• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Filadelfija ima "grend slem"!

Autor mondo.rs

Pobedom Iglsa u 52. Superboulu, Filadelfija je postala peti grad sa titulama u četiri najveće severnoameričke lige.

Prvi trijumf Filadelfija Iglsa u Superboulu, utakmici za šampiona NFL, doneo je tom gradu svojevrsni sportski "grend slem", odnosno poslednji veliki trofej koji je nedostajao.

Do nedelje su samo četiri grada mogla da se diče titulama u četiri glavne severnoameričke lige, a to su liga američkog fudbala (NFL), košarke (NBA), bejzbola (MLB) i hokeja na ledu (NHL).

Pobedom Iglsa nad braniocima trofeja, Nju Inglend Petriotsima (38:33), Filadelfija je stala u red sa Njujorkom, Bostonom, Čikagom i Los Anđelesom.

Prethodno su Siksersi u košarci, Filisi u bejzbolu i Flajersi u hokeju osvojili po dve titule, dok su Iglsi bili trostruki šampioni prvobitne NFL, koja je do ujedinjenja sa AFL 1970. godine bila samo jedna od dve velike lige američkog fudbala.

U tom smislu je Superboul pobeda na značajno višem nivou.

Uostalom, pogledajte kako joj se obradovao bivši košarkaški as Kobi Brajant, koji je rođen i odrastao u "Fili".



Evo kakav je bilans ostala četiri najtrofejnija grada (redom su navedeni NFL, NBA, MLB i NHL timovi), uz napomenu da su računate samo titule osvojene u tim gradovima, pošto u američkom sportu ima mnogo primera da je ista franšiza bila šampion u više različitih gradova.

Njujork - Džajants 4, Niks 2, Jenkis 27/Mets 2, Rendžers 4/Ajlenders 4.

Boston - Petriots 5, Seltiks 17, Red Soks 8, Bruins 6.

Čikago - Bers 1, Buls 6, Kabs 3/Vajt Soks 3, Blekhoks 6.

Los Anđeles - Rejders 1, Lejkers 11, Dodžers 5, Kings 2.

U perspektivi bi ovoj grupi mogli da se pridruže najpre Dalas i Majami.

Dalas ima pet Superboulova (Kaubojs), po jednu titulu u NBA (Maveriks) i NHL (Stars), dok su Teksas Rendžersi 2010. i 2011. gubili u finalu NHL plej-ofa.

Isti je slučaj sa Majamijem, čiji Florida Pantersi su 1996. izgubili jedino NHL finale. Ostala tri sporta su "štiklirana" titulama Dolfinsa (dve), Hita (tri) i Marlinsa (dve).

Kao izuzetne sportske gradove treba pomenuti San Francisko i Ouklend (praktično jedan grad sa dva imena), koji nema hokejaški tim (San Hoze Šarksi su 50 kilometara dalje), ali je u ostale tri glavne lige proslavio 24 titule - Fortinajners 5/Rejders 2, Voriors 5, Džajants 3/Atletiks 9.

U Pitsburg su titule donosili šest puta Stilersi (NFL), po pet puta Pajratsi (MLB) i Pengvinsi (NHL), ali vrhunska košarka tamo "ne stanuje", iz prostog razloga što se kroz dva pokušaja, odmah posle Drugog svetskog rata i krajem 60-ih, pokazalo da grad nema snagu da iznese i taj projekat.

Treba reći da franšize u sve četiri glavne lige ima samo 12 gradova SAD. Pored pomenutih, to su Denver, Detroit, Mineapolis i Finiks.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC