• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajović osvojio Banjaluku!

Autor mondo.ba

Srpski teniser Dušan Lajović savladao je Rumuna Viktora Haneskua sa 2:0 (7:6, 7:6) i osvojio 14. po redu izdanje ATP čelendžera u Banjaluci.

 Lajović osvojio Banjaluku! Izvor: MONDO/Nemanja Babić

Dušan Lajović je naslijedio na tronu banjalučkog čelendžera Viktora Troickog!

Da bi podigao pehar turnira na terenu Teniskog kluba "Mladost" u banjalučkom parku "Mladen Stojanović" morao je da nadigra njegovog imenjaka Haneskua iz Rumunije, koji je neuporedivo iskusniji, ali je Srbin pokazao mentalnu stabilnost u trenucima kad se "lomio" meč i u dva seta, oba u taj brejku riješio u svoju korist - 7:6, 7:6.

I na 14. banjalučkom čelendžeru je "potvrđena" istorija - nikad niko u Banjaluci nije odbranio titulu, niti je prvi nosilac ikad osvojio trofej! Lajović, koji je bio postavljen za trećeg "kosturaša" je uskratio šansu Haneskuu, da postane prvi igrač koji je dva puta osvajao Banjaluku.

Naravno, na zadovoljstvo srpskog tenisera, ali i banjalučke publike, koja je od prvog do posljednjeg dana bodrila mladog Beograđanina.

"Hvala svima na prelijepih sedam dana koje sam proveo ovdje i na podršci praktično domaće publike. Nadam se da se vidimo i sljedeće godine", rekao je Lajović nakon što je primio pehar i ček na 9.200 evra.

"Drago mi je da sam uspio da trijumfujem u dva seta, jer sigurno ne bi bilo lako da smo ušli u treći", rekao je Lajović i dodao da će mu povratak među prvih 100 igrača na ATP listi mnogo značiti kako bi skupio još dosta bodova do kraja sezone.

Ipak, do trofeja nije stigao nimalo lako - Rumun je žestoko krenuo u ponedjeljak na terenu Teniskog kluba "Mladost" u banjalučkom parku "Mladen Stojanović" gdje je u karijeri već podizao pehar 2012. godine. Nekada 26, igrač svijeta tada je u finalu savladao Austrijanca Andreasa Hajder Maurera (7) rezultatom 6:4, 6:1.

Hanesku je već na prvi servis gem Lajovića zaprijetio stekavši jednu brejk loptu, ali je Beograđanin uspio poslije velike borbe i prvenstveno zahvaljujući dobrom prvom servisu i igri sa osnovne linije da se izvuče, a onda i izjednači na 1:1.

Obojica tenisera su dobro servirala i čuvala servise, pa je prvi set morao biti odlučen u taj-brejku. Prvi mini brejk osvojio je Lajović za 5:4, a onda odličnim servisom stekao dvije set lopte.

Troicki prošlogodišnji šampion

Prošle godine, titulu najboljeg na banjalučkom čelendžeru osvojio je Viktor Troicki, koji je u finalu pobijedio Španca Alberta Ramosa Vinolasa rezultatom 7:5, 4:6, 7:5.

Propustio je prvu, ali je iskoristio drugu na servis Rumuna fantastičnom dijagonalom u sam ugao terena- 7:6 (7:5).

Na startu drugog seta, Hanesku je imao 0:40 na servis Srbina, ali je Lajović uspio da stigne do izjednačenja. Ipak, rumunski teniser nije propustio priliku da iskoristi četvrtu šansu i već na startu osvoji brejk - 0:1.

Oduzeti servis rivala potvrdio je u sljedećem gemu (2:0) i mirno održavao prednost za 5:3, a onda stekao tri brejk i set lopte za izjednačenje na servis Lajovića. Srbin je spasio sve tri, a potom i produžio nadu smanjivši na 5:4.

Stigao je potom Beograđanin do 15:40 i potom odličnim riternom vratio brejk za 5:5.

Nošen podrškom banjalučke publike i vraćenim brejkom, Lajović je sjajnim servisima i šestim as udarcem ponovo vratio prednost, ali je Rumun uzvratio sigurnom igrom, pa je odluka o "pala" u drugom taj-brejku.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Rumun je odlično ušao i poveo sa 3:0 zahvaljujući greškama Lajovića, koji je u jednom trenutku bacio reket, ali se nakon toga pribrao i smanjio na 3:2. Ipak Hanesku je zadržao mini brejk prednosti (5:4), a onda je Lajović sa dva majstorska pogotka, najprije na mreži, a onda i paralelom stekao prvu set i meč loptu (5:6).

Iskoristio je prvu za titulu 5:7!

Lajović je do trofeja na ATP čelendžeru u Banjaluci stigao poslije pobjeda nad Špancem Markom Ginerom rezultatom 2:0, po setovima 6:3 i 6:4, potom i drugim teniserom iz Španije Haime Munarom (7:6, 6:4) čime je osigurao plasman među osam najboljih.

Potom je u četvrtfinalu nadigrao Italijana Rikarda Belotija sa 6:3, 6:3, da bi u polufinalu bio bolji od Rumuna Adrijana Ungura, takođe u dva seta 6:3, 6:4. Trebao je finale igrati u nedjelju, ali je meč zbog kiše pomjeren za danas.

Poraženi Hanesku je s druge strane već osvajao Banjaluku u karijeri, a do novog finala je došao preko Argentinca Pedra Kahina (6:1, 6:4), Matijea Buržea iz Francuske (7:6, 6:3), Italijana Flavija Ćipole (6:1, 6:2) i srpskog tenisera Miljana Zekića (7:5, 6:7, 6:4).

Rumun se takođe zahvalio organizatorima i publici u Banjaluci.

"Ovdje sam 2012. godine osvojio turnir, sada sam došao do finala. Lijepo je vratiti se u Banjaluku, bila je ovo za mene dobra nedelja", rekao je Hanesku.

Podsjetimo, ATP čelendžer u Banjaluci podržala je i kompanija m:tel, a nagradni fond turnira je 64.000 evra plus "hospitaliti". Najboljem u gradu na Vrbasu pripalo je osim 9.200 evra i 100 ATP bodova, a poraženom finalisti 60 bodova i 5.400 evra.
.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC