• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dame priredile čudo na US Openu

Autor mondo.rs

U finalu u Njujorku boriće se igračice koje nikada nisu osvojile grend slem - Sloun Stivens i Medison Kiz. Ujedno prekinuće neverovatnu dominaciju sestara Vilijams koje su godinama unazad bile "bog i batina" u Njujorku, ali i šire

Mnogo iznenađenja bilo u konkurenciji tenisera, ali su i dame napravile u Njujorku nešto po ćemu se se ovogodišnji grend slem zauvek pamtiti.

Za titulu će se boriti igračice koje nikada ranije nije osvojile grend slem trofej.

To će biti dve domaće takmičarke - Sloun Stivens i Medison Kiz.

Sloun Stivens je u prvom polufinalu bila bolja od veteranke Venus Vilijams (37) i maratona koja je je trajao više od dva sata - 6:1, 0:6, 7:5.

Medison Kiz bila je daleko ubedljivija u drugom polufinalnom duelu. Nadigrala je Koko Vandevej sa ubedljivih 6:1, 6:2 posle 68 minuta igre.

Koja god od finalistkinja pobedi u Njujorku ostvariće najveći uspeh u karijeri, budući da nijedna od njih do sada nije osvojila grend slem trofej.

Ujedno to će biti i prvo američko finale u Njujorku od 2002. godine.

Finale Sloun Stivens i Medison Kiz još po nečemu je posebno. Titulu na US Openu prvi put će od 1998. godine osvojiti Amerikanka koja ne dolazi iz porodice Vilijams. Pre 19 godina to je uradila Lidzi Devenport, a onda je Serena osvojila šest trofeja, a Venus dva. Ujedno Sloun ili Medison biće i prve Amerikanke koje su se okitile titulom na nekom grend slemu od 2002. godine a da to nisu sestre Vilijams. Te, 2002. to je uradila Dženifer Kaprijati.

Najbolji uspeh Stivensonove i Kiz do sada bila su polufinala Australijan Opena, 2013, odnosno 2015. godine.

Sloun Stivens je najbolji tenis odigrala u finišu trećeg seta kada je osvojila tri gema i tako sprečila Vilijamsovu u nameri da sa 37 godina postane najstarija teniserka koja je osvojila titulu na Otvorenom prvenstvu SAD.

"Jako sam srećna što sam u finalu grend slem turnira, a to je što je finale baš na US Openu sve čini još posebnije... Stvari se nisu dobro odvijale u drugom setu, ali znala sam da ću u nekom trenutku imati priliku da napravim razliku i da tada moram da iskoristim šanse", rekla je Stivensova posle meča.

Kizova je protiv Vandevej upisala 25 direktnih poena i samo osam neiznuđenih grešaka, a tokom celog meča se nijednom nije suočavala s brejk loptama protivnice.

"Super je biti u finalu US Opena, odigrala sam odlično, ovo je bio jedan od onih dana kada sam bila u pozitivnoj zoni", rekla je Medison Kiz.

Ovogodišnje finalistkinje Otvorenog prvenstva SAD su se do sada sastale samo jednom, u Majamiju 2015. godine, i tada je slavila Stivensova u dva seta (6:4, 6:2).

Nagradni fond poslednjeg grend slema u sezoni je 50,4 miliona dolara. Pobednici u obe konkurencije dobijaju 3,7 miliona, finalisti 1,825 miliona, a polufinalisti 920.000 dolara.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC