• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH se nada medalji Amela Tuke

Autor mondo.ba

BiH trenutno ima tri sigurna putnika na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Najveće nade se polažu u atletičara Amela Tuku.

Na Olimpijske igre u Rio de Žaneiro sigurno putuju atletičari Amel Tuka, Lusija Kimani i Hamza Alić koji su ispunili A normu.

Blizu da to ostvare su i bacači Kemal Mešić, kojem nedostaje jedan centimetar, te Mesud Pezer.

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić u razgovoru za „Euroblic“ rekao je da očekuje da Mešić obezbijedi A normu, a istakao je da je Amel Tuka kandidat za prvu olimpijsku medalju za BiH na OI.

"Mešić je kvalitetan bacač kugle i očekujem da on ostvari potreban rezultat od 20,50 metara i da se pridruži putnicima za Rio. Mesud Pezer ima rezultat 20,33 metara, ali s obzirom na njegov potencijal nije nemoguće da ostvari normu. Atletika je napravila veliki iskorak. Amel Tuka će biti kadidat i za medalju. Ne želim da umanjim uspjeh sportista koji su se plasirali na OI niti da Tuki, koji je sjajan sportista i najveća zvijezda bh. sporta, namećem pritisak, ali moram reći da svakim danom sanjam tu medalju koja bi bila vanserijski rezultat“, rekao je Fazlagić.

Uz atletiku, plivanje bi kao bazični sport trebalo da ima dva predstavnika iz BiH i to na osnovu pozivnice o kojoj će odlučiti komisija sastavljena od predstavnika MOK, Olimpijske solidarnosti i FINA.

Srpska obećala pomoć

Projekat "Rio" koštaće oko 650.000 KM, a u OKBIH nadaju se i pomoći Republike Srpske.

"Imali smo odličan sastanak u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS gdje su obećali povećati pomoć u odnosu na prethodne sezone. Očekujemo i sastanak sa federalnim ministarstvom, dok od Ministarstva civilnih poslova BiH još nismo dobili ni marku", rekao je Fazlagić.

 "Da bi se zadovoljio kriterijum da svaka zemlja ima predstavnika u bazičnom sportu, mi ćemo poslati dvoje plivača na Olimpijadu. U muškoj konkurenciji kandidati su Mihajlo Čeprkalo i Ensar Hajder, a u ženskoj konkurenciji u borbi za Rio su Ivana Ninković i Amina Kajtaz. Odluka je na tripartitnoj komisiji i niko iz Bih se ne može miješati u njihov izbor“, rekao je Fazlagić za „Euroblic“.

Džudistkinja Larisa Cerić trenutno ima plasman koji bi ju odveo na OI, međutim, ukoliko 10. jula ne bude među 16 najboljih u svojoj kategoriji neće putovati u Brazil. Uz Cerićevu, šansu da putuje u Rio na osnovu pozivnice ima i mlada Aleksandra Samardžić, kao i Harun Fatković u muškoj konkurenciji, dok je kandidat u amaterskom boksu Džemal Bošnjak. Stonoteniserka Emina Hadžiahmetović i teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić su takođe kandidati.

"Damir Džumhur je 99. igrač na ATP listi, a na OI će učestovati 68 tenisera. Međutim, jedna zemlja može da ima dva predstavnika, a s obzirom da neke nacije (Francuska, Španija, Srbija, SAD) imaju među prvih 68 više od dva igrača, Damir ima šansu da se plasira ukoliko popravi plasman. Takođe, mi smo poslali zahtjev za pozivnicu za Mirzu Bašića za kojeg čekamo odgovor, dok ćemo, kada je u pitanju stoni tenis objektivno teško imati predstavnika. Samo će igračica ići u Rio na osnovu pozivnice, a znamo da u ovom sportu dominiraju azijske takmičarke", rekao je Fazlagić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC