• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka nije i NIKAD NEĆE zaboraviti svoju "Čeličnu pesnicu" (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Iako je 40 godina prošlo otkako je legendarni bokserski šampion Marijan Beneš postao prvak Evrope u "Boriku", prepuna dvorana u Banjaluci na manifestaciji "Šampionski nokaut" pokazala je da nije i nikad neće biti zaboravljen!

 Marijan Beneš - Šampionski nokaut 40 godina kasnije FOTO Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Njegovi prijatelji, saradnici, protivnici i nasljednici su se okupili u "Boriku" da četiri decenije kasnije evociraju uspomene na "čeličnu pesnicu" i njegov "šampionski nokaut", kojim je 17. marta 1979. godine u četvrtoj rundi počistio pod Francuzom Žilberom Koenom i podigao šampionski pojas pred 5.000 Banjalučana!

Iako je rođen u Beogradu i živio u Tuzli do svoje 16. godine, dolaskom u banjalučku Slaviju razvijao je svoju plemenitu vještinu u ringu, ali i izvan njega, svirajući flautu, pišući pjesme zbog kojih je u pravom smislu riječi postao vjerovatno najveća banjalučka faca i šmeker!

Možda će vas zanimati

Da se rodio na primjer u Engleskoj, poslije svih pobjeda i sportskih uspjeha, a još više zbog svoje plemenitosti, širokogrudnosti i ogromne dobrote, pravdoljubivosti i svih drugih danas pomalo i zaboravljenih ljudskih osobina, nema nikakve sumnje da bi postao i vitez.

A kod ogromne većine Banjalučana, ma gdje bili, još za života je postao "lavlje srce".

Direktor dvorane "Borik" Nenad Talić u obraćanju prisutnima je napomenuo da su djeca iz svih banjalučkih klubova došla da odaju počast Benešu.

"Banjaluka želi da se s ponosom sjeća i oda počast svim našim velikim sportistima I to ćemo ubuduće raditi u slučaju svih sportista koji su pronijeli slavu našeg grada. Prvi je Beneš, a sljedeća je olimpijska godina, pa ćemo pronaći način da se odužimo i banjalučkim olimpijcima. Takvi ljudi trebaju da budu idoli našoj djeci", rekao je Talić.

Jedan od Benešovih najboljih prijatelja, Dragan Batar izjavio je da njihovo prijateljstvo bilo i u ringu, ali i izvan njega do praktično Marijanovih posljednjih dana.

"Marijan je bio fizički lijep čovjek, ali i duhovno jer je pomagao svima i suprotstavljao se siledžijama. Zato su ga svi u Banjaluci voljeli. A sigurno je bio najzaslužniji za uspjehe i naše Slavije, posebno za titulu šampiona Jugoslavije 1974. godine. Nek mu je slava za sve što je učinio za naš sport, ne samo u Banjaluci, već mnogo šire".

Takođe pušten je kratki film na kojem su govorili brojni banjalučki sportisti, naglašavajuci njegovu humanost i plemenitost, kao i veliki umjetnički talenat, osim ubitačnog krošea, kojim je najčešće nokautirao protivnike u ringu.

Draženko Ninić, proslavljeni kik-bokser je rekao da će "Marijan živjeti zauvijek", a kasniji banjalučki šampion Goran Delić dodao da "mu niko od njih nije bio ni do koljena".

GLUMAC NPRS RECITOVAO BENEŠOVE PJESME

Boris Šavija, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske čitao je pjesme Marijana Beneša, a svirane su i kompozicije na flauti, koju je legendarni bokser odlično svirao.

Nekadašnji jugoslovenski bokser Tadija Kačar rekao je da je došao iz Novog Sada i da je jako srećan što Banjaluka obilježava na ovaj način legendu "plemenite vještine".

"Marijan je bio moj prijatelj pet decenija, bio je pjesnička duša, talentovani muzičar s velikim umjetničkim darom. Hvala svima što su doprinijeli da dvorana Borik bude prepuna i ove večeri, kao što je bila prije četiri decenije", izjavio je Kačar.

Gradonačenik Igor Radojičić, koji je bio pokrovitelj manifestacije, naglasio je da grad na Vrbasu nije i nikad neće zaboraviti Beneša, ali ni ostale velike sportiste koji su pronijeli slavu našeg grada širom Evrope i svijeta.

"S nama su večeras i brojne legende boksa koje su doputovale iz cijele bivše Jugoslavije na spomen banjalučkog šampiona. Nismo ga zaboravili jer je on još za života bio legenda. Beneš je bio kompletna ličnost, velika banjalučka 'faca', ono što bi se danas na srpskom jeziku reklo: 'Imao je snažan 'personaliti'", našalio se Radojičić, a potom u ozbiljnom tonu istakao da se upravo sjećanjem slavnih sportista iz prošlosti, pripremamo za nove šampione u budućnosti.

"Nadam se da će to biti neko od ovih mladih ljudi", dodao je gradonačelnik i pokazao na tribine gdje su se nalazili mladi sportisti iz većine sportskih klubova Banjaluke.

Marijanovoj ćerki, Žanet Beneš zadrhtala je brada i zasuzile su oči, i ne samo njoj, tokom govora jer su njene riječi bile prekidane skandiranjem imena njenog oca.

"Oprostite mi, ovo je jako emotivno za mene. Hvala vam što njegujete sjećanje na mog oca. On je jako volio Banjaluku i bio bi presrećan što ga Banjaluka pamti", rekla je ćerka legendarnog šampiona.

Na samom kraju manifestacije, koju je organizovala dvorana "Borik" i Gradska uprava, pušten je i kratki dokumentarni film o Benešu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC