• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osakin glavni "šraf" - Srbin Saša Bajin

Autor mondo.rs

Bivši trener Serene Vilijams brine o igri mlade Japanke i njihova kratka saradnja već je dala velike rezultate - titulu na US Openu

Naomi Osaka upisala je svoje ime u tenisku istoriju, nakon što je trijumfovala na US Openu, savladavši u finalu Serenu Vilijams, svog idola.

Ona je tako postala prva Japanka koja je osvojila grend slem u Njujorku.

Osaka, rođena u oblasti Čuo-ku u Japanu, veliki napredak pokazala je ove godine, kada je počela da sarađuje sa srpskim trenerom sa nemačkim pasošem - Aleksandrom Sašom Bajinom.

Pre trijumfa u Njujorku osvojila je i Indijan Vels, a sa 68. mesta na WTA listi, na kojem je započela 2018. godinu stigla je do sedme pozicije.

Mnogi poznavaoci tenisa složni su u oceni da je najveću pobedu u karijeri nad velikom šampionkom Serenom Vilijams ostvarila zahvaljujući svom treneru. Srpski stručnjak poznaje do detalja igru Amerikanke, budući da je sarađivao sa njom punih osam godina. Za to vreme Serena je osvojila ukupno 47 pehara, uključujući 11 grend slem pehara.

Dobro upućeni tvrde da je Bajin, koji je rođen u Aranđelovcu 1984. godine, bio Sereni mnogo više od trenera, jer je bio vrlo blizak sa njom i provodio mnogo vremena van terena.

Posle razlaza sa Serenom, sarađivao je sa Viktorijom Azeronkom i Karolinom Voznijacki prošle sezone. Osaku je upoznao na Rolan Garosu, kada je bio trener Dankinje.

"Bila je isuviše stidljiva, nije gotovo uopšte pričala i ja sam imao predsasude prema njoj zbog toga. Ali se sve dešava sa razlogom i drago mi je što smo započeli saradnju", izjavio je Bajin u Njujorku.

"U prošlosti je bila negativna. Neki mečevi kada joj nije išlo uticali su na to i to je radila iz namere da bude bolja. Vremenom sam pronašao način da to promenim kod nje, da izbacim tu negativnost. Iako, neki ljudi tako funkcionišu… Kada biste , recimo, rekli Džonu Mekinrou da mora da bude malo pozitivbiji, on bi vas gledao u čudu i pomislio ‘O čemu pričate’. Mislim da je Naomi stvarno potreban taj pozitivan stav", rekao je Bajin.

On je za meč sa Serenom pripremio sjajnu taktiku, koja je upalila, a Naomi je gotovo besprekorno provela u delo na terenu protiv 18 godina starije rivalke.

"Sjajno je udarala lopticu i ranije, i to nije nešto što je naučila uz mene. Znala je kako da igra, ali ono što nije znala je kako da se suprotstavi na terenu, kada da povuče okidač i kako da na različite načine izvrši pritisak na rivalku", naveo je srpski stručnjak, uz ocenu da su i Osaka i Vilijams veliki borci, ali da su ustvari potpuno različite.

Skromna 19-godišnja Osaka takođe je priznala da je uz Bajina napravila pozitivne promene.

"Bila sam malo negativna ranije, a od kako radim sa Sašom, osećam više optimizma. On pokušava i uspeva da svaki dan učini zabavnijim i uzbudljivijim. Za nekoga poput mene, ko je pomalo dosadan, to je stvarno dobro. Ja se neprekidno borim sa sobom i on je neka vrsta mirotvorca koji to menja", poručila je Naomi Osaka.

Bajin, koji živi u Minhenu, se bavio tenisom, ali je rano prekinuo karijeru, u kojoj nije ostvario zapaženije rezultate. Ostaje upisano da mu je najbolji renking u karijeri 1.149 mesto na ATP listi 2007. godine. Sve ono što nije uspeo kao igrač nadokandio je kao trener, nakon što je savim slučajno upoznao Serenu pre 11 godina, kada je boravila u Nemačkoj.

Sada sa Naomi Osakom piše nove stranice istorije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC