• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Puna podrška vaterpolistima Srbije - sve je za ljude!

Autor Milutin Vujičić

Retko kada se dešava da Srbija na važnim vaterpolo turnirima ne ode do medalje, ali daleko od toga da rezultat sa Evropskog prvenstva u Budimpešti treba shvatiti kao katastrofu…

 Srbija-Evropsko-prvenstvo-vaterpolo-Budimpesta-2020-poraz-u-cetvrtfinalu-sportske-vesti Izvor: Guliver/Maddie Meyer/Getty Images)

/od reportera MONDA sa Evropskog prvenstva iz Budimpešte - Milutina Vujičića/

Davno je bila 1999. godina kada se Srbija, odnosno Jugoslavija, poslednji put vratila sa prvenstva Evrope u vaterpolu bez medalje oko vrata.

Taj niz okočan je ovog januara u Budimpešti, gde je istovremeno prekinuta i dominacija "delfina" na najvišem postolju. Na "prestolu" su stajali na prethodna četiri turnira i prvi put od 2012. godine i Ajndhovena - Srbija neće biti šampion "starog kontinenenta".

Možda će vas zanimati

Izmaklo im je rekordno peto vezano zlato, tako da će Evropa dobiti novog prvaka, videćemo da li i podjednako moćnog vladara poput Srbije…


Srpsku reprezentaciju zaustavila je odlična Španija koja nam je mnogo problema napravila u ne tako atraktivnoj, ali izuzetno uzbudljivoj utakmici. Videli smo veliku borbu, duge napade, odlične odbrane i dramu u "finalu pre finala".

Španci su imali i dva gola prednosti, stigli su ih "delfini", ali nisu imali snage da ih "dokrajče".

"Što se tiče nas, jednostavno nismo imali rešenja u napadu. Odbrana je bila solidna uz neke greške, ali napad... Njihov golman je bio fantastičan i nikako nismo nalazili rešenja", kazao je iskusni Milan Aleksić posle utakmice koja je okončana petercima.

Navikli smo da ih igramo sa Španijom i po pravilu smo dobijali kada je važnije, ali ovoga puta je "crveno" stalo na njihovom imenu.

ŠTA DALJE?

Srbiji sledi razigravanje od petog do osmog mesta. prvo sa Grcima u petak (16.00), a ako njih pobedimo i sa pobednikom duela Italije i Rusije (nedelja, 16.00).

"Pobedili smo već dva puta u finalima na peterce. Eto, došao je red na njih. Nema šta, to je to, idemo dalje…", kazao je Aleksić koji je bio u timu "delfina" na svakom od prethodnih šest EP.

Možda je moglo da se "reši" i pre penala, samo da sudije iz Rumunije i Italije nisu dosudile kontra-faul Duška Pijetlovića, a Španci kao da su i znali da su peterci jedina šansa kako bi eliminisali Srbiju sa Evropskog prvenstva.


"Ključ je bio da ih nateramo da završavaju napade brzo, obično postižu veliki broj golova, ali im danas nismo dozvoljavali da šutiraju. Naš tim je imao veoma dobar ritam, ali je istina da smo zbog toga trpeli na kraju, izgubili smo našu energiju. Usled toga, nismo mogli da pobedimo bez da šutiramo penale, ipak, mislim da je ovo bio praznik vaterpola…", kazao je selektor Španije posle meča.

Smrknuta lica navijača Srbije govore da naciji uvek teško padne kada na vaterpolo takmičenjima ne osvoje medalju, ali daleko od toga da eliminaciju treba shvatiti kao katastrofu.

Upravo to hteo je da kaže i Filip Filipović posle utakmice, kada je naglasio da je poraz "bolan", ali ne i težak, pošto je svakako za Srbiju događaj godine u Tokiju. Ovoga puta za nas nije nosio dodatni značaj u vidu Olimpijskih igara - kao za druge reprezentacije.

Opet, bilo bi ludo staviti motivaciju srpskih vaterpolista pod znak pitanja…


"Mislim da su svi bili dovoljno naoštreni protiv Španije. Bili smo spremni, bili smo dobro pripremljeni… Bože moj!", kazao je kapiten Filipović koji nije bio preterano potresen zbog poraza.

Uostalom, takav stav zauzeli su i svi srpski vaterpolisti, možda su krili od javnosti da im nije teško palo ispadanje u četvrtfinalu, a možda su i svesni toga da je kad-tad morao da usledi neki "kiks" i da je bolje da se desio na EP - nego na Igrama.

Uz to, ovo je još samo jedno podsećanje da su i vaterpolisti ljudi od krvi i mesa, a ne vanzemaljci - iako nas često asociraju na nadljudska bića. Uostalom, to je lepo sabrao Stefan Mitrović za kraj.

"Sve je za ljude!".

Ako je postojao trenutak u kom je bilo potrebno maksimalno podržati vaterpoliste, onda je to sada...

Izvor: MONDO/Uniqa

Možda će vas zanimati




Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC