• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VK Borac: Šampion igrao "SAM PROTIV SEBE"

Autor mondo.ba

Vaterpolo klub Borac obratio se u utorak otvorenim pismo sportskoj javnosti u kojem je izrazio nezadovoljstvo postojećim stanjem u ovom sportu u Bosni i Hercegovini.

 VK Borac otvoreno pismo  Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Pismo VK Borca prenosimo u cjelosti...

"Povodom odigravanja seniorskog BiH prvenstva u vaterpolu proteklog vikenda za 2019. godinu, želimo se obratiti javnosti a poseban akcenat staviti na institucije koji se bave ovim 'problemom' bezuspješno već tri godine.

Vaterpolo klub Banjaluka je proteklog vikenda postala prvak BiH za seniore. Mi im čestitamo na tituli, ali nećemo zažmiriti pred fenomenom da su prvaci postali igrajući utakmicu sami sa sobom, a još manje pred fenomenom glorificiranja ovog uspjeha u medijima prvog čovjeka VK Banjaluka Slobodana Grahovca, koji je protekle sezone ispao iz 1.B lige Srbije (što je zapravo druga liga).

Svaki normalan čovjek će postaviti pitanje da li postoji još klubova u BiH, zašto ti klubovi ne učestvuju u prvenstvu, zašto državno prvenstvo igra jedan klub sam sa sobom (iako je to naravno za javnost maskirano, da mlađi igrači VK Banjaluka igraju sa dvojnom registracijom za VK Student). Pitanje je veoma kompleksno, zahtjeva da se ide u širinu, a priča se završava rečenicom zato što im se može i što ne snose sankcije i posljedice za svoja skandalozna djelovanja.

Mi ćemo se ipak vratiti na nas tj. na VK Borac, budući da nam Vaterpolo savez Republike Srpske zabranjuje da igramo matična takmičenja (Prvenstva i kupove RS i BiH).

VK Borcu nije dozvoljeno igranje matičnih takmičenja, jer nam Vaterpolo savez Republike Srpske (VSRS) zabranjuje od reaktiviranja tj. 2017. godine da postanemo članovi istog, a da ironija bude još veća VS RS je osnovan 2009. godine, a VK Borac 2008. godine. Članovi skupštine Vaterpolo saveza Republike Srpske koja je sačinjena od predstavnika tri kluba VK Banjaluka (Hazim Ćatak, Zoran Grahovac i Stefan Milovanović), VK Student (Marko Radić - predsjednik skupštine, Maja Jorgić i Predrag Burgić) i VK Fortuna - Borac (Dalibor Simić, Miloš Mudrenović i Davor Grahovac) jednoglasno odbijaju godinama zahtjeve VK Borac da postanemo članovi saveza, iako je VK Borac prema zakonu i Statutu VS RS od reaktiviranja ispunio sve preduslove da postanemo ravnopravni članovi VS RS.

Članovima skupštine VS RS postavljamo javno pitanje, zašto Vam smeta VK Borac, u kojem trenira preko 80 aktivnih članova svih uzrasnih kategorija, od čega su većina maloljetna? Osim izjava u medijima Slobodana Grahovca, inače predsjednika Vaterpolo saveza Republike Srpske i Vaterpolo saveza BiH, prvi čovjek VK Banjaluka- predsjednik i trener prvog tima VK Banjaluka) da je VK Borac nelojalna konkurencija, članovi skupštine VS RS nisu se oglašavali u javnosti po pitanju ovoga fenomena. Mi postavljamo javno pitanje predstavnicima vaterpolo klubova VK Student i VK Fortuna - Borac da li predstavljate 'aktivan' klub u VS RS ili klubove na papiru koji služe da daju legitimitet VS RS tj. Vaterpolo klubu Banjaluka?

Izvor: MN PRESS

VK Borac djeluje transparentno, a sav rad VK Borca se iznosi u javnost preko naših medijskih servisa (web stranice, fejsbuka, instagrama i tvitera). Nas interesuje rad, razvoj VK Borca, razvoj vaterpola u RS i BiH.

Istina je da VS RS radi u interesu isključivo jednog kluba, te se na taj način isključivo jednom klubu (VK Banjaluka) obezbjeđuje podrška od gradskih i državnih institucija (finansije, termini od javnog interesa, projekti itd.). VK Borac nije lojalan, VK Incel nije podoban iako su za razliku od VK Student i VK Fortuna - Borac aktivan klub, a podrška 'novim' (starim) klubovima kao što je PVK Leotar koji pokušava uz more problema oživiti vaterpolo sekciju nije interesatna. 'Nepodobni' i 'nelojalni' (šta god to značilo) klubovi su od nadležnih institucija prepušteni sami sebi da se bore za 'život', što je poraz cijelog društva, a pošto to nije dovoljno, VS RS još dodatno radi na opstrukcijama navedenih.

Da li ovakav način funkcionisanja ljudi u VS RS ima veze sa Statutom VS RS, u kojem stoji da je osnovni cilj VS RS razvoj vaterpola u Republici Srpskoj i zabrana diskriminacije ili sa principima iz Evropske povelje o sportu (Lisabonska konvencija), Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, Konvenciji UN-a o pravima djeteta, Bijele knjige o sportu, Statutu evropske vaterpolo federacije (LEN), Statutu svijetske vaterpolo federacije (FINA)?

Pozivamo sve nadležne institucije (prije svega Sonju Davidović - Ministar porodice omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine и sporta RS, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Grad Banjaluka, gradonačelnik Igor Radojičić , itd.) da se aktivno uključe u rješavanje ovoga problema. U narednom periodu će VK Borac po pitanju stanja vaterpola u RS i BiH i načinu djelovanja odgovornih osoba sazvati pres konferenciju", navedeno je u otvorenom pismu VK Borca.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC