• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arslanagić: Priznanje za cijelu generaciju Borca

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Ovogodišnji dobitnik najvećeg banjalučkog priznanja Abas Arslanagić je počastvovan nagradom, ali smatra da je to priznanje cijeloj generaciji Rukometnog kluba Borac, koja se okitila evropskom titulom.

 Abas Arslanagić za MONDO o priznanju Ključ grada sa "Poveljom počasni građanin grada Banjaluka". Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Legendarni golman crveno-plavih i reprezentacije Jugoslavije Abas Arslanagić je uz književnika Kolju Mićevića, ovogodišnji dobitnik najvećeg gradskog priznanja - Ključ grada sa "Poveljom počasni građanin grada Banjaluka".

"Neka nova garnitura ljudi u Banjaluci je prepoznala ono što sam nekad učinio, ne samo ja već svi moji drugari iz kluba, da ne nabrajam njihova imena jer ne bih volio da nekoga zaboravim. To je priznanje cijeloj generaciji rukometaša, treneru Peri Janjiću, svima u banjalučkom klubu, koji je osvojio silne trofeje. U mom priznanju, vidim priznanje za kompletnu generaciju rukometaša Borca", rekao je Arslanagić za naš portal.

Baš na sutrašnji dan, 11. aprila 1976. godine, Rukometni klub Borac iz Banjaluke je stigao do najvećeg uspjeha u istoriji - titule šampiona Evrope.

U finalnom susretu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona banjalučki rukometaši savladali su dansku Fredericiju rezultatom 17:15 i donijeli pehar zbog kojeg i danas rukometna Evropa sa velikim poštovanjem izgovara ime Borca.

Te šampionske noći u istoriju evropskog rukometa osim Arslanagića, upisali su se i Milorad Karalić, Zdravko Rađenović, Nedeljko Vujinović, Dobrivoje Selec, Momo Golić, Boro Golić, Nebojša Popović, Miro Bjelić, Rade Unčanin, Slobodan Vukša i Zoran Ravlić, dok ih je sa klupe predvodio Pero Janjić.

"Bili smo rukometni centar svijeta, a ne neka zabit, kako se to tada pisalo o Banjaluci. Banjaluka je kosmopolitski grad, grad sporta jer ne može tek tako da nastane evropski ili olimpijski šampion. Za to su potrebni preduslovi, a to je Banjaluka imala", dodao je legendarni Ako.

Nagrada će tradicionalno biti uručena na svečanoj akademiji na Dan grada - 22. aprila.

Ko je i šta je Abas Arsanagić možda najbolje ilustruju Skandinavci, koji su u svom sportskom Almanahu pisali o banjalučkoj sportskoj legendi.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

???

A "zasluge" Umićevića i Brankovića?

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC