• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konačno da neko postavi PRAVO pitanje: U redu je Tokio, ali šta DO tada?

Autor Nikola Janković

Kakve god prognoze o završetku pandemije bile, pouzdane ili ne, realne ili ne, optimistične ili ne, već 19. marta možemo se složiti da najveći broj sportista neće imati priliku da trenira i radi po prvobitnom planu.

 Olimpijske igre - nemoguće pripreme sportista, rizik ogroman Izvor: MN PRESS

Svi koji će direktno uticati na odluku o odlaganju ili otkazivanju Olimpijskih igara i dalje se, striktno i odlučno, bave 24. julom, kada bi trebao da bude upaljen plamen nad stadionom u Tokiju.

Dok sa raznih strana svijeta stižu najave mogućeg bojkota najvećeg turnira u sportu, koje japanski političari i čelnici Međunarodnog olimpijskog komiteta - bar javno - uporno ignorišu, iz anonimnosti je izašao i predsjednik Svjetske atletske federacije Sebastijan Kou i pristao da govori o ključnom problemu - šta do 24. jula?

Možda će vas zanimati

Koliko smo samo puta čuli naše (i ne samo naše) rukovodioce kako poslije uspjeha ili neuspjeha na Olimpijskim igrama koriste čuvenu krilaticu "pripremu za naredne počinjemo već danas".

Do narednih ostalo još 127 dana, a proći će još ko zna koliko do trenutka kada će sportisti sa obezbjeđenom vizom za Tokio, kao i oni koji bi tek trebalo da se kvalifikuju (!), imati pravo da se slobodno kreću - kamoli treniraju, takmiče i tempiraju formu za najvažniji događaj u karijerama.

U ovom periodu prestupne godine, trebalo bi sve da "gori" od nadmetanja u 33 olimpijske discipline, u kojima bi preko 11.000 najboljih među nama - poslije pažljivo tempirane forme za kraj juna - dobilo priliku da se bori za "sveti gral" u sportu.

Kakve god prognoze o završetku pandemije bile, pouzdane ili ne, realne ili ne, optimistične ili ne, već 19. marta možemo se složiti da najveći broj sportista neće imati priliku da trenira i radi po prvobitnom planu. Za mnoge, to je dovoljan razlog da Igre budu odložene za neka srećnija i bezbjednija vremena, jer one podrazumijevaju i boravak u zatvorenom Olimpijskom selu, obroke u zajedničkoj menzi sa ostalih 11 hiljada učesnika i još mnogo rizika.

Da to jeste rizično, složio se i legenadrni britanski olimpijac na čelu IAAF.

"Poslije posljednjih najava da bi Kina mogla da se povuče sa Igara zbog korona virusa, mada je dovoljno i da živite u Evropi, da ste Italijan, da se bavite maratonom i da morate da sjedite danima u stanu, jasno je pred kakvim se izazovom nalazimo", rekao je Kou.

"Naš sport oduvijek se zasnivao na poštenom odnosu prema svima i jednakim uslovima na stazi i ne bi trebalo da se stidimo u odbrani tih principa. Realnost je da to ovog puta neće biti dostižno na svakom primjeru, ali do tada želimo da uradimo sve što možemo", ukazao je Kou da je odustajanje opcija, ali ne i izbor trenutno.

"Neki od sportista ne mogu da treniraju kako je potrebno, nekima nije odobren ulazak na otvorene i zatvorene terene za rad, radimo koliko možemo da im pomognemo, ali je izazov enorman".

Dok u samom Japanu jača krilo političara koje zagovara odlaganje, plašeći se otkazivanja, Kou tvrdi da će njegov fokus biti na pojedinačnim primjerima - do daljeg.

"Fokusiran sam na goruće probleme. Nemaju sve zemlje isti nivo poteškoća kada je javna bezbjednost u pitanju. Ako živite u Italiji, Francuskoj ili Španiji, situacija je veoma komplikovana trenutno", rekao je.

Šta bi trebalo uraditi sa Igrama?

Anketa

Šta će biti sa Igrama u Tokiju?

  • Moraće da ih odlože

    69.77% (30)

  • Biće sve u redu i na vreme

    18.6% (8)

  • Neće biti ni održane

    11.63% (5)

Šta će biti sa Igrama u Tokiju?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC