• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vavrinka uzeo titulu Novaku!

Autor mondo.rs

Švajcarski teniser i dalje ne zna za poraz u grend slem finalima! Posle Aus opena 2014. i Rolan Garosa 2015, osvojio i turnir u Njujorku. Đoković ostaje na 12 grend slem titula.

Novak Đoković i Stanislas "Sten" Vavrinka nešto posle 22 časa su počeli veliko finale US Opena 2016, koje je za najboljeg tenisera sveta prilika da osvoji 13. grend slem trofej u singlu, a za Vavrinku treći.

Konačan rezultat je 1:3, po setovima 7:6 (7:1), 4:6, 5:7, 3:6.

Novak je u karijeri dobio 12, a izgubio devet grend slem finala, dok je učinak Švajcarca i dalje perfektan, 3-0!

Vavrinka je "probio led" u Melburnu 2014, da bi juna 2015. na Rolan Garosu šokirao Đokovića, nanevši mu sigurno jedan od najbolnijih poraza u karijeri.

Zanimljivo je da je Nole počev od Vimbldona 2014. godine rešio u svoju korist šest od osam najvažnijih finala.

Tri puta je bio bolji od Federera (Vimbldon 2014, Vimbldon 2015, US open 2015) i tri puta od Mareja (Aus open 2015, Aus open 2016, Rolan Garos 2016), ali protiv Vavrinke je sada na 0-2.

U mečevima koji nisu grend slem finala, Novak protiv Stena vodi 19-3! Bio je u pravu kada je uoči finala rekao da je "Vavrinka teniser koji diže nivo svoje igre u velikim mečevima".

IZ GEMA U GEM

3:6 - STEN VAVRINKA JE ŠAMPION US OPENA! Evo kako je tekao poslednji gem...

Vavrinka dva puta promašuje (0:30), treći put stiže do vinera (15:30). Potom servis viner za njega - 30:30. Novak šalje forhend u mrežu i Sten ima prvu meč loptu... Sada on greši iz forhenda - 40:40. Diktira ritam Vavrinka, Novak se brani, ali ne može do poena. Druga meč lopta... Novak šalje bekhend iza osnovne linije, kraj!

3:5 - Stigao je trenutak istine... Vavrinka će servirati za titulu.

- Novaku je prokrvario žulj na palcu desne noge i ponovo mu previjaju taj prst. Drugi medicinski tajm-aut za njega.

2:5 - Vavrinka osvaja gem bez izgubljenog poena. Sada je sasvim blizu trijumfa.

2:4 - Dobar gem za Novaka, imaće još dve šanse da se vrati u meč.

1:4 - Pauza je malo izbacila Vavrinku iz fenomenalnog ritma u kome se nalazio, ali Novak ponovo nije uspeo da dovrši posao. Imao je tri brejk lopte (3/17 ukupno), prvu je Švajcarac spasio lepo konstruisanim poenom, a kod druge dve je Novak sam pogrešio.

- Novak se tokom previjanja prstiju lično izvinio Vavrinki. Meč se nastavlja posle pauze od pet-šest minuta...



- Đoković je uzeo medicinski tajm-aut. Ispostavilo se da su problem žuljevi na stopalima. Meč traje nepuna tri i po sata.

1:3 - Konačno je Novak spasio jednu brejk loptu. Ali, fizički nešto nije u redu sa njim. Da li su grčevi, ili istegnuće prepona... Šta god da je, to je bilo isključivi razlog za dve dvostruke servis greške u ovom gemu.

0:3 - "Sa nulom" osvaja gem treći teniser sveta. Još tri gema dele ga od prve titule na US openu...

0:2 - BREJK! Forhend viner u sam ugao Novakovog polja za 30:40, a onda greška našeg asa, koji se tokom ovog gema držao za levu preponu. Vavrinka ima fantastičnu realizaciju brejk lopti 6/9!

0:1 - Četvrti set počinje lagano za Vavrinku.

- Đoković na US openu nikada nije izgubio meč posle vođstva od 1:0 u setovima! Ali...


TREĆI SET

5:7 - PONOVO BREJK I SET ZA ŠVAJCARCA! Nije bilo prijatno na 30:30 (Vavrinkina loptica pala na osnovnu liniju - linijski sudija "zvao" aut, glavni ispravno preinačio), još manje na 40:40, a kada je Novak neiznuđenom greškom "poklonio" brejk loptu, već je bio u ozbiljnom problemu. Vavrinka je napao, Novak vratio u aut...




5:6 - Greška Vavrinke (15:30), ali onda odličan servis i viner iz forhenda (30:30). Novakova loptica udara vrh mreže i ostaje u njegovom polju (40:30)... pa još jednom isti scenario!?

5:5 - Drugi set u ovom finalu sa potencijalom za "taj brejk". Da vidimo hoće li ga biti...

4:5 - Anulirao je Đoković 40:0, posle spasio još dve gem lopte (ukupno pet), ali nije vredelo.



4:4 - Siguran, ubedljiv! Nadajmo se da će Novak nastaviti u ritmu iz ovog gema.

3:4 - Oznojio se i Vavrinka da bi sačuvao svoj servis.

3:3 - Gotovo da nema "jeftinih" poena u ovoj fazi meča, ali najvažnije je da je Novak izbrisao ozbiljan deficit. Podsetimo da je Vavrinka vodio 3:0 i imao 0:30 na Novakov servis.

2:3 - EVO BREJKA, KONAČNO! Dug gem, u kome su obojica imala svoje šanse, da bi Đoković zahvaljujući neverovatnoj upornosti iskoristio drugu priliku za brejk i na nivou meča popravio realizaciju na 3/14.

Posebno zanimljiv bio je pretposlednji poen, u kome je Vavrinka na čudesan način vratio nekoliko loptica. Jedna od njih pala je tačno na osnovnu liniju, Novak je uzvratio tako laganim udarcem kao da želi da doda lopticu protivniku, a ovaj se zbunio i poslao je u aut!



1:3 - Kako je krenulo u ovom gemu (0:30, nakon što je Vavrinka vratio dva slaba Novakova smeča i poslao lob tačno na osnovnu liniju), dobro se završilo! "Broj 1" je nagovestio da će češće izlaziti na mrežu nakon dobrih servisa.

0:3 - Potvrda brejka iz prethodnog gema, pri čemu je Sten opet morao da spasi brejk loptu (Novak 2/12). Naš teniser nalazi se na najvećem iskušenju što se tiče grend slem finala, još od Vimbldona 2014.

0:2 - BREJK VAVRINKE! Sada je njegova realizacija brejk lopti 4/7. Loš momenat za Novakov izlazak na mrežu pri 30:30... Posle je pokušao da spasi što se spasiti može, ali protivnik je "namirisao krv" i fudbalskim rečnikom "uneo loptu u gol".

0:1 - Opet je Novak vodio 15:40 i nije napravio brejk. U ovom gemu 0/3, ukupno u meču 2/11 na brejk loptama, Vavrinka odličnih 3/6. Na 15:40 je nedostajalo milimetar-dva da Švajcarac napravi duplu servis grešku. Treba izdržati i takve momente.



DRUGI SET

4:6 - BREJK I SET ZA VAVRINKU - 1:1! Tri od četiri poena Švajcarcu su donele Novakove neiznuđene greške, što je za prvog tenisera sveta bilo nedopustivo u ovako važnom gemu. Odigrao je sjajan poen da smanji na 30:40, a onda iz nestrpljivosti "overio" Vavrinki set.

4:5 - Odličan i Vavrinka. "Sa nulom".

4:4 - Ekspresno do izjednačenja.

3:4 - VRAĆA SE NOVAK! Vodio je Vavrinka 30:15, ali Nole je izašao kao pobednik iz dve razmene sa osnovne linije (iz druge uspešnim "čelendžom" sudijske procene) i stigao do brejk lopte. Usledila je neiznuđena greška Vavrinke i opet smo praktično u "egalu".



2:4 - Novak ostaje u setu.



1:4 - Vratio se Vavrinka iz 0:40 i potvrdio brejk. Mali aut Đokovića za 30:40, pa sjajni servisi Vavrinke i konačno poen iz duge i obostrano agresivne razmene sa osnovne linije. Već smo "videli" 2:3...

1:3 - BREJK! Dve duple servis greške, druga pri 40:30, skupo su koštale Novaka. Vavrinka je vinerom iz karakterističnog jednoručnog bekhenda stekao ozbiljnu prednost.

- Vlade Divac gleda finale US opena u društvu svog "šefa", vlasnika Sakramento Kingsa Viveka Ranadiva, kao i trenera tog tima Dejva Jergera.



1:2 - I dalje bez većih uzbuđenja...

1:1 - Važan gem, za miran nastavak seta.

0:1 - Drugi set počeo je odbranom servisa za Stena Vavrinku.

- Prvi set trajao je 58 minuta.



PRVI SET

7:6 (7:1) - Prvi set ipak je pripao teniseru koji je ukupno prikazao bolju igru! A, to je Novak Đoković! Bio je psihološki izuzetno stabilan od početka do kraja gema. Nije ustuknuo ni kada je Vavrinki pripao poen u kome su razmenili ukupno 19 udaraca, uključujući nekoliko majstorskih poteza na mreži. Švajcarac je tada smanjio na 2:1, ali narednih pet poena osvojio je Đoković.

6:6 - Gledaćemo "taj brejk". Imao je Nole 0:15 i šansu da poveća to vođstvo, ali izgubio je jedan dug i dinamičan poen, posle čega je Sten vratio samopouzdanje, popravio servis i lako izjednačio na 6:6.

6:5 - Novak ponovo dobar, nije prepustio Vavrinki ni poen na svoj servis. Šteta što nije bilo tako i pre nekoliko minuta...

5:5 - Vratili smo se na početak. Ko će prvi do 7?



5:4 - RIBREJK! Novak je propustio ukupno tri šanse da napravi dupli brejk i reši prvi set u svoju korist, a onda je Vavrinka dočekao svoju šansu. Preneo je dobar ritam iz prethodnog gema, Novak je napravio dve vrlo slične neiznuđene greške, a Švajcarac silovitim forhendom poveo 0:40. Uspeo je Đoković da prekine niz od sedam izgubljenih poena, smanjio na 30:40, a onda - odservirao duplu grešku!

5:3 - Odbranio je Vavrinka dve vezane set lopte (15:40 - 40:40), a onda vinerima iz bekhenda i forhenda autoritativno priveo gem kraju.



5:2 - Udarao je Sten u prvom poenu ovog gema "kao sveti Ilija", ali Nole je sve vratio i poveo 15:0, kada je Vavrinkin pasing šot završio u autu. Ni nakon toga Švajcarac nije uzeo nijedan poen.

4:2 - Novak je napravio neiznuđenu grešku na brejk lopti za vođstvo od 5:1. Vavrinka zatim završava gem as udarcem.

4:1 - Vavrinka je uspeo da se pomeri sa "nule", Đoković da održi brejk prednosti.

3:0 - Nastavlja se start iz snova.

2:0 - BREJK! Odmah je Đoković demonstrirao svoje odbrambeno umeće, poveo 0:15, da bi Vavrinka preokrenuo na 40:15, a naš teniser uzvratio sa četiri osvojena poena zaredom! Grešio je protivnik, ali i Novak deluje odlično.




1:0 - Vodi Novak, uspešno je počeo meč na svoj servis.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC