• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO: Srbija dočekuje Crnu Goru u Banjaluci

Autor mondo.rs

Selektori i vaterpolisti Srbije i Crne Gore izrazili zadovoljstvo što će u utorak odigrati svoj meč Svjetske lige u Banjaluci. „Banjaluka jedini grad koji je primio reprezentaciju Srbije na pravi način“, istakao Filip Filipović.

 Vaterpolo spektakl Srbija - Crna Gora u Bnajaluci Izvor: MN PRESS

Banjaluku u utorak očekuje pravi vaterpolo spektakl. Na Gradskom olimpijskom bazenu od 19.00 časova biće odigran meč šestog kola Svjetske lige između dve najbolje selekcije u Evropi, Srbije i Crne Gore.

"Moram da izrazim veliko zadovoljstvo zvog ove priredbe i obilježevanja 60 godina vaterpola u našem gradu. Hvala i g. Boreliju i g. Krivokapiću koji su na otvaranju EP u Beogradu obećali da će sve da učine da se odigra jedna utakmica Svjetske lige u Bnajaluci, a veliko hvala na pristanku selektoru Saviću i selektoru Gojkoviću i vaterpolo savezima Srbije i Crne Gore. Drago nam je što ćemo ugostiti najbolju i ponajbolju selekciju na svijetu i da ispratimo iz Banjaluke selekciju Srbije na Oi u Rio sa željom da ih ponovo dočekamo kao velike šampione“, rekao je predsjednik Organizacionog odbora ovog meča, Nenad Stevandić.

Predsjednik Vaterpolo saveza RS i VSBiH Slobodan Grahovac rekao je da ova utakmica ima veliki sportski, ali i društveno-politički značaj.

"Sportski značaj je taj što se poslije finala EP ove dvije ekipe ponovo sastaju i to je događaj koji se vjerovatno nikada neće ponoviti u Banjaluci, da igrjau prvak i vicešampion Evrope u zvaničnoj utakmici. Da li će to biti u nekim drugim sportovima ostaje da se vidi. Društveni značaj je vrlo bitan što je omogućeno reprezentaciji Srbije da se odigra jedna utakmica u Republici Srpskoj. Time smo pobijedili barijere koje sputavaju sport. Sport je prijateljstvo i reprezentacije Srbije i Crne Gore i mi ćemo ih obje ispratiti sa željom za najvećim dometima u Riju. Želimo im da osvoje medalje, neka pobijedi bolje, očekujemo obje reprezentacije na pobjedničkom postolju“, rekao je Grahovac.

Prenos i na Trgu Krajine

Vaterpolo utakmica šestog kola Svjetske lige između Srbije i Crne Gore igra se na bazenu u Banjaluci u utorak od 19.00 časova. Banjalučani koji nisu uspjeli da dođu do karte za ovaj vaterpolo spektakl moći će da posmatraju direktan prenos na RTRS-u, ali i na video bimu na Trgu Krajine.

 Selektor Crne Gore Vlado Gojković rekao je da mu je drago što njegova reprezentacija učestvuje u spektaklu i promociji vaterpola u Banjaluci.

"Nadamo se da ćemo dati mali doprinos da se vaterpolo u Banjaluci i RS digne na malo veći nivo. Što se tiče utakmice, ona iako nema takmičarski značaj ona nosi određeni naboj i to su dvije ekipoe koje su igrale finale EP. Nadamos se dobroj utkamici, rezultat nije u prvom planu, ali ona će služiti za analizu i ono što nas čeka, da se što bolje pripremimo za Olimpijske igre“.

Govoreći o pripremam za OI u Riju Gojković je rekao da je problem što će se neki igrači malo kasnije priključiti priprema, ali da se nada dobrom rezultatu.

"Imamo dosta igrača koji igraju u zemljama koje se nisu plasirale u Rio pa će dosta kasnije početi sa pripremama, to je neki problem koji imamo, drugo sve je isplanirano. Moramo da se podignemo koliko možemo, svi se spremaju četiri godine za to, tako ćemo se i mi postaviti i nadam se da imamo šanse za dobar rezultat“, istakao je Gojković.

Kapiten crnogorske reprezentacije Miloš Šćepanović rekao je da će se svi vaterpolisti potruditi da publika uživa u meču.

"Imena koja učestvuju u ovom spektaklu garanutju jednu odličnu utakmicu, nadam se da ćemo doprinijeti promociji sporta na ovim prostorima“.

Selektor Srbije Dejan Savić rekao je da je ova utakmica kompenzacija za to što Banjaluka spletom oravdanih okolnosti nije uvrštena u Turneju šampiona i objasnio kako je nastala ideja o igranju u Banjaluci.

"Ova ideja je rođena još prije tri godine. Slušajući priče od reprezentativaca koji su ranije bili na pripremama u Banjaluci i koji su bili oduševljeni uslovima i gostoprimstvom, a kasnije kroz revijalnu utkamicu Zvezde i Partizana sam shvatio da Banjaluka zaslužuje mnogo više. Hvala Vladi Gojkoviću koji je prihvatio ideju. Meč iskreno nema rezultatski značaj, sigurno je da je najbitnije da se održava u Bnajaluci između dve najbolje ekipe na svijeut. Iako su obje ekipe u kombinovanom sastvau kvalitet vaterpola neće biti na niskom nivou, biće na vrhunskom nivou i obje reprezentacije ćže dati maksimum. Žežim svima nama i gledaocima jednu divnu vaterpolo predstavu“.

Reprezentacija Srbije prvi je favorit za osvajanje medalje na OI igrama u Rio de Žaneiru, a selektor Savić je istakao da će vaterpolisti Srbije apsolutno spremni dočekati ove takmičenje iako su trenutno posvećeni nastupima u svojim klubovima.

Naš plan je napravljen još u oktobru, sigurno je da su Olimpijske igre najznačajnije takmičenje i da razmišljamo o tome, međutim, većina igrača i Srbije i Crne Gore igra u inostranstvu u klubovima gdje se bliži kraj sezone i imaju teške utakmice, ide i Fajnal for Evrolige, i više su opterećeni tim stvarma. U podsvijesti im stoje OI ali oni trenutno morjau biti skoncentrisani na svoje klubove pa tek onda za reprezentaciju. Sasvim dovoljno ima vremena za pripreme za Rio i Srbija će sigurno psihofizički biti spremna za olimpijske igre“, poručio je Savić.

Poslije osvajanja EP on je pomalo ironično rekoa da ga ne čudi što je vaterpolo svrstan među „ostale sportove“ u medijima. Govoreći danas o stanju srpskog vaterpolo on je istakao da je neophodna pomoć države i to ne samo reprezentaciji, već i klubovima.

"To je posljedica nekih drugi stvari i komercijalizacije ovog sporta. Izuzetno je loša situacija ne samo u vaterpolu nego u cjelokupnom srpskom sportu, klupskom, prije svega. Posljedice ćemo tek vidjeti, mislim da je krenula ozbiljna lavina koja ne može da se zadrži bez pomoći države i zbog toga stalno apelujem o kategorizaciji sportova, odnosno klubova koja mora da se donese pod hitno. Na drugoj strani imamo primjer Mađarske koja to uspješno obavlja već pet gosina i gdje se već vide ozbiljni rezultati. Država pomaže reprezentativni sport i vaterpolo, ali u ovakvoj krizi mora da se okrene i klupskom sportu. Ne mogu da budem sebičan i da pričam samo o vaterpolu kad je čitav sport u krizi. Zanimljivo je da to nije toliko skupo a s druge strane je od izuzetnog nacionalnog značaja i smatram da Srbiji nije ništa ostalo sem sporta, nažalost“, istakao je Savić.

Kapiten Srbije Filip Filipović pred meč protiv Crne Gore istakao je nevjerovatno gostoprimstvo Banjaluke kada je reprezentacije Srbije u pitanju.

Ja bih se izvinio svim ljudima koji neće prisustvovati prazniku vaterpola. Banjaluka i RS zaslužuju naš doprinos, s obzirom koliko su oni nama dali za sve ovo vrijeme. Način na koji su nas primili od prvog dolaska u Banjaluku je zaista nevjerovatan i Banjaluka je možda jedini grad koji je na pravi način primio vaterpolo reprezentaciju Srbije, ove momke, na nivou koji oni svojim rezultatima i zaslužuju. Apsolutno smo svjesni podrške koju imamo iz Republike Srpske i to je jedan od razloga zbog kojeg smo došli. Ovo je naporna turneja, ali rado ćemo uvijek dolaziti ovdje“, istakao je Filipović.

Uprkos gotovo revijalnom karakteru utakmice, on je najavio igru na pobjedu, kako je rekao, na domaćem terenu.

Bez obzira na kombinovani sastav imamo isti cilj, još jednu pobjedu. Ovi mladi momci, sa nama iskusnijima, imaju motiv da se predstave publici i da ostvarimo pobjedu i da pokažemo kako se igra za Srbiju na domaćem terenu. Imamo vicešampiona Evrope na drugoj strani i biće dosta atraktivna i zanimljiva utakmica“, rekao je Filipović.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bazen

Ima li BG uopšte adekvatan zatvoreni bazen, sa iole normalnim uslovima za trening

Živjelo srpstvo

Beograđanin odlepršaj, šta ti znaš šta je vaterpolo, idi gledaj Farmu

bgd

Fićo da li ovo znači da Kragujevac,Niš,Novi Sad,Zrenjanin i ostali gradovi nisu primili sopstvene vaterpoliste kako treba....nadam se da nisi to mislio ......dočekuju vas tako jer nemaju pojma šta je vhunski vaterpolo pa ste za jednu takvu sredinu prosto kao vanzemaljci .....koliko znam nikada iz BIH nije bilo ni jednog jedinog reprezentativca u vaterpolu od SFJ pa do kraja iste...mislim da si uvredio pre svega svoju državu Srbiju je si izvorni Srbin iz Srbije i sve gradove uključujući i one Srbe sa Kosmeta ...a vidim da su te isekli iz onferencije za štampu,,,moj Filipe

bgd

Fićo da li ovo znači da Kragujevac,Niš,Novi Sad,Zrenjanin i ostali gradovi nisu primili sopstvene vaterpoliste kako treba....nadam se da nisi to mislio ......

BL

@bgd Filip nikoga nije htio da uvrijedi iz unutrasnjosti Srbije ,covjek je rekao samo kako jeste,vi iz BG ste najlosija publika i to je to,pozdrav za sve Srbe

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC