracija u ovom gemu i nije uspeo da potvrdi brejk, velika šteta. Novak je odservirao čak dve duple, i praktično poklonio gem Federeru.


2:1 - BREJK!!!!

Koristi Novak prvu brejk loptu posle dosta vremena. U drugom setu nije imao nijednu, a sada je već uspeo da napravi brejk i to u gemu koji je Federer odlično otpočeo. Imao je Švajcarac 40:15, ali je Novak potom veza pet uzastopnih poena za VRLO VAŽNO vođstvo u trećem setu. Sada se mora potvrditi brejk.


1:1 - BRAVO! I
zdržao je Novak agresivnost Federera, koja je gotovo bezobrazna. Rodžer je servis Novaka čekao gotovo na mreži, možda tako i iskazujući nepoštovanje prema protivniku. Novak je međutim hvatao dobre voleje za izjednačenje.

0:1 - Počeo je možda i odlučujući set, gemom na servis Federera, koji je Švajcarac osvojio, ali je imao dosta sreće za neke od poena.

-------------------------------------------------

5:7 -  BREJK! SET! FEDERER 1:1!

Spasao je Novak osam brejk lopti, ali nije izdržao na kraju. Federer je dao svoj maksimum kako set ne bi otišao u taj-brejk, i prelomio Đokovića. Bio je Rodžer, mora se priznati, mnogo bolji u ovom drugom setu.

A za koga navija publika na "Artur Ešu"? Ovaj tvit to najbolje opisuje.

5:6 - Federer nastavlja da teroriše prvim servisom, a Novak još nije imao brejk loptu u ovom setu.

5:5 - KONAČNO! Najduži gem do sada u meču trajao je gotovo 15 minuta, a Novak je u ovom gemu uspeo da osvoji najbolji poen u dosadašnjem toku meča, ali i da spase dve set lopte. Možda je Novak imao i malo sreće u ovoj situaciji, pošto je Federer promašio dva velika zicera. Pogledajte šta je Federer uradio


4:5 - Ali pretio je Novak. Prvi osvojeni poeni na Federerov servis takođe mnogo znače. Imao je Novak šansu na 30:30, ali je Rodžer dubokim udarcima uspeo da izbori šansu da posle teških udaraca Novaka, može da osvaja lagane poene. Novak servira za ostanak u setu.

4:4 - Još jedan gem sa nulom, sada na Novakov servis. Može li neko da oduzme servis?


3:4- I treći uzastopni gem sa nulom dobija Federer, ali daleko od toga da Novak nije bio u prilici da osvoji neki poen. Federer nije osvojio sam jedan poen na svoj servis u drugom setu.

3:3 - Đoković drži svoj servis iako je Švajcarac imao snage da napadne u ovom gemu, pošto se nije istrošio u prethodnom. Pasing šotovi kada je Federer na mreži za sada funkcionišu maestralno.

2:3 - Švajcarac je vezao dva gema na svoj servis bez izgubljenog poena, potpuno je stabilizovao servis.

2:2 - Kakav gem. Federer je ponovo jurišao na mrežu posle Đokovićevog servisa, kao na Sinsinatiju, ali čini se da će brzo odustati od te taktike. Novak ga je potpuno nadmudrio u ovom gemu, sa dva loba, ali publika nije bila toliko presrećna, pa je jači aplauz izostao. Gem sa nulom!


***7:0 na grend slemovima ima Novak protiv Rodžera kad osvoji prvi set***

1:2 - Sa nulom Švajcarac dobija ovaj gem, bez ikakvih poteškoća. Četiri iznuđene greške Đokovića.

1:1 - JEDVA! Spasao je Novak pet brejk lopti u ovom gemu. Nije ga služio servis, pa se u ovom gemu morao da osloni na druge svoje kvalitete. Mentalnu snagu pokazao je kada je na 0:40 uspeo da veže tri poena, a onda da po još jednom spašava brejk loptu. Takođe, odličan je i na mreži.

0:1 - Federer nije bio savršen u ovom gemu, ali je napravio četiri direktna poena. Imao je Đoković dva puta "đus", ali nije stvorio šansu za brejk.

Federer je samo jednom uspeo da pobedi Novaka Đokovića kada bi ovaj osvojio prvi set u meču.


---------------------------------------------------

6:4 - SET!!!! NOVAK VODI 1:0 U FINALU!

Sjajan gem u kome je Novak iskoristio prvu meč loptu, pa još jednom osvojio savršen gem. Zaboravljen je pad, a Novak je prvi teniser koji je Federeru na ovom turniru uzeo set. Idemo na još dva!

5:4 - Šteta, spasao je Federer novu brejk, odnosno meč loptu. Zanimljivo je da Novak za sada mnogo bolje igra na mreži. Ima 6 od 8 osvojenih poena, dok je Federer na 5 od 10. Novak servira za set.

5:3 - Potvrda brejka. Bio je Đoković u problemu, omogućio je Federeru brejk loptu posle promašenog zicera, ali je uspeo da veže tri uzastopna poena za veliku prednost. Bio je prilično stegnut na 30:40, ali mu se nije dogodila dvostruka servis greška kao dva poena pre toga.

4:3 - BREJK!!!

Evo ga onaj Novak sa početka meča. Uspeo je da "brejkne" Federera iako je Švajcarac gem otpočeo sa dva vezana poena, ali je tada Novak ipak uspeo da prelomi. U ovom gemu Federer je grešio iz bekhenda, pa se ne može reći da mu za sada dobro ide u ovom meču.

3:3 - Prekida Novak kratku seriju Rodžera Federera od dva uzastopno osvojena gema, uz pomoć asa i tri greše Federera iz forhenda.

Ovako izgleda Đokovićeva ruka posle povrede. Trenutno mu se ukazuje pomoć.

2:3 - Federer maksimalno koristi ovu situaciju i dobija naredni gem bez trunke znoja.

2:2 - BREJK!

Federer odgovara brejkom na brejk, ali je mnogo ozbiljnije od toga da se Đoković tokom drugog poena na meču okliznuo, iskrenuo nogu, verovatno zbog vlage koja je ostala od kiše... Prilikom toga je izgulio podlakticu, šaku... Onako krvav je nastavio da igra.

2:1 - BREJK!!!

Đoković pravi brejk na startu meča. Poveo je 40:0 i imao tri brejk šanse, ali je tek onu poslednju iskoristio. Federer se vraćao agresivnom igrom, ali je prvu dužu razmenu dobio srpski teniser.

1:1 - Novak ekspresno odgovara. Savršen gem za njega, praktično iz servisa je osvojio sva četiri poena za izjednačenje.

0:1 - Dugačak gem je za nama. Đoković je već imao tri brejk lopte, ali se Federer svaki put izvukao. Odservirao je dva asa, imao četiri neiznuđene greške, ali je Novaka primorao na pet iznuđenih grešaka. Čeka nas dug meč, čini se.

-----------------------------------------------------------

- Rodžer Federer će prvi servirati u ovom meču.

"Mnogo je očekivanja od finala. Velika je privilegija pre svega biti na ovom terenu u finalu. Uvek je posebno igrati protiv Federera u finalu grend slema, to je najveći izazov u tenisu, ali sam potpuno spreman za taj izazov", rekao je Đoković u tunelu pre nego što je izašao na teren stadiona "Artur Eš".

- Raščistilo se nebo, očekujemo tenisere svaki čas na terenu.

- Igrači bi na terenu trebalo da budu oko 1.10

- Meče neće početi pre 1 sat...

- Kiša je na stala! Teren sada izgleda ovako...


- Ponovo kiša...


- NAJNOVIJA INFORMACIJA:
Očekuje se novi pljusak za 30 minuta, a dok se teren osuši i ne bude sve spremno, meč ne bi trebalo da počne pre pola 1.

- Teren je osušen, ali još nije spreman. Teniseri bi mogli da budu na terenu za 20-tak minuta.

- Kiša je stala, teren se suši ovako.


- Početak meča će kasniti zbog kiše koju smo najavili.


- Novinari Eurosporta su većinski na strani Novaka. Samo jedan od njih očekuje pobedu Federera. Šta vi očekujete? Pišite nam u komentarima.


- Đoković je od 2011. godine osvojio više titula (26) na betonu nego što je izgubio mečeva na toj podlozi (25). Kakav podatak!


- Đoković i Federer se poslednjih osam godina sastaju samo u polufinalima i finalima. (37 uzastopnih mečeva)

- Ovo je šesti susret Đokovića i Federera ove sezone, i to je svaki bio u finalu. Naš teniser je tri puta bio bolji (Rim, Vimbldon, Indijan Vels), dok je Federer pobedio u Sinsinatiju i Dubaiju.

- Temperatura u Njujorku je 24 stepena Celzijusa, a nije nemoguće da slaba kiša prekine meč.

- Ako je verovati kladionicama i bukmejkerima, Novak je favorit u ovom meču. Kvota na njega je 1,66, dok je na Federera 2,20.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC