• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatko Mešić, fristajl fudbalski akrobata

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Modričanin Zlatko Mešić jedan je od rijetkih fristajl fudbalera u Bosni i Hercegovini. Za naš portal priča o šampionskoj tituli iz 2012. godine i nastupu na Svjetskom prvenstvu u Italiji, uspjesima, željama i ciljevima.

Fristajl fudbal (freestyle football), izvođenje trikova s loptom koristeći se svim dijelovima tijela, već godinama je poznat širom svijeta. Ipak, na našim prostorima tek od nedavno krenula je njegova ekspanzija.

Zlatko Mešić, 27-godišnji Modričanin, jedan je od rijetkih bh. fristajlera. Šampion BiH iz 2012. godine u razgovoru za MONDO upoznao nas je sa ovim relativno novim sportom i uspjesima koje je postigao u dosadašnjoj fristajl karijeri.

Koliko dugo i kako si počeo da se baviš fristajlom?

"Već nekih osam godina bavim se fristajlom. Gledajući reklame sa Ronaldinjom, polako sam na poligonima za mali fudbal počeo da izvodim trikove i vremenom sam otkrio da postoji takmičenje u Hrvatskoj, nakon čega sam odlučio da se aktivno bavim fristajlom", kaže nam na početku Zlatko.

Šampionsko zvanje najboljeg fristajlera u Bosni i Hercegovini, te nastup na smotri najboljih svjetskih fristajlera, najveći su Zlatkovi uspjesi. Za sada…

FUDBALSKI KREM

Imao si priliku da upoznaš brojne poznate ličnosti iz svijeta fudbala. Ko je na tebe ostavio najbolji utisak? "U Sarajevo 2010. godine upoznao sam Edgara Davidsa i on mi je nekako najpozitivniji. U Italiji sam imao priliku da upoznam Fabija Kanavara i Filipa Inzagija, kasnije i Paola Sousu, dok su od naših fudbalera tu Hasan Salihamidžić, Sergej Barbarez i Vedad Ibišević. Takođe, nekadašnji predsjednik UEFA Mišel Platini bio je na otvaranju Trening centra FSBiH u Zenici, gdje sam nastupao na poziv našeg Saveza", ističe Mešić.

"Najveći uspjeh mi predstavlja što sam bio najbolji fristajler u BiH 2012. godine, te nastup na Svjetskom prvenstvu 'Red Bull Street Style' i italijanskom gradu Leće. Tu je nastupilo više od 50 takmičara iz cijelog svijeta, a nažalost tu nisam uspio da se kvalifikujem među 16 najboljih, s obzirom da sam takmičenje u grupi završio na četvrtom mjestu od sedam takmičara. Ipak, organizacija je bila vrhunska, sve je bilo na svjetskom nivou i počastvovan sam što sam bio učesnik svega toga", prisjeća se ovaj Modričanin.

Nastupio je i na izuzetno jakim turnirima u Hrvatskoj i Češkoj.

"Učestvovao sam i na veoma jakom takmičenju u Zagrebu, gdje sam se plasirao među prvih osam. Takođe, 2011. godine učestvovao sam na otvorenom prvenstvu svjetskog nivoa u Pragu".

Koliko je fristajl rasprostanjen u BiH i okolnim državama? Koliko kod nas ima fristajlera? da li svi oni rade samostalne ili postoje klubovi/udruženja?

"U BiH ima svega par aktivnih fristajlera. U vrijeme kada su održavana 'Red Bull Street Style' takmičenja 2010. i 2012. godine bilo nas je više. U Hrvatskoj je slična situacija, dok je u Srbiji nešto bolje stanje. Tamo ima više mladih fristajlera. Klubovi ne postoje. Većina nas radi samostalno, ali smo svi u kontaktu, najčešće preko Facebook grupe, gdje dijelimo svoja iskustva, nove trikove, uspjehe i sl."

Kako kaže, većina trikova sa loptom danas je dostupna na internetu.

"Na Youtube-u može se naći veliki broj klipova sa fristajl scene. Ipak kada sam ja počinjao da se bavim fristajlom, internet, odnosno Youtube i Facebook tada nisu bili toliko popularni, pa sam trikove 'kupio' sa reklama, improvizovao i kombinovao razne trikove, od najosvnovnijih do kompleksnijih", ističe Zlatko.

MUNDIJAL

"Fristajl mi je omogućio da otputujem na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Na nagradnoj igri osvojio sam putovanje na otvaranje Mundijala, te sam gledao mečeve Hrvatska - Brazil u Sao Paulu i BiH - Argentina u Rio de Žaneiru".

Mnogo radiš na promociji, a nedavno si objavio i video sniman u tvom gradu. Kako se snalaziš sa finansijske strane i koliko je skup tvoj hobi?

"Samo vježbanje nije toliko skupo, s obzirom da su dovoljni samo patike i lopta. Ipak, odlasci na takmičenja negdje dalje u Evropi su izuzetno skupi. Sponzore je teško naći, jer se radi o malo poznatom sportu. Ali, od fristajla se može nešto i zaraditi nastupima na raznim festivalima", naglašava Mešić.

...
Izvor: YouTube

Za kraj, reci nam koji su ti planovi i ciljevi za naredni period?

"Primarni cilj mi je da se vratim u formu iz 2012. godine, kada sam nastupao na Svjetskom prvenstvu, jer u posljednjih godinu dana nisam toliko aktivno vježbao. Ali, još uvijek nađem vremena sedmično bar jednom da 'družim' sa loptom", zaključio je Zlatko Mešić, jedan od rijetkih bh. fristajlera.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC