• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

S visočkih "piramida" na Olimpijske igre!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

San svakog sportiste, naročito iz država poput BiH, je da nastupi na Olimpijskim igrama. Mladoj skijašici Elvedini Muzaferiji taj san ispuniće se sljedeće godine, s obzirom da je ispunila A normu za nastup na OI 2018. u Južnoj Koreji.

Ako je danas Visoko najpoznatije po piramidama, koje istina nisu naučno potvrđene, u budućnosti bi Elvedina Muzaferija mogla da proslavi gradić nadomak Sarajeva.

Najperspektivnija skijašica iz Bosne i Hercegovine, nakon prošlogodišnjeg nastupa na Olimpijskim igrama za mlade, prije nekoliko dana ostvarila je još jedan veliki uspjeh u karijeri. Ispunila je A normu za Olimpijske igre 2018, pa će dogodine biti učesnik najveće svjetske sportske smotre u južnokorejskom gradu Pjongčangu.

Sedamnaestogodišnja djevojka iz Visokog napreduje iz godine u godinu. Nastup na OI za mlade u norveškom Lilehameru, kada je na otvaranju nosila zastavu BiH, bio je svojevrsni test za ono što je očekuje dogodine u Južnoj Koreji.

"Imala sam tu čast da nosim zastavu na otvaranju. Trke nisu prošle baš onako kako sam očekivala, ali ispred mene su prave Olimpijske igre i nadam se boljem rezultatu. Trebalo bi da vozim sve discipline u Južnoj Koreji, ali najviše očekujem od slaloma i kombinacije", kaže Muzaferija na početku razgovora za MONDO.

Koliko je teško za sportistu iz BiH da izbori plasman na Olimpijske igre? Kako uspijevaš da uklopiš obaveze na treninzima i takmičenjima sa školovanjem?

"Mislim da nije teško ostvariti normu, ako se zaista potrudiš i to želiš svim srcem. Teško je uskladiti treninge i školu, ali uz dovoljan trud sve se može. Naravno da je tu potrebna i velika potpora nastavnika, kakvu ja imam, tako da stignem biti što bolja u skijanju i odličan đak u školi. Učenik sam trećeg razreda Pete gimnazije, a poslije srednje škole planiram upisati fakultet, ali ne znam još koji i gdje. Ima još vremena da razmislim", ističe naša sagovornica.

OI 2018

Osim Muzaferije, koja je trenutno najmlađa putnica iz BiH na OI, do olimpijske norme stigli su još Igor Laikert (slalom, superveleslalom), Marko Šljivić (slalom) i Eman Emrić (slalom).

Elvedina je danas trijumfalno završila nastup na državnom prvenstvu, FIS Kupu Ilidža 2017, dok je najveće uspjehe na međunarodnim FIS trkama ostvarila prošle godine u decembru, kada je u Italiji i Bugarskoj bila drugoplasirana, te u aprilu 2015. goine u Kanadi, kada je osvojila drugo i treće mjesto.

Skijanje u Bosni i Hercegovini nije na zavidnom nivou, iako, prema Elvedininom mišljenju, imamo dobre preduslove za nešto takvo. Kao i u svim sferama života, novac sve diktira.

"Imamo uslove, staze, ali nemamo zainteresovane ljude koji bi investirali u skijališta, kako bi se mogla održavati najveća skijaška takmičenja", smatra mlada Visočanka.

Nedavno si nastupila u Zagrebu, ali nisi stigla do cilja na Sljemenu. Šta se desilo na tvom debitantskom nastupu u Svjetskom kupu?

"Nastupala sam na Sljemenu, ali nisam uspjela da završim trku. Ipak, bilo je to veliko iskustvo za mene, koje će mi mnogo značiti u nastavku karijere", ističe 17-godišnja skijašica, koja se ovim sportom bavi već punu deceniju.

Muzaferija je do sada vozila brojne trke, a kako ističe, slalom joj je omiljena disciplina.

"Svako takmičenje je teško na svoj način i iziskuje sto odsto koncetracije i truda. Kako vozim sve discipline, ne bih izvadajala neku koju ne volim. Ali najviše volim slalom", tvrdi Muzaferija.



Nakon sjajnih nastupa u austrijskim Zalbahu i Rajteralmu, Elvedinu u februaru očekuje nastup na 44. Svjetskom prvenstvu. Ipak, ne želi ništa da obećava pred takmičenje u švajcarskom Sent Moricu.

UZOR - LINDZI VON

Kako ističe, uzor joj je višestruka svjetska šampionka, Amerikanka Lindzi Von. "Lindzi mi je uzor zato što je imala izuzetno mnogo padova i povreda, ali se svaki put vraćala sve jača i jača" , kaže Muzaferija.

"Teško je u ovom trenutku reći šta mogu da očekujem. Ali, trudim se podići formu na što viši nivo kako bih ostvarila najbolji mogući rezultat", ističe mlada nada bh. skijanja.

Za kraj, reci nam pratiš li još neke sportove i kako provodiš slobodno vrijeme?

"Pratim i ostale sportove koliko stignem. Ali, najviše volim gledati gimnastiku s malom sestrom Lamijom, jer ona to trenira i uvijek ima simpatične komentare, što mi je izuzetno interesantno. Slobodno vrijeme volim provoditi s prijateljima. Na ljeto volim da igram tenis kad god mogu", kaže na kraju Elvedina, koja ima još jednu stariju sestru - Kanitu.

Pred Elvedinom je dug put, ali za optimističnu djevojku iz Visokog ništa nije neostvarivo.

Sa 17 godina ispuniti normu za Olimpijske igre ne može svako. Nadamo se da će je u nastavku karijere poslužiti zdravlje i sreća, kako bi talentovana skijašica ostvarila ciljeve koje je postavila pred sebe.

Prema do sada prikazanom, na dobrom je putu…

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cane

Respect

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC