• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi US open "klasik": Nadal i Tim do iznemoglosti

Autor mondo.rs

Četiri časa i 54 minuta trajao je spektakl na "Artur Eš" stadionu u Njujorku, na kom se aktuelni šampion Rafael Nadal branio "krunu" u duelu sa Dominikom Timom i, nekako, uspio u tome. Sljedeći rival mu je Huan Martin Del Potro.

Novi US open "klasik"!

Aktuelni šampion branio je titulu osvojenu prije godinu dana puna četiri časa i 58 minuta u meču četvrtfinala sa izazivačem iz Austrije, koji se nekako podigao poslije neshvatljivog gubitka trećeg seta, uveo duel u "majstoricu" ali tamo poklekao u taj-brejku tako što je izgubio posljednja tri poena i vođstvo od 4:5 pretvorio u gorak poraz:

(1) Rafael Nadal - (9) Dominik Tim 0:6, 6:4, 7:5, 6:7 (4:7), 7:6 (7:5)!

Španac, osvajač "Flašing Medouza" iz 2010, 2014. i 2017. godine, imaće "fore" do petka uveče da se oporavi od ovog maratona u kom je popravio skor sa 25-godišnjim Austrijancem na 8:3 i pripremi za prvo polufinale u kom ga čeka osvajač titule iz 2009. godine, (3) Huan Martin Del Potro.

Twitter Embed Code

ŠPANAC "ZAKASNIO" POLA SATA

Gotovo rasprodate tribine najvećeg stadiona u svijetu tenisa, akustičnog "Artur Eša" kapaciteta 23.770 mjesta, čekale su "Broja 1" dobrih pola sata u noći između utorka i srijede po našem vremenu. Otprilike toliko je branilac titule "zakasnio" na meč četvrtfinala, što je Tim iskoristio da u furioznom naletu stekne prednost i pritom snažnim forhendima odloži rivalov "upis" na semafor za drugi set - 0:6 i 0:1.


Rafa se "pojavio" na terenu tek tada, u setu u kom nije bilo ni šansi za brejk do rezultata 4:3, kada se "udarač" iz Viner Nojštata suočio sa prvom brejk loptom i odmah prepustio servis rivalu. Izjednačenje pred treći set nije spriječio ni Timov momentalni "ribrejk" za 5:4. I u narednom gemu, Nadal je iskoristio prvu brejk loptu koja je ovog puta bila i set lopta za - 6:4 i 1:1.

Bez obzira na to što je odlučeno u taj-brejku petog seta, završnica trećeg mogla bi lako da bude izdvojena i kao presudna za ishod duela. Tim je igrao bolje, imao neiskorišćenu brejk loptu za 2:3 i iskorištenu za 3:4, ali se njegovo samopouzdanje potom "polomilo" na sitne delove što je za osvajača 17 gren slem titula bio poziv da preuzme kontrolu nad poenima i sa dva brejka u narednih pet gemova neočekivano povede - 7:5 i 2:1.

UZDRMANI TIM IZDRŽAO PRITISAK I UZVRATIO


Način na koji je izgubio treći set vidno je poremetio sedam godina mlađeg rivala, koji je u prvom gren slem finalu u karijeri prošlog maja doživio neprijatan poraz upravo od Nadala na "njegovom" Rolan Garosu - 6:4, 6:3, 6:2. Međutim, deveti teniser svijeta izdržao je pritisak dvije vezane brejk lopte za nastavak crne serije i na startu četvrtog seta i vođstvo rivala od 2:0, a potom iskoristio prvu krizu protivnika od prvog seta da povede 1:3, 2:4 i 3:5.

Na tom putu propustio je tri i spasao dvije brejk lopte, ali nije izdržao u osmom gemu kada je Nadal odličnim ritern udarcima preuzimao inicijativu u poenima i poravnao na 4:4. Velikan sa Majorke prvim servisom "poništio" je Timovu brejk loptu za vođstvo od 5:6, ali nije uspio da se vrati iz 0:3 sa početka taj-brejka - 6:7 (4:7) i 2:2.

RIJEŠENO JE U TAJ-BREJKU PETOG SETA


Da se igralo na Vimbldonu ili Australijan openu, a ne u Njujorku, odluka o pobjedniku ne bi mogla da "padne" u taj-brejku petog seta već bi se igralo na "razliku". Međutim, od trenutka kada je Tim izjednačio na 2:2 mogla je da se primijeti i razlika na terenu u korist Španca, koji je imao dvije brejk lopte za 3:2 i tri brejk lopte za 6:5, ali koji je posao morao da dovrši tek nakon dolaska na dva poena od eliminacije.

Rafa je pogodio oba prva servisa pri vođstvu Tima od 4:5 u taj-brejku, a potom slomio rivala pod pritiskom meč lopte i mini brejkom završio posao poslije skoro pet sati igre po izuzetno vlažnom i sparnom vremenu.



Plasmanom među četiri najbolja na 138. izdanju US opena, za koji je obezbjeđen rekordan nagradni fond od 53 miliona dolara, Nadal je odbranio 720 bodova od 2.000 sakupljenih prošle godine laganim trijumfom u finalu sa Kevinom Andersonom - 6:3, 6:3, 6:4. Ukoliko savlada i Delpa, Rafa će odbraniti 1.200 bodova za plasman u finale, mada je i ovako izvjesno da će sezonu završiti kao "Broj 1", peti put u karijeri.

Ni Argentinac nije imao lak posao na otvaranju četvrtfinalnih duela muškog singla, ali mu je za pobjedu nad (11) Džonom Iznerom bilo potrebno tri časa i 29 minuta za preokret poslije "tijesno" izgubljenog prvog seta - 6:7 (5:7), 6:3, 7:6 (7:4), 6:2.

Nadal i Del Potro sastajali su se 17 puta, a levoruki as sa Majorke vodi 12:5 nakon što je u četvtrfinalu prethodnog Vimbldona bio bolji poslije četiri časa i 52 minuta bespoštedne borbe - 5:7, 7:6 (9:7), 6:4, 4:6, 6:4.


Nadal i Del Potro već su zaradili 925.000 dolara, jedna pobjeda donijela bi im 1.850.000, a dvije rekordnih 3.800.000 dolara. Timu, Izneru i ostalim poraženim četvrtfinalistima ostaće "utjeha" od 475.000 dolara iz nagradnog fonda uvećanog za 2,7 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Tekući US open posljednji je gren slem turnir u Open eri na kom su postavljena 32 nosioca u muškom i ženskom singlu. Od naredne sezone biće samo 16 povlaštenih na žrijebu i u Melburnu i u Parizu i u Londonu i u Njujorku.


Rezultati četvrtfinala:

(1) Rafael Nadal - (9) Dominik Tim 0:6, 6:4, 7:5, 6:7 (4:7), 7:6 (7:5)
(2) Huan Martin Del Potro - (11) Džon Izner 6:7 (5:7), 6:3, 7:6 (7:4), 6:2

(7) Marin Čilić - (21) Kei Nišikori (sreda, 21.30)
(6) Novak Đoković - Džon Milman (četvrtak, 2.30)

*napomena: polufinala će biti odigrana u petak uveče, odnosno u subotu rano ujutru po našem vremenu, a finale je zakazano za nedjelju uveče.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC