• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NFL KOLUMNA: Džejson Tajlor, ajkula u dresu "delfina"

Autor Vladimir Ćuk

Taj "mršavko" bi 102 kilograma izbacio 18 puta iz benča. Ništa nije zaostajao za vrhunskim ofanzivnim linijašima ili lajnbekerima. Onim najboljim. U 15 sezona propustio je samo sedam utakmica, od čega je tri propustio u ruki sezoni.

Šta je zajedničko jednom od najboljih defanzivaca NFL-a i jednom od najboljih igrača NBA lige? Obojica su završili, ne toliko prestižni, Univerzitet Akron u Ohaju. Reč je o Džejsonu Tejloru i LeBronu Džejmsu. Danas pričamo priču o ovom prvom.

Majami je unajmio malo ozbiljnijeg dizajnera da im nekad bledunjavi grb pretvori u nešto što više liči na delfina. Den Marino je stigao do 36 godina i polako je mislio o penziji, kao i tome kako će moći da se pojavljuje u serijama i filmovima, kao što se pojavio u "Bad Boys" filmu. Taj Majami je oduvek bila zanimljiva ekipa, pa je tako za njih u to vreme počeo da igra momak poznatog imena i prezimena.

Još od Vlade Ćuka

 Karim Abdul Džabar. Igrao je na mestu trkača i to prvog trkača ekipe. Onaj poznatiji je neverovatno igrao košarku, ovaj je odabrao drugi sport. Oborio je dosta rekorda u dresu Majamija, ali je brzo prosleđen u mesto u koga niko ne ide zato što želi, već zato što mora. Crna rupa NFL-a, Klivlend Braunsi. I propao je posle samo 5 sezona. A toliko je obećavao…Večito imenovan kao onaj drugi Džabar, jer samo je jedan pravi, a ni taj nije zaista pravi Džabar, ali to je za neku drugu priliku.

I tako da ne odlutam daleko od teme, da se vratimo na našeg današnjeg junaka, Džejsona Tejlora. Kada biste pogledali Tejlora, rekli biste: "Ovaj da raznese nekog tekla od 140 kilograma ili garda sa još više kilograma? Nema šanse. Pogledaj mu ruke. Pogledaj mu ramena. Ok, brz je, ali ništa više". I tu uprskate, što bi pokojni Čkalja rekao.

Taj "mršavko" bi 102 kilograma izbacio 18 puta iz benča. Ništa nije zaostajao za vrhunskim ofanzivnim linijašima ili lajnbekerima. Onim najboljim. U 15 sezona propustio je samo sedam utakmica, od čega je tri propustio u ruki sezoni. Već u prvoj sezoni je uspeo da stekne status startera na poziciji defanzivnog enda. Brat njegove buduće žene, Zek Tomas, već je krenuo da teroriše protivničke odbrane.

Defanzivna linije Delfina je skupljala sekove prilično lako, kao da su se dogovarali. U formaciji 4-3, svaki od linijaša iz odbrane sakupio je po 5 sekova, a Tejlor je tome dodao još 2 fambla koje je i pokrio. Ali iz manjeg broja utakmica od svojih linijaških kolega. Počeo je da predstavlja ozbiljnu pretnju za protivničke kvoterbekove i trkače. Svi su gledali u vižljastog enda, koji svojom brzom sludi teške i veliki ofanzivne linijaše.

NFL 1
Izvor: YouTube

J.T. kaže da nije imao takvog motivatora u karijeri, kao što je Džimi bio.

U wild card utakmici su izgubili od Patriota. Već sledeće sezone su napravili korak napred, ali bolje da nisu. Den Marino je bio spreman više za penziju, nego plejof. To je i pokazao kroz ovu utakmicu kada je bacio dve presečene lopte, da bi Delfini uspeli da postignu samo 3 poena iz šuta. Terel Dejvis ih je razbio, Elvej je samo stavio jagodicu na vrh torte Bronkosa. Tejlor je i pored toga pokazao koliko može da bude opasan za protivničko trčanje, ali i pas.

I tako su iz sezone u sezonu Zek Tomas i Džejson Tejlor svojatali ljude po terenu, ali ne dovoljno jako timski da bi uspeli da preskoče jednu ozbiljnu stepenicu. I tako su malo, po malo tavorili. Wild card bi nekako i prošli kada im se posreći, ali sve posle toga nisu. Karim je otišao u nesretne Braunse, a stigao je Riki Vilijams.

U to vreme, kraljevi sekova bila su samo dvojica, Džejson Tejlor i Majkl Strahan. Mada nije sve uvek bilo tako sjajno. Tejlor je seća svoje treće sezone kada u prvih 7 kola nije imao nijedan sek, što je bilo pravo, malo čudo. Tadašnji trener Delfina, koji je od početka dao priliku Tejloru, došao je na trening i pitao: "Da li neko vidi Džejsona Tejlora?", zatim je opet ponovio isto pitanje. Nakon tri puta, Tejlor je podigao ruku, pokazujući da je tu. Džimi je i dalje postavljao isto pitanje. Tejlor je tada ukapirao šta Džimi želi da mu poruči.

J.T. kaže da nije imao takvog motivatora u karijeri, kao što je Džimi bio. Bilo je boljih ili lošijih trenera, ali kada je motivacija u pitanju, posebno individualna, nema mu ravnog. Putevi su im se rastali posle treće sezone Tejlora u Delfinima. Koliki trag je ostavio na Tejlora pokazuje sledeća sezona, kada je nošen savetima bivšeg trenera skupio rekordan broj sekova do tada. Promovisanje Dejva Vansteda u glavnog trenera doneo je koju pobedu više, ali Delfinima je polufinale konferencije bio maksimum.

Ofanziva je bila užasna. Džej Fedler na poziciji kvoterbeka? Njemu je intersepšn bio kao dobar dan, dobro jutro i laku noć. U nekim momentima sam mislio da je ukapirao da je poenta postići tačdaun, ne baciti intersepšn. Posebno kada je stigao do plejofa. Tu je bukvalno nestajao. Bilo je pametnije da je trkač ili risiver uzeo da baca loptu. Rejdersi su ih 2000. godine ostavili na 0 poena.

Ništa.

Zero.

I tako su išli u krug, od plejofa do plejofa, od sramote do sramote. Odbrana je pokušala da radi svoj deo posla, ali kad napad praktično ne postoji, onda je i najbolja odbrana na svetu, a Delfini nisu imali najbolju odbranu na svetu. Tejlor i Zek Tomas, veliki drugari, bili su vođe odbrane. Tomas je obarao kao u transu. Tejlor je sekovao kao u transu. Još kada se Tejloru pridružio jako sličan defanzivni end, Ogunleje, Delfini su postali realna opasnost za protivničke kvoterbekove.

"Nisam vam dao mnogo. Dao sam vam tri i po seka. 'Ukrao' sam dosta para od vas i to poštujem. Samo sam iskren".

Ni dolazak spektakularnog Rikija Vilijamsa, koji zaslužuje svoju ludu priču, nije značajno uticalo da Majami popravi svoj skor. Tejlor je i dalje radio svoj posao najbolje što zna. Veliki broj ljudi se pita kako je Tejlor izdržao toliko sezona na Floridi. Ekipa koja toliko dugo trpi Fedlera i njegovo nesnalaženje za elitnim trkačem i hvatačem (Kris Čejmbers) nije zaslužila igrača kvaliteta Tejlora. Ipak je ostao kako bi iznova pokušavao da uradi nešto značajnije.

Uprava je pokušavala da menja. Doveden je Brajan Gris, ali je Fedler nekim čudom i dalje opstajao. Probali su sa Filijem, nije išlo. Riki Vilijams je odlučio da se naprasno povuče. U toj ludoj sezoni, nije se čak znalo ni ko je prvi trkač. Komedija u Majamiju. Imali su čak četvoricu koji su dobijali priliku da trče.

Odbrana se pojačavala, ali nikada nije mogla da bude dovoljno dobra da kompenzuje očaj napada i nedostatak kreativnosti u ofanzivnim naletima. Džunior Sejau (ovo je najbliže, a da može da se napiše na srpskom) je pokušao da donese novu energiju još 2 sezone pre. Stigao je i fantastični sejfti Sejntsa, Semi Najt, ali ništa nije bilo dovoljno dobro. Grinvud, Surtejn, Medison uz Tomasa, Tejlora, Najta i Džuniora bila je odbrana kojoj bi pozavideo dobar deo rivala. Ali eto…

Definitivni kraj Tejlorove ere među Delfinima usledio je nakon sezone ‘07. Tada je franšiza, ali i on sam, udarii u dno. Samo jedna pobeda. Pola sezone bez Zeka Tomasa. Sa Džoijem Porterom i Vonijem Holidejem. Sa novim pokušajima povratka Rikija Vilijamsa. U ekipi je vladalo ludilo. Te sezone ništa nije radilo. Nije bio problem izostanak Tomasa, ni sa njim nije bilo ništa bolje. Prvi kvoterbek bio je Kleo Lemon. Limun nije bio ništa lošiji od ranije mnogo loših izbora kvoterbekova. Ni Trent Grin, čuveni kvoterbek Čifsa, nije mogao ništa. Tejlor je opet skupio dvocifreni broj sekova i postao drugi igrač defanzivne linije sa najviše presećenih lopti u istorji.

Inteligencija koju je Tejlor imao na terenu bila je nešto posebno. Nije imao snagu Strahana, ali je imao mozak kvoterbeka, ali ne onih koji su igrali za Majami. Džej je odlučio da pokupi svoje stvari i preseli se u prestonicu. Tamo je Klinton Portis radio neke jako dobre stvari kroz trčanje, dok je London Flećer rukovodio odbranom. Tejlor je trebao da stigne kao nadogradnja, ali se to nije desilo… Dovoljna je ova rečenica koju je izgovorio na prijemu u Kuću slavnih, a u vezi sa kratkim boravkom u Vašingtonu:

"Nisam vam dao mnogo. Dao sam vam tri i po seka. 'Ukrao' sam dosta para od vas i to poštujem. Samo sam iskren".

Cela sala se smejala. Tako je izgledao boravak u Redskinsima.

Vrlo brzo je bio otpušten, a gde si se vratio nego u Majami. Kada udarite u dno, nemate gde nego gore. Tako se Majami odmah posle odlaska Tejlora povratio. Konačno je doveden kvoterbek koji zna svoj posao, Čed Penington. Nije to bilo ništa spektakularno, ali jeste u odnosu na ono što su navijači gledali sezonama ranije. Bacio je 19 tačdaun pasova, uz samo 7 presečenih lopti. Čudo se desilo.

NFL 2
Izvor: YouTube

NBA priče Vlade Ćuka

Roni Braun je trčao za Pro Bowl učešće. Riki Vilijams ga je podržavao i trčao kad bi se ovaj umorio. Džoi Porter je udarao kvoterbekove kao u stara, dobra vremena. Zadao je čak 25 udaraca te sezone, uz neverovatnih 18 sekova! Samo je nedostajao Tejlor.

Kada se vratio, zaigrao je na poziciji lajnbekera! Te sezone je postavio rekord u broju tačdauna od strane igrača defanzivne linije. Ukupno ih je postigao devet, od čega šest iz famblova i tri iz presečenih lopti. Kako je imao jednogodišnji ugovor, odlučio je da ope ode i to u Džetse.

U toj sezoni je sekovanjem Toma Brejdija ušao u Top 10 večnu listi po broju sekova. Ovo je bila i poslednja sezona Džetsa u plejofu. Posle toga nikad više. Štaviše imali su samo jednu pozivitnu sezonu od te godine, pa do sada. Ta ekipa Džetsa je okupila dva legendarna igrača ne jednom mestu. LaDenijana Tomlinsona i Džejsona Tejlora. Džetsi su stigli čak do finala konferecije gde su izgubili od Stilersa. Pre toga su pobedili velike favorite, Koltse koje je vodio Pejton Mening i Petriotse koje je vodio Tom Brejdi.

Ostaje žal što nisu uspeli da dobiju i Stilerse, jer bi time došli do prilike da osvoje Super Bowl. Tada bi Džejson Tejlor i LaDenijan Tomlinson stavili formalno krunu na svoje glave. To bi bio savršen završetak velikih karijera, ali okolnosti su bile takve da nisu uspeli, što ni malo nije umanjilo njihov uticaj na igru i NFL. Karijeru je završio kao sedmi na večnoj listi po broju sekova.

Pored svih sekova, obaranja, famblova i intersepšna, Tejlor kao da je bio od čelika. Uvek hrabar, izdržljiv, pravi gladijator na terenu. Koliko je njegova volja bila jaka pokazuje i njegov odnos prema povredi koja ga je zadesila. U jednom momentu je bio na korak od amputacije noge. Igrao je utakmice sa skrivenim kateterom koji je išao od pazuha do srca. Njegov list na nozi je uzimao toliko krvi tokom cele sezone, da je morao da istu količinu nadoknadi i eto otkud kateter.

Bolovi su bili toliko jaki da su srušili tolikog čoveka.

Ovi igraču su svojevrsni gladijatori sporta. Depresija sa kojom se mnogo njih bori. Dementnost. Kontrola besa. Tejlor je imao svoj problem koji nije bio mali. Pokidao je dobar deo tkiva. Ali je želeo da igra. On je uvek želeo samo da igra. Opisujući trenutak kada je otišao u sobu na stadionu kaže da je izgledalo kao tamnica. Jedna sijalica koja je treptala. Tamo su ga čekali doktori. U prostoriji koja je bila vlažna i osećala se na znoj. Dali su mu peškir, ali samo iz jednog razloga. Da ga stegne zubima. Kako ne bi ugrizao svoj jezik kada bol počne da ga obuzima.

Kaže da je to bilo najgore iskustvo koje je doživeo. Igla je trebala da ide pravo u njegovo stopalo. Igla je bila toliko velika da je pomislio da kada jednom bude ubačena neće biti šanse da je izvade napolje. Plakao je i znojio se neprestano. To je trebao da bude dobro odmeren miks anestezije, lekova za umirenje i oporavak mišića. Posle toga je imao velike muke sa diskus hernijom, kada je posle jedne terapije ostao da leži na asfaltu parkinga ispred ordinacije. Bolovi su bili toliko jaki da su srušili tolikog čoveka.

Tokom utakmice u Vašingtonu osećao je jake bolove u nozi, ali to je već postalo uobičajeno. Posle standardne terapije koja bi maskirala bolove, otišao je na večeru. Nakon toga nije mogao da zaspi. Pronašao je pozu kada nije osećao bol, ali bi morao da stoji. Zaspao je tako. Kada bi se opustio, bol bi ga probudio. Pozvao je trenera koji je hitno doleteo i odvezao ga u bolnicu. Testovi su pokazali da je neophodna hitna operacija. Tejlor je dugo protivio. Hteo je da sutradan leti kod svog lekara, ali mu je doktor rekao da je to ok, ali da će ostati bez noge.

Prvo je pomislio da je sve šala. Ali kada nije video osmehe sa druge strane, shvatio je da se radi o ozbiljnoj situaciji. Samo dva sata da je čekao ostao bi bez jedne noge. I to ne bi bio samo kraj karijere, već ozbiljan udarac za psihu čoveka, posebno sportiste koji je jedan od najboljih u onome što radi.

Te sezone je osvojio nagradu za najboljeg defanzivca. Inače, te sezone je trenirao manje nego ikada, kako bi telo imalo priliku da se što više odmara. Nije se žalio. Nije se provlačio. Znao je da kaže za igrača koji preskoče utakmicu da bi sanirali povrede da su "mekani". Na kraju je shvatio da svako ima granice preko kojih se može preći ako platite jako visoku cenu.

U Kuću slavnih je primljen 2017. godine. Izabran u idealni tim 2000tih. Šest puta učesnik Pro Bowl utakmice. Dva puta najbolji defanzivac AFC-a. Tri puta biran u najbolji tim lige. Najbolji defanzivac lige ‘06 i vodeći po broju sekova ‘02.

Tejlor je bio veliki borac. Bio je fantastičan defanzivac. Bio je uragan sa obala Floride. Legendarni kapiten koji je rušio rekorde i postao legenda.

Nezaustavljivo.

Pratite NFL na Mondu

Tagovi

NFL

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC