• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

50. masters finale: Grigor promašio 1 važan volej, Novak ga SUROVO kaznio

Autor mondo.rs

Srbin se posle napetog taj-brejka prvog seta u rasprodatom "Bersiju" rutinski plasirao u 50. masters finale u karijeri.

Juče je u četvrtfinalu proveo na terenu 58 minuta i izgubio tri gema.

Danas u polufinalu zadržao se na igralištu 40 minuta duže i bez izgubljenog seta izborio šesto finale Mastersa u Parizu. U njemu, u jubilarnom 50. masters finalu igraće za 34. titulu, odnosno petu u ponovo rasprodatom "Bersiju": (1) Novak Đoković - Grigor Dimitrov 7:6 (7:5), 6:4!

Može se reći da je presudila "jedna lopta", koju je Bugarin u taj-brejku poslao volej udarcem u mali aut, promašio dve vezane šanse za vođstvo u setovima, izgubio naredna tri poena, set, a potom i meč.

Možda će vas zanimati

Rival svrgnutog "Broja 1" u borbi 1.000 ATP poena, nagradu od 995.720 evra i tek drugu masters titulu ove sezone mogao bi da bude njegov arhi-rival i sledeći prvi teniser sveta, (2) Rafael Nadal. Španac se u drugom polufinalu od 16.30 sastaje sa Denisom Šapovalovom.

Kako je meč odlučen?

Posle 12 gemova bez brejk lopte, set je morao da bude rešen u taj-brejku, a u njemu je Novak trećom duplom servis greškom častio rivala mini-brejkom za vođstvo od 4:5. Naš teniser napao je žestoko riternom drugi servis Dimitrova u narednom poenu, ali je Bugarin izdržao taj nalet i zaigran je jedan od najlepših poena na turniru koji je posle 32 udarca i velike Grigorove greške pripao Đokoviću.

DImitrov je dugu i iscrpljujuću razmenu pokušao da prekine perfektnom jednoručnom bekhend paralelom, pogodio je ugao terena i naterao Novaka da siđe u "špagu", a kada je pomislio da je osvojio dve vezane set lopte - poslao je "drajv volej" u aut.


Logično, u narednom poenu zakucao čist forhend u mrežu i umesto vođstva 4:6 pao u zaostatak od 6:5, kada su srčani rivali odigrali još intenzivniji, duži i atraktivniji poen od malopre pomenutog...

...završen je, pretpostavljate, greškom Dimitrova sa osnovne linije, posle čega je Nole "popričao" malo i sa publiko. Gestikulirajući rukom u stilu "ne čujem vas dovoljno", Nole je sa setom "u džepu" otišao na pauzu i odmor pred drugi set.

Videćemo i da li poslednji...

Novak u Parizu

Korentin Mute 7:6 (7:2), 6:4

Kajl Edmund 7:6 (9:7), 6:1

(7) Stefanos Cicipas 6:1, 6:2

Srbin nema poraz od "bejbi Federera" od aprila 2013. kada je u čuvenom meču četvrtfinala Mastersa u Madridu podlegao pritisku publike i provokacijama sa tribina, sa kojih je stizala bučna podrška Bugarinu, pa je u jednom trenutku čak "pukao" i imao "sočnu" poruku za najglasnije među njima.

Od tada sastali su se šest puta i trenutno 27. igrač sveta osvojio je tri seta. Jednom su odigrali i egzibicioni meč u sklopu priprema za Vimbldon, koji je pripao 32-godišnjem Beograđaninu.

Njih dvojica mogli su da se sastanu u prestonici Francuske i pre godinu dana, ali je Dimitrov izgubio u trećem kolu od Marina Čilića, koji je potom osvojio set protiv Đokovića u četvrtfinalu. Šampion iz 2009, 2013, 2014. i 2015. potom je nastavio do petog finala i doživeo prvi poraz. Bolji je bio Karen Hačanov rezultatom 7:5, 6:4.

Đoković je ove nedelje trebalo da brani 600 ATP bodova za plasman u masters finale, ali su mu oni svakako "skinuti" pre početka turnira zbog pomeranja u kalendaru i uvođenja Dejvis kup finalnog turnira na kraju sezone.

Upravo zbog toga, Nadal je i pre početka turnira koji za titulu "isplaćuje" skoro milion evra znao da će narednog ponedeljka ponovo biti "Broj 1".

Videćemo i da li sa prvom titulom na 48 godina starom turnir, na kom je u karijeri odigrao samo jedno finale davne 2007. godine i dožveo poraz od Davida Nalbandijana 6:4, 6:0.

PRVI SET - 7:6 (7:5)

Nagradni fond: 5.791.280 €

Đoković nije uspeo da "prepadne" Dimitrova kao što je bio slučaj u petak sa Cicipasom, koji je gubio 1:0 u setovima posle 19 minuta "igre".

Dobru formu i visoko samopouzdanje stečeno pobedama nad Igom Umberom, Davidom Gofanom, Dominikom Timom i Kristijanom Garinom, 28-godišnjak iz Haskova potvrdio je izgubivši ukupno tri poena u prva tri servis gema danas.

Novak je prvu kakvu-takvu neprijatnu situaciju imao na 15:30 u sedmom gemu, ali je rutinski dobio naredna tri poena i poveo 4:3, posle čega je Bugarin počeo da oseća pritisak i promašuje prve servise. Međutim, pronašao je as u finišu osmog gema, izbegao igru na "đus" i četvrti put poravnao rezultat na semaforu.

Rezultat 15:30, Dimitrov je čak dubokim riternom i preuzeo inicijativu u poenu koji je mogao da donese prvu brejk loptu na meču, ali prvu šansu za viner nije iskoristio i potom je, očekivano, izgubio poen u dugoj razmeni. To je bilo sve što je Đokoviću bilo potrebno da povede i dovede rivala u poziciju da, kako se to kaže, "servira za ostanak u setu".

"Mali milion" puta Novak je baš tada prvi put zaista "napadao" i rutinski "lomio" rivale, ali je Dimitrov ovog puta bio spreman i sa tri ubačena prva servisa i jednim izgubljenim poenom vratio egal na snagu. Egal je bio na snazi oko tri minuta, koliko je Đokoviću bilo potrebno da ponovo povede uz dva vinera i dve neiznuđene greške osvajača ATP finala sezone iz 2017. godine.

Osvajač osam titula u karijeri nije popustio ni tada. Siguran u servis, hladnokrvno je uveo meč u taj-brejk i tamo promašio najvažniji volej ove nedelje. Bio je to zicer na mreži posle fantastične bekhend paralele, zbog koje je Novak morao da se "pruži koliko je dučagak", ali je usledio mali aut dok su se misli o vođstvu od 1:0 rojile pred Bugarinovim očima.

To što do kraja seta potom nije osvojio poen bilo je manje-više očekivano.

DUGI SET

Da je očigledno sazreo i naučio da ne paniči, Dimitrov je pokazao na startu drugog seta, kada nije paničio zbog propuštene šanse i, poput osvajača 33 masters titule, bez problema osvojio prva dva servis gema.

To, međutim, nije bio slučaj u trećem Grigorovom servis gemu. Kada je Novak "pustio" ritern do osnovne linije i u trenu oka poveo 0:30, pariska publika pokušala je da podigne samopouzdanje kod "izazivača". Dimitrov se izborio sa prvom, ali ne i drugom brejk loptom za prvog nosioca, koji je zabeležio prvi brejk na meču i poveo 3:2.

Niti je Dimitrov bio blizu da uzvrati brejkom, niti je Đoković bio naoštren da ponovo napadne servis rivala u sedmom gemu, pa je publika brzo videla 4:3 na semaforu. Serveri su naredna dva gema upisali "sa nulom", pa je sve ličilo na iščekivanje egzekucije u desetom gemu drugog seta u kom je Đoković pri rezultatu 5:4 servirao za 50. masters finale u karijeri.

Dimitrov prva dva servisa nije vratio, treći je uspeo pa ispucao forhend u aut, a potom i sam morao "u špagu" pre nego što je prišao mreži da čestita boljem.

ŠTA POSLE?

Posle Pariza, savesa će biti spuštena u Londonu na ATP finalu sezone, na kom će učestvovati osmorica najboljih u 2019. godini: Rafael Nadal, Novak Đoković, Rodžer Federer, Danil Medvedev, Dominik Tim, Stefanos Cicipas, Mateo Beretini i branilac titule osvojene pobedom nad Đokovićem u finalu, Aleksander Zverev.

Prvi mečevi u grupama biće odigrani 10. novembra, a sastavi grupa određeni na žrebu dva dana ranije.

To će biti kraj trke za pozicijom "Broj 1" pred "zimsku pauzu", ali ne i kraj teniskim uzbuđenjima, jer će se najbolji igrači današnjice posle finala u "O2 areni" okupiti u Madridu na prvom ikada Dejvis kup finalu sezone, takozvanom "teniskom mundijalu", na kom će se 18 reprezentacija takmičiti za titulu šampiona sveta.

Među njima i Srbija.

Više o tenisu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC